31 octombrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale (Pl-x 349/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache Următoarea. 38. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale; Pl-x 349/2018. Doamna preşedinte Gavrilă, vă rog, prezentaţi raportul.

Camelia Gavrilă Raport asupra Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale; Pl-x 349/2018. Comisia noastră a dezbătut în fond această propunere legislativă. Propunerea legislativă are ca obiect instituirea obligativităţii acordării de către instituţiile de învăţământ superior a unui număr de cel puţin 10 locuri bugetate garantate pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat proveniţi din sistemul de protecţie socială, în afara cifrei de şcolarizare aprobate. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. În urma dezbaterii, comisia a propus, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, adoptarea propunerii legislative cu amendamentele admise din anexa care face parte integrantă din acest raport. Ideea este că am avizat cele 10 locuri bugetate în cadrul numărului total de locuri bugetate pentru unităţile de învăţământ universitar de stat. E o formă de discriminare pozitivă absolut necesară pentru protecţia socială.

Florin Iordache Da, doamna Cherecheş, vă rog, Grupul PNL. Doamna Florica Cherecheş, de la Oradea.

Florica Cherecheş Partidul Naţional Liberal susţine această iniţiativă legislativă care vine în întâmpinarea nevoilor ca tinerii care provin din sistemul de protecţie socială să-şi continue studiile după finalizarea liceului, în scopul integrării lor în societate, dar şi pentru ca aceştia să fie apoi implicaţi în mai multe activităţi şi organizaţii în care pot să fie purtătorii de cuvânt ai problemelor cu care aceşti tineri se confruntă. În cadrul comisiei s-a căzut de acord ca aceste 10 locuri bugetate să fie garantate pentru studii gratuite, în cadrul cifrei de şcolarizare aprobate. Vom susţine şi vom vota pentru acest proiect de lege.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna Iurişniţi, vă rog, Grupul USR.

Cristina-Ionela Iurişniţi Şi Grupul Uniunea Salvaţi România susţine acest proiect de lege. Este important să acordăm şanse egale tinerilor şi să existe acces echitabil la educaţie. Chiar dacă sună a discriminare pozitivă, noi trebuie să încurajăm accesul tuturor copiilor în sistemul educaţional. Până la urmă, este datoria noastră. Iar dacă ne dorim o educaţie incluzivă, echitabilă, la nivel european, USR, ca un partid pro-european, care se doreşte cumva un fel de avangardă a tuturor valorilor europene şi care ne îndreaptă spre nucleul dur al Europei, spre care vrem să facem paşi rapizi, şi nu înapoi, noi susţinem acest lucru. Educaţia trebuie să ajungă la toţi copiii, trebuie să fie echitabilă, incluzivă şi pe tot parcursul vieţii. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu. Mulţumesc. Trecem la dezbaterea pe articole. Avem 3 amendamente admise. La titlul legii? Nu. La articolul unic? Nu. La art. 205 alin. (5). Intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Are caracter organic.