Florin Iordache 39. Propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea articolelor 9 şi 101 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011; Pl-x 348/2018. Avem raport de respingere. Comisia. Vă rog, doamnă deputat.
Theodora Şotcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În baza prevederilor art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu adresa Pl-x 348 din 3 septembrie 2018, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a primit spre dezbatere în fond Propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea articolelor 9 şi 101 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Propunerea legislativă are ca obiect modificarea Legii educaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reglementării posibilităţii finanţării de către stat a învăţământului postliceal particular acreditat. Legea face parte din categoria legilor organice, iar Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. În urma dezbaterii, în şedinţa din 25 septembrie 2018, Comisia a propus, cu 12 voturi pentru, 6 voturi împotrivă şi două abţineri, respingerea propunerii legislative, din următoarele considerente: Prin prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 9/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, se modifică alin. (2) al art. 9 din Legea educaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, soluţionând situaţia discriminatorie invocată de iniţiatori. De aceea, adoptarea iniţiativei legislative ar duce la crearea unei suprareglementări; Nu se impune modificarea art. 101 în forma propusă în iniţiativă, deoarece textul în vigoare se referă strict la învăţământul postliceal special de stat, justificându-se astfel alocarea de fonduri pentru acest nivel de învăţământ; Al treilea motiv de respingere a acestui proiect legislativ constă în faptul că iniţiatorii nu au indicat sursa de finanţare necesară implementării soluţiilor legislative propuse prin proiectul de act normativ, în conformitate cu prevederile art. 138 alin. (5) din Constituţia României, republicată, potrivit căruia: "Nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare"; Iniţiativa legislativă are implicaţii asupra bugetului de stat, fiind astfel aplicabile dispoziţiile art. 15 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prezentarea fişei financiare însoţită de ipotezele şi metodologia de calcul utilizată. Totodată, potrivit prevederilor art. 7 din Legea responsabilităţii fiscale nr. 69/2010, republicată, şi ale art. 33 din Legea nr. 24/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, trebuia efectuat şi un studiu de impact.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna Florica Cherecheş, la dezbateri generale.
Florica Cherecheş Acest proiect de lege susţine dezvoltarea învăţământului postliceal, având în vedere interesul sporit pentru acest tip de şcoli care reprezintă o alternativă viabilă pentru învăţământul superior. Având în vedere că în prezent Legea educaţiei naţionale prevede finanţarea pentru învăţământul profesional şi liceal acreditat, de stat, particular şi confesional, precum şi a celui postliceal de stat, iniţiativa practic propune şi includerea învăţământului postliceal particular acreditat în această listă. Şi astfel se rezolvă o problemă de discriminare a elevilor şcolilor postliceale particulare. Necesitatea susţinerii învăţământului postliceal particular derivă şi din faptul că există un interes ridicat din partea elevilor de a urma cursurile acestor şcoli postliceale private, care vin cu programe care răspund nevoilor pieţei forţei de muncă, şi este în discrepanţă cu oferta redusă a şcolilor postliceale de stat. Partidul Naţional Liberal susţine această iniţiativă şi va vota împotriva respingerii ei.
Florin Iordache Doamna Iurişniţi Cristina, Grupul USR.
Cristina-Ionela Iurişniţi Da, în regulă, bun. Mulţumesc. Se pare că avem o problemă de microfon astăzi.
Florin Iordache Nu, doamnă, nu mai umblaţi la microfon, nu mai apăsaţi dumneavoastră pe microfon. Păi, nu, deci tehnicul vă ajută, dar numai la dumneavoastră se întâmplă.
Florin Iordache Nu mai puneţi mâna.
Cristina-Ionela Iurişniţi E foarte bine ce s-a spus şi îi mulţumesc colegei mele, Florica Cherecheş, pentru susţinerea acestei iniţiative legislative. Exista o discrepanţă şi o discriminare, chiar dacă încă se mai pot face modificări la lege, pentru că, nu-i aşa, Legea nr. 1 este mai mult de jumătate modificată faţă de forma ei iniţială. Nu avem cum să mai acceptăm acest tip de discriminare. Învăţământul postliceal acreditat, fie că este de stat, fie că este privat, trebuie să fie susţinut, pentru că formează tineri care au nevoie de aceste competenţe şi abilităţi pentru a avea o inserţie mult mai uşoară, mult mai facilă pe piaţa muncii. Avem nevoie de tineri educaţi, de tineri care să aibă competenţe profesionale, tineri care să aibă de ce să intre în aceste şcoli, iar după aceea să-şi găsească un loc de muncă în România, şi nu în alte ţări. Susţinând acest tip de învăţământ, noi, de fapt, susţinem tinerii din România. Recent, în proiect, printr-un Program european - "Garanţia pentru tineri", erau alocate 323 de milioane de euro, pe care România nu i-a accesat. Iar aceşti bani erau pentru tineri, pentru formarea lor profesională, pentru programe de ucenicie, lucruri care de fapt nu interesează Guvernarea actuală. Prin acest vot, de fapt, daţi un semnal că zona învăţământului postliceal, a unei calificări ulterioare liceului, nu interesează pe cei care ne conduc astăzi de la Ministerul Educaţiei. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Are propunere de respingere. Rămâne la votul final.