Carmen-Ileana Mihălcescu 100. Propunerea legislativă privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale - Pl-x 119/2016. Pentru prezentarea raportului, Comisia pentru muncă. Iniţiatorul? Sunteţi iniţiator? Vă rog.
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, doamnă preşedinte. Doamnelor şi domnilor, Esenţa acestui act normativ este prevenţia. Şi este nevoie de prevenţie mai mult decât oricând, pentru că mortalitatea maternă şi mortalitatea infantilă au atins valoare record, în România. A preveni este mai uşor decât să tratezi, şi nu este doar o vorbă goală. Să vă dau câteva cifre. O femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, în România. De trei ori mai mult decât în Uniunea Europeană, unde se înregistrează un deces la 1.900 de sarcini. Mortalitate similară cu a Iranului. Mortalitatea infantilă este similară celei din Togo sau din Sama, şi este dublă faţă de media europeană, de 9,8. Mai sunt şi alte cifre îngrijorătoare. Vorbesc despre prematuritate. Ştiaţi că încă un copil moare, în România, din cauza prematurităţii, iar în fiecare an se nasc 20.000 de prematuri? Ce spune în esenţă proiectul meu, pe care l-am depus încă din sesiunea parlamentară trecută? Fiecare gravidă, care se prezintă corect la consultaţiile prenatale, va primi o cutie finlandeză, o cutie cu bunuri de imediată necesitate, în valoare de un ISR. Ca să fiu mai explicit - Indicator Social de Referinţă. Modelul a fost adoptat de Finlanda încă din 1938 şi l-au generalizat în 1949, şi nu este de mirare că în această ţară rata mortalităţii infantile este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Lucrurile sunt simple, mai ales că vorbim despre faptul că doar o gravidă din trei se prezintă la consultaţiile prenatale, şi colegii mei ginecologi spun că ar fi recomandate cam 8 consultaţii în acest domeniu pentru a da şansele de a naşte un copil sănătos, în România. Am redepus proiectul în acest mandat şi este, în momentul acesta, la Comisia pentru sănătate, cu toate îmbunătăţirile necesare. Şi sper ca - odată adoptat de Comisia pentru sănătate, şi cu sprijinul Comisiei pentru muncă - să devină realitate, pentru că este clar că avem nevoie de prevenţie în acest domeniu, în România. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Prezentarea raportului? Vă rog.
Violeta Răduţ Mulţumesc frumos. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată, prin adresa Pl-x 119/2016 din 29 martie 2016, cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, a Propunerii legislative privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru stimularea prezentării femeilor gravide la consultaţiile prenatale, prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material la nivelul Indicatorului Social de Referinţă, care este de 500 de lei. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 22 martie 2016. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei legislative. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Nu sunt intervenţii la dezbateri generale. Iniţiativa merge la votul final.