31 octombrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale (Pl-x 333/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache Următorul. 37. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale; Pl-x 333/2018. Dacă iniţiatorul doreşte? Nu doreşte. Comisia, vă rog.

Theodora Şotcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În baza prevederilor art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu adresa Pl-x 333 din 25 iunie 2018, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a primit, spre dezbatere în fond, Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul instituirii obligaţiei ca unităţile de învăţământ să asigure spaţii de depozitare individuale în care elevii să-şi poată păstra materialele necesare activităţii şcolare, dar şi aspecte legate de greutatea maximă admisă a ghiozdanului unui elev, care nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea corporală a elevului. Legea face parte din categoria legilor organice, iar Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. În urma dezbaterii, în şedinţele din 12 şi 18 septembrie 2018, comisia a propus, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, adoptarea propunerii legislative cu amendamentele admise din anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Florin Iordache Mulţumesc, doamnă. Grupul PNL, dezbateri generale, doamna Florica Cherecheş. Avem 3 amendamente admise, doamnă.

Florica Cherecheş De mai mulţi ani se discută despre greutatea ghiozdanelor şcolare. Şi, ştim, copiii, în mod special în ciclul primar, au mari probleme să-şi care acest ghiozdan foarte greu, ceea ce le pune în pericol sănătatea. Astfel că acest proiect vine în întâmpinarea acestei probleme şi propunea, iniţial, ca greutatea ghiozdanului să nu depăşească 10% din greutatea copilului. Sigur că acest lucru era dificil de realizat şi implementat, astfel încât, la propunerea unui coleg care a venit cu un amendament, acesta a fost însuşit de membrii comisiei şi s-a ajuns la înţelegerea că cel mai benefic pentru copil şi realizabil în unităţile şcolare ar fi să se asigure un spaţiu special pentru depozitarea manualelor, a rechizitelor şi a altor auxiliare didactice. Partidul Naţional Liberal va vota pentru acest proiect.

Florin Iordache Mulţumesc, doamnă. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt. Avem 3 amendamente. La titlul legii? Nu. Articolul unic? Nu. Articolul 84, cu modificările care sunt - 3 marginal? Nu. Rămâne la votul final. Are caracter organic.