5 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicare privind o nouă Alianţă Africa-Europa pentru investiţii şi locuri de muncă sustenabile: să ducem parteneriatul pentru investiţii şi locuri de muncă la un nivel superior COM(2018) 643 (PHCD 77/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 6. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicare privind o nouă Alianţă Africa-Europa pentru investiţii şi locuri de muncă sustenabile: să ducem parteneriatul pentru investiţii şi locuri de muncă la un nivel superior; COM(2018) 643; PHCD 77/2018. Din partea Comisiei pentru afaceri europene, domnul preşedinte Tîlvăr. Prezentarea raportului, vă rog. Mulţumesc.

Angel Tîlvăr Mulţumesc, doamnă preşedinte. Opinia noastră are în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru muncă şi protecţie socială, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică externă, Nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, Fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor, precum şi analiza realizată de Comisia pentru afaceri europene. Comisia noastră subliniază că promovarea tehnologiei moderne şi a comportamentului profesional responsabil în afaceri, în relaţiile comerciale, în obţinerea de beneficii reciproce de pe urma unei politici de investiţii solide şi urmărirea unei diversificări avansate a economiilor de pe cele două continente presupun un parteneriat între cât mai multe state membre europene, pe de o parte, şi state africane, pe de altă parte, ceea ce s-ar putea obţine mai rapid printr-un efort mai insistent al Comisiei Europene de a face cunoscute oportunităţile de afaceri ale alianţei Africa-Europa. Considerăm că pregătirea profesională urmează adesea căi diferite, în medii culturale şi de afaceri diferite, atât în Uniunea Europeană, cât şi în Africa. Şi propunem Comisiei Europene să iniţieze mecanisme prin care economiile celor două regiuni să beneficieze de pe urma acestei diversităţi. Totodată, considerăm utilă coordonarea obiectivelor alianţei Africa-Europa cu politicile de coeziune ale Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte fluxurile investiţionale, dezvoltarea capitalului uman al Uniunii Europene şi disparităţile de pe piaţa forţei de muncă. În aceste condiţii, Comisia pentru afaceri europene, întrunită în şedinţa din 30 octombrie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezenta opinie, care a fost transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Totodată, propunem informarea instituţiilor Uniunii Europene şi Guvernului României asupra observaţiilor şi recomandărilor noastre, ca o contribuţie la procesul de formulare a unor politici eficiente în domeniul de referinţă. Propunem, în acelaşi timp, transmiterea observaţiilor şi recomandărilor noastre Comisiei Europene, în cadrul dialogului politic informal propus de Comisia Europeană în Comunicarea furnizând rezultate pentru Europa - COM 211. Vă mulţumesc, doamnă preşedinte.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Dacă sunt obiecţii la titlu? Nu sunt. Adoptat. La preambul. Obiecţii? Nu sunt. Adoptat. La articolul unic. Obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Proiectul de hotărâre rămâne la votul final.