29 octombrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 (Pl-x 314/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 27. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011; Pl-x 314/2018. Doamna Gavrilă. Vă rog, doamnă preşedinte, raportul Comisiei pentru învăţământ.

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. PL-x 314 - referitor la completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1. Obiectul de reglementare se referă la modificarea art. 63 şi completarea art. 104 din Legea educaţiei naţionale, în sensul asigurării accesului elevilor la învăţământ, în zonele rurale, prin crearea de noi formaţiuni, precum şi asigurarea finanţării de la bugetul de stat a cheltuielilor cu salariile conducătorilor microbuzelor şcolare, a celor privind funcţionarea microbuzelor şcolare, inclusiv cele referitoare la combustibil, cheltuielile cu bursele şi transportul elevilor, precum şi cheltuielile referitoare la naveta cadrelor didactice. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. Comisia pentru învăţământ a dezbătut în 26 iunie propunerea legislativă şi a respins-o, din următoarele considerente: În acest sens a fost respinsă propunerea, la nivelul comisiei. Domnule preşedinte, Vreau să precizez că termenul pentru dezbatere şi vot este 30.10.2018, deci ar trebui astăzi sau mâine, cel târziu, să fie supusă votului Camerei Deputaţilor, pentru a nu ne confrunta cu o aprobare tacită, în condiţiile în care raportul comisiei a fost depus din luna iunie. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc, doamnă deputat. Din păcate, şedinţa de vot final va fi miercuri. Aşa că acest proiect şi celălalt vor trece tacit, votul final fiind miercuri. Mulţumesc. Dacă sunt...? A, doamna Iurişniţi, vă rog, la dezbateri generale. E propunere de respingere. Vă rog, doamnă deputat.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Această iniţiativă legislativă, până la urmă, vine să atragă atenţia asupra faptului că în România educaţia este subfinanţată cronic. Avem 2,98% acordat educaţiei. Este imposibil să aloci un astfel de procent, care te situează la coada Europei. De ani de zile avem aceeaşi situaţie. Copiii din mediul rural, defavorizat, nu au acces la educaţie. Iar ceea ce stipulează Constituţia - art. 32, dreptul la educaţie - nu este respectat. Prin urmare, nu putem să fim de acord cu cele spuse anterior. Toţi copiii au dreptul la educaţie, iar educaţia trebuie să fie echitabilă, incluzivă şi de calitate.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Rămâne la votul final.