31 octombrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 (Pl-x 368/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache Şi ultima propunere legislativă, tot cu raport de respingere. 40. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011; Pl-x 368/2018. Doamna preşedinte Gavrilă, vă rog, pe scurt, raportul, să închidem şedinţa.

Camelia Gavrilă Raport asupra Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011; Pl-x 368/2018. Am dezbătut pe fond această propunere care are ca obiect de reglementare modificarea alin. (5) al art. 74 din Legea educaţiei naţionale, care prevede dreptul elevilor de a susţine evaluarea naţională la finalul clasei a VIII-a, şi nu doar absolvenţilor de clasa a VIII-a, aşa cum este prevăzut în lege. Propunerea face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. Argumentele de respingere sunt următoarele: - un absolvent de învăţământ gimnazial care nu a participat la examenul de evaluare naţională poate să-şi continue studiile în învăţământul liceal sau profesional, în limita locurilor disponibile. Conform prevederilor metodologice, în cadrul procesului de admitere în învăţământul liceal sau profesional se asigură un număr de locuri cel puţin egal cu numărul absolvenţilor de gimnaziu din anul respectiv; - rapoartele şi analizele la nivelul inspectoratelor şcolare nu iau în calcul doar elevii care s-au prezentat şi s-au înscris la Evaluarea Naţională, ci totalitatea promoţiei respective - e vorba de elevi corigenţi, de elevi care au terminat şi s-au înscris, sau de cei care au promovat -, deci sunt mult mai complexe şi starea învăţământului ţine cont şi de acest lucru; - soluţiile legislative nu se încadrează în concepţia generală a Legii educaţiei naţionale cu privire la structura şi caracteristicile evaluărilor, motiv pentru care a fost respinsă de comisie.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Dacă sunt intervenţii din partea colegilor? Nu. Am finalizat şi secţiunea cu învăţământul. Oprim aici. Ne vedem la ora 12,00, la şedinţa de vot final.