29 octombrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele MIHAI I" (Pl-x 315/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 28. Propunerea legislativă privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele MIHAI I"; Pl-x 315/2018. Comisia juridică. Vă rog, domnul Bălănescu, raportul Comisiei juridice, vă rog.

Alexandru Bălănescu Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Vă anunţ de la început că este un proiect care iese din canoanele proiectelor obişnuite, adică nu este nici o lege socială, nici una economică, este un proiect care are în vedere valorile naţiunii, valorile poporului român. De aceea, eu salut această promovare. Şi vă informez, cu privire la această lege, ceea ce trebuie să facem. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Propunerea legislativă privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele MIHAI I". Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţie şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. Consiliul Legislativ a avizat favorabil, cu observaţii şi propuneri, iniţiativa legislativă. Guvernul României nu a transmis un punct de vedere până la momentul dezbaterii, ceea ce ridică un semn de întrebare, fiindcă o asemenea lege nu se face uzual, ci apare în anumite etape şi pentru anumite considerente. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele MIHAI I", ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată de la bugetul de stat şi din venituri proprii. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii comisiei au examinat iniţiativa legislativă. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea propunerii legislative. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Şi acum permiteţi-mi să spun următoarele. În ceea ce priveşte acest act normativ, el vine să creeze posibilitatea, sub controlul parlamentar, a unei instituţii care să aducă în conţinutul său valorificarea tuturor celor care contribuie efectiv la propăşirea neamului românesc, ca autorităţi culturale, educative, ştiinţifice etc. De aceea, consider că nu este cu conţinut politic această propunere. Este una care interesează sau ar trebui să intereseze întregul conţinut al Camerei Deputaţilor. De aceea, eu felicit iniţiatorii. Şi cred că această lege va trece fără niciun fel de probleme în plenul Camerei Deputaţilor, fiind una din legile importante pe care în această sesiune noi le avem în vedere. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. A, domnul Paşcan. Domnul Paşcan, vă rog frumos. Şi domnul Daniel Gheorghe, Grupul PNL. Da, domnule Paşcan, ia, spuneţi dumneavoastră.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Distinşi colegi, Sigur, este un proiect interesant din punct de vedere simbolic, emoţional. Nu înţelegem, în schimb, cu tot respectul pe care îl avem pentru monarhie, pentru memoria şi ce a însemnat Regele Mihai I pentru România. Din păcate, astăzi avem parte doar de epigoni ai Casei Regale, care mai mult se sfâşie între ei, în loc măcar să păstreze, în temeiul absolut al verticalităţii necesare, memoria Regelui Mihai. În schimb, nu înţelegem de unde s-a inventat această sumă -860.000 de euro pe an - alocată acestei instituţii create din pix. La fel cum Parlamentul României a mai creat una, acel Institut de studiere a Culturii Levantului, despre care n-am mai auzit nimic de la înfiinţarea sa. Cred că se impunea ca măcar pentru respectiva instituţie fantastică pe care noi am votat-o şi pentru care a pledat un fost preşedinte al României, Emil Constantinescu, se cuvenea să avem o dare de seamă a activităţii de până acum. Nu există. De altfel, a fost chemat, a fost invitat în faţa unei comisii parlamentare, să prezinte respectivele roade ale muncii acelui institut. Nu s-a prezentat nimeni, evident. Eu vă reamintesc, stimaţi colegi, cu toată bunăvoinţa, se cuvine să păstrăm o anume decenţă în raport cu nevoile acestei ţări. Noi avem şcoli cu WC-urile încă în curte, vai de mama lor, avem tot felul de instituţii de cultură, nu suntem în stare să cumpărăm nişte case memoriale, se prăbuşeşte Casa lui Brâncuşi, şi noi inventăm din pix o nouă instituţie, în Palatul Elisabeta. Mie mi se pare absolut sfidător, revoltător. Şi, evident, Partidul Mişcarea Populară nu are cum să voteze un asemenea proiect. Cu atât mai mult cu cât, vedeţi, pentru orice sumă derizorie alocată, să zicem, unei case memoriale, oricărei activităţi, se cere explicit un deviz, un studiu, ceva. Nimic, inventăm o sumă, aproape un milion de euro, să mai înfiinţăm o instituţie iluzorie. Pentru ce? Pentru existenţa unor epigoni care nu mai demonstrează nimic prin faptele lor, măcar faţă de memoria unui înaintaş de care noi am fost mândri şi putem fi în continuare, dar nu şi de urmaşii săi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Andrei Daniel Gheorghe, Grupul PNL.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Acum suntem la 100 de ani de la Marea Unire, o realizare esenţială a noastră, ca neam, sub Coroana Română, sub Regele Ferdinand şi Regina Maria. Cred că fix acest an al Centenarului, care ne-a găsit mai dezbinaţi, mai rupţi şi parcă ne-a învrăjbit mai mult ca niciodată, ar trebui să fie o lecţie pentru noi toţi. O lecţie pentru ceea ce am făcut timp de 28 de ani, când am neglijat faptul că era alături de noi în viaţă suveranul legitim al României, Regele Mihai I. Şi timp de 28 de ani noi am avut un rege, dar ne-am bătut între noi. N-am înţeles că deasupra politicului sunt lucruri care pot fi puse şi lucruri care au o simbolistică mult mai înaltă. Coroana României nu trebuie să fie nici a dreptei, nici a stângii, nici a puterii, nici a opoziţiei. Coroana României trebuie să fie aşezată odată, nu ştim peste câţi ani şi în ce context istoric, pe coroana unui rege. Pentru că toate, toate realizările mari ale acestei naţiuni - independenţa de stat, modernizarea României, realizarea reformelor democratice de la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX, Marea Unire de la 1918 - au fost reuşite sub monarhie. Monarhia şi regalitatea, două concepte care sunt complementare, dar care de multe ori pot să însemne lucruri diferite. Aşadar, dincolo de disputele pe această lege, pe care nu o să insist şi în care nu o să intru, o lege poate fi perfectibilă, poate fi mai bună sau poate fi mai puţin eficientă, sunt chestiuni tehnice în acest context, cred că ar trebui să conştientizăm cu toţii că suntem români. Iar apelul la unitate este foarte greu de făcut în asemenea vremuri de dezbinare istorică. Regele Mihai I al României, timp de 28 de ani de la Revoluţie a fost aici, alături de noi. Noi nu am avut abilitatea politică şi caracterul de a-i pune coroana pe cap, aşa cum ar fi fost firesc. Eu, personal, dincolo de această instituţie, eu militez pentru altceva. Militez pentru restauraţie monarhică. Sunt monarhist şi cred că România trebuie să revină pe drumul firesc, drum întrerupt barbar şi abuziv de regimul sovietic, la 30 decembrie 1947. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Seidler, Grupul USR. Se pregăteşte domnul Bacalbaşa. La ora 18,00 oprim... Vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Comuniştii au avut ideea "măreaţă" - între ghilimele, evident -, de a modifica istoria, de a o politiza, de a spune minciuni. Şi şi-au menţinut aceste idei chiar şi după 1989. Este regretabil ceea ce statul român a reuşit, prin reprezentanţii săi politici de atunci, să facă faţă de memoria, faţă de istoria României, faţă de memoria Regelui Mihai. Ce facem noi astăzi prin această lege este, din păcate, o continuare în contemporaneitate a acelor demersuri. Să politizezi Coroana Română, subordonând-o unei instituţii politice precum Senatul şi punând-o alături, aşa cum s-a spus aici, de Institutul pentru cercetarea Levantului, o ruşine instituţionalizată - şi o spun aici, de la microfonul Camerei Deputaţilor, să mergi să aloci o sumă fixă de bani, în lege, în timp ce s-a alocat 6% pentru educaţie şi nici în ziua de azi nu este respectat acest lucru, de ani de zile! Păi, domnilor, dacă vreţi să respectaţi memoria Regelui Mihai, faceţi bine şi alocaţi într-adevăr 6% pentru educaţie. Ar fi mult mai potrivit decât să punem o sumă de bani fixă într-un proiect de lege şi să politizăm în mod nepermis istoria recentă a României.

Florin Iordache Da. Domnul Bacalbaşa, vă rog.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Ceea ce vreau să spun nu vreau să spun din punctul de vedere al unui deputat al PSD, ci din punct de vedere personal. Domnul Gheorghe este istoric. Eu sunt doctor anestezist reanimator. Dar mai am o calitate, aceea de român. Şi mi-a plăcut istoria acestui neam. Vreau să spun, în ceea ce priveşte lunga expunere a domnului Gheorghe, că nu a existat în istoria României figură mai odioasă decât Regele Carol al II-lea.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Am finalizat. Avem 31 de amendamente admise. De la 1 la 10. Intervenţii? Nu. 11-20? Nu. 21-31? Nu. Anexa? Rămâne la votul final. Şi ultimul. Mai avem 3 minute. Avem un proiect de respingere. Este vorba de...