Florin Iordache Începem partea a doua, dedicată răspunsurilor la interpelările colegilor mei. Domnul Daniel Gheorghe are o interpelare adresată Ministerului Afacerilor Externe. Doamna secretar de stat Maria Magdalena Grigore este prezentă. Nu este... Este? Vă rog, prezentaţi pe scurt. Aţi înaintat... Aţi primit? Da, Ministerul Afacerilor Externe. (Vociferări.) Da. Nu, este la Externe doamna.
Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc. Da, am o interpelare la Ministerul Afacerilor Externe, cu privire la situaţia generată de agresarea cetăţeanului român George Simion, la Chişinău.
Florin Iordache Ştiu, domnule deputat. Haideţi, să ne prezinte răspunsul doamna. Şi în funcţie de răspuns... pe care vi l-a şi distribuit... Vă rog, doamnă deputat. Doamnă secretar de stat, viitoare deputat, vă rog.
Florin Iordache Da. Vreţi să completaţi? Da, vă rog, domnul deputat. Domnul Daniel Gheorghe.
Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc pentru răspuns, doamnă secretar de stat. Acum, situaţia de acolo este regretabilă şi dintr-o perspectivă, să-i spunem aşa, de demnitate. Demnitatea unui cetăţean român, nu contează cum se numeşte şi nu contează cine este el, până la urmă. Mai important este faptul că România, o ţară care este, să spunem, sora mai mare a Republicii Moldova - că, dincolo de orice, suntem cu toţii români şi trebuie să recunoaştem des lucrul acesta - nu reuşeşte să aibă în Republica Moldova, în autorităţile de acolo de natură judiciară şi în Ministerul de Externe de acolo, un partener prin care astfel de situaţii să nu mai apară. Pentru că, din câte am văzut în presă, la momentul respectiv, respectiva evacuare a cetăţeanului mai sus menţionat a îmbrăcat nişte forme destul de agresive, care nu au nimic în comun cu ceea ce înseamnă o relaţie civilizată, nu mai spunem între doi parteneri strategici, ci între doi fraţi, pentru că vorbim de România şi Republica Moldova. Eu mi-aş dori ca Ministerul Afacerilor Externe să fie mult mai ferm, pentru că o să ne aşteptăm mâine-poimâne, la fel cum s-a întâmplat cu ceva timp, inclusiv cu un coleg parlamentar, Constantin Codreanu, care a fost bruscat de forţele de ordine la Chişinău. O să ne aşteptăm şi noi, când mergem în delegaţie oficială acolo şi eventual ne permitem să vorbim de tema Unirii, o temă legitimă şi o temă firească pentru România şi Republica Moldova, că poate o să fim luaţi pe sus, o să fim bruscaţi, o să fim alergaţi de jandarmi şi aşa mai departe. Şi spun acest lucru deoarece astfel de măsuri restrictive, măsuri dure, pe care organele judiciare şi instituţiile respective din ţara vecină, ţara-soră, subliniez din nou acest aspect, le pot lua, intervin doar în cazuri speciale, cum ar fi acela de persoane urmărite pentru infracţiuni grave, persoane condamnate penal sau persoane care au comis un delict major la momentul respectiv - lucruri care nu sunt valabile în această situaţie. Şi cred că Ministerul Afacerilor Externe are în primul rând datoria să-i protejeze pe români, pentru că...
Florin Iordache Mulţumesc. Finalizaţi.
Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc şi eu, domnule Iordache.
Florin Iordache Bine. Păi, aţi depăşit, două minute v-am... Păi... Bun. Păi, hai să ne încadrăm în regulament. Următoarea interpelare, tot din partea domnului deputat Daniel Gheorghe, adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Românilor de Pretutindeni. Care doriţi să vă răspundă? Sunt şi cei doi reprezentanţi. Staţi puţin, discutăm despre Casa Memorială "Aron Pumnul".
Andrei Daniel Gheorghe Da, interpelarea cu privire la Casa Memorială "Aron Pumnul". Şi dacă mai este vreo altă interpelare, cu mare plăcere, dezbatem aici...
Florin Iordache Bun.
Andrei Daniel Gheorghe ... în plen, că de aceea suntem aici.
Florin Iordache Nu. Deci, din respect pentru Parlament, sunt veniţi şi reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe şi reprezentantul Ministerului Românilor de Pretutindeni. O doamnă... O singură... Pe scurt, da, mulţumesc.
Andrei Daniel Gheorghe Da. Cine doreşte, din partea Guvernului...
Florin Iordache Da.
Andrei Daniel Gheorghe ... nu pot să le impun eu.
Florin Iordache Da, da, da. Bun. Vă rog, doamnă secretar de stat.
Florin Iordache Şi noi vă mulţumim, doamnă secretar de stat, pentru precizări. Domnul deputat, vă rog.
Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc şi eu pentru răspuns. Cred că aici ar trebui Guvernul României să se mobilizeze rapid şi să permită atât acea alocare bugetară care să ducă la restaurarea Casei lui Aron Pumnul şi alcătuirea Muzeului "Mihai Eminescu" de la Cernăuţi şi e foarte important ca acel termen care e de 5 ani să nu fie depăşit. Şi, de aceea, chiar vă rog să faceţi toate eforturile posibile ca aceste lucruri să fie realizate rapid. Vine şi bugetul pe anul următor, care se va dezbate în curând în Parlament, şi cred că aţi putea să aduceţi câteva îmbunătăţiri care să permită realizarea acestui obiectiv de importanţă naţională. Şi să nu-i uităm pe fraţii noştri din Bucovina de Nord, care, din păcate, au mare nevoie de noi şi de tot sprijinul nostru. Mulţumesc.
Florin Iordache Fără îndoială, Guvernul se mobilizează şi va rezolva problemele ridicate. Mergem mai departe. Din partea domnului deputat Codreanu avem o interpelare adresată Ministerului Românilor de Pretutindeni. Domnul secretar de stat este prezent; din păcate, colegul meu - este ora înaintată şi a plecat acasă. Mergem mai departe. La fel şi în cazul interpelării adresate Ministerului Transporturilor de către domnul deputat Nistor Laurenţiu. Domnul secretar de stat Biban este prezent, dar nu este colegul meu, aşa că mergem mai departe. La Ministerul Energiei, din partea domnului deputat Toma Ilie. Este domnul secretar de stat Tudorache. Domnul Tudorache, vă rog, pe scurt. Sau... Vă rog, prezentaţi, pentru ca domnul Toma Ilie să poată interveni.
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Florin Iordache Domnul...
Florin Iordache Da. Domnule Toma, vă rog, aveţi o intervenţie, două minute.
Ilie Toma Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Sunt în măsură să vă dau nişte veşti bune. Deşi sâmbătă şi duminică au fost zile nelucrătoare, în Valea Jiului s-au luat măsurile necesare pentru a se umple instalaţiile şi agentul termic a fi efectiv la uşa celor care aşteaptă încălzirea, că vine o iarnă, se pare, destul de grea. Mulţumesc foarte mult colaborării între... Ministerul Energiei, domnului Anton Anton şi colegilor dânsului, domnii secretari de stat. Sunt în măsură să vă dau veştile bune. Astăzi, prefectul judeţului Hunedoara s-a întâlnit cu lichidatorul judiciar, au pus la punct toate treburile. Mai rămâne ca Primăria municipiului Petroşani - care se pare că în ultima vreme a pus toate piedicile necesare, astfel încât locuitorii Văii Jiului să nu aibă căldură -, să facă toate demersurile necesare şi, începând cu săptămâna viitoare, agentul termic să intre în casele celor care îl aşteaptă. Domnului ministru, Ministerului Energiei, mulţumesc foarte mult pentru colaborare. Şi le mulţumesc în numele celor aproape 130.000 de locuitori ai Văii Jiului.
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Avem o interpelare din partea domnului Vlad Sergiu Cosmin, adresată Ministerului Transporturilor. Nu e prezent. Domnul secretar de stat Biban este prezent. Mergem mai departe. Tot la Ministerul Energiei, din partea domnului Vişan. Este prezent? Nu este colegul meu, domnul Vişan, prezent. Domnul secretar de stat Tudorache e prezent. Şi vă rog să lăsaţi la secretariat răspunsul. Tot... din partea doamnei deputat Prună, de la USR, este o interpelare adresată Ministerului Energiei, care vizează "Stadiul Programului de iarnă în domeniul energetic". Domnul secretar de stat Tudorache, vă rog, pe scurt, prezentaţi răspunsul.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Vă rog, doamnă deputat.
Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vă mulţumesc frumos pentru răspuns, domnule secretar de stat. Am citit răspunsul interpelării, pe care v-am adresat-o încă de la începutul lunii septembrie, şi aş mai avea nevoie de câteva clarificări. Acesta este şi motivul pentru care, astăzi, v-am cerut să fiţi prezent în plenul Camerei Deputaţilor. În primul rând, în anul 2017, în planul de iarnă, aveam stocurile de cărbune exprimate şi în mii tone atât pentru lignit, cât şi pentru huilă. În anul 2018 avem o estimare globală de 2.639.365 de megawaţi oră, iar rugămintea mea, la dumneavoastră, este să ne precizaţi stocurile defalcate în mii tone pe fiecare tip de cărbune. În ceea ce priveşte gazele naturale, în anul 2016 stocurile au fost estimate la 2,3 miliarde de metri cubi, în anul 2017 la 2,2 miliarde de metri cubi. În anul 2018, conform Deciziei ANRE, acestea au fost estimate la 2,013 miliarde de metri cubi. După cum ştiţi, stocurile descresc şi ne aduc de multe ori într-o situaţie delicată, în primăvară, aşa cum a fost şi în cazul acestei primăveri, când depozitele s-au golit şi au fost, practic, necesare importuri destul de importante, la un preţ foarte mare. Aş vrea să ne spuneţi cum explicaţi scăderea stocului de gaze naturale pentru iarna 2018-2019, cu aproape 10%, în condiţiile în care dispecerul energetic naţional a estimat o creştere a consumului de energie cu 2%. Dacă puteţi să precizaţi şi care este prognoza meteo care a fost luată în calcul pentru iarna 2018-2019, cât gaz natural estimaţi, pe această cale, că vom importa în această iarnă şi dacă consideraţi că o scădere a valorilor stocurilor minime obligatorii, aşa cum am spus, cu 10%, coroborată cu o situaţie similară celei pe care am avut-o în primăvara aceasta, pot duce la o nouă scumpire a preţului gazelor naturale, aşa cum s-a întâmplat în primăvara aceasta, datorată importului de gaze. Anul acesta, vă reamintesc, am avut două scumpiri ale preţului gazelor naturale, prima dată în ianuarie, pe vârf de consum, cu 8%, şi o altă scumpire, în luna iulie, cu 6%. Vă rog, dacă puteţi, să-mi transmiteţi în scris aceste noi cereri de clarificări? Vă mulţumesc.
Florin Iordache Fără îndoială, domnul secretar de stat vă va trimite toate clarificările de care aveţi nevoie. Mergem mai departe. Mulţumesc, domnule secretar de stat. De la Ministerul Educaţiei, pentru domnul deputat Daniel Gheorghe, este prezent domnul deputat Petru Andea. Foarte pe scurt, domnule secretar de stat.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Vreţi să interveniţi? Vă rog. Pe scurt, domnule Daniel Gheorghe. Vă rog.
Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc, domnule secretar de stat. Mă bucur că Ministerul Educaţiei Naţionale s-a sesizat în privinţa acestui scandal. Mi se pare inadmisibil ca într-o şcoală de pe teritoriul României să aibă loc acţiuni de propagandă antiromânească şi iredentistă. Sunt lucruri care nu pot fi tolerate şi sper că şi pe viitor astfel de comportamente nu vor scăpa atenţiei ministerului, iar şcolile româneşti nu vor fi supuse niciunui fel de campanie de îndoctrinare de natură revizionistă, ideologică ori de alt tip, pe care anumiţi profesori rătăciţi şi fără niciun fel de responsabilitate îşi permit să o aducă pe băncile elevilor şi procedează la astfel de acţiuni de manipulare şi de provocare. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Am finalizat. Trecem acum la interpelările depuse de domnul deputat Lovin. Prima este adresată Ministerului Agriculturii. Este prezent domnul secretar de stat Mareş. Vă rog, domnule secretar de stat. Este vorba de situaţia staţiunii vitivinicole Drăgăşani. Vă rog.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnule Lovin, vă rog. Comentarii la răspunsul primit de. domnul secretar de stat?
Dumitru Lovin Domnule preşedinte, Vă mulţumesc frumos pentru faptul că îmi daţi dreptul să răspund. Aş vrea să-l întreb pe domnul secretar care este termenul-limită când putem acţiona, pentru că dacă întârziem foarte mult se alege praful de această staţiune. E într-un grad mare de degradare şi cred că ar fi necesar să intervină Ministerul Agriculturii, pentru a face ceva pentru această staţiune. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Fără îndoială, vă răspunde domnul secretar de stat. Mergem mai departe. Tot dumneavoastră aveţi pentru Ministerul Apelor două interpelări. Prima vizează renaturarea albiei răului Olăneşti. Este prezent domnul subsecretar de stat Deleanu. Pe scurt, domnule subsecretar de stat. Vă rog. Pe scurt şi îi înaintaţi răspunsul domnului deputat.
Florin Iordache Mulţumesc. Aţi înaintat răspunsul domnului deputat. Vreţi să interveniţi, domnule deputat? Nu. Vă înaintează răspunsul. Şi următorul răspuns, domnule subsecretar de stat, vizează valorificarea râului Lotru. Tot domnul deputat Lovin are o interpelare. Vă rog.
Florin Iordache Păi, nu, vă rog să-l înaintaţi domnului deputat,...
Florin Iordache ...astfel încât domnul deputat să...
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnule Lovin, doriţi să interveniţi? Nu. Mulţumesc. Am înţeles. Bine. Am încheiat aici şedinţa noastră, o declar închisă. Ne vedem mâine după-amiază la ora 16,00, la dezbaterea moţiunii simple pe justiţie. O seară bună! Şedinţa s-a încheiat la ora 18,32.