29 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea anexei nr.3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin (PL-x 451/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 21. Proiectul de Lege pentru modificarea Anexei nr. 3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin; PL-x 451/2018; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Guvernul? Vă rog, doamnă secretar de stat.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Comisia pentru mediu? Vă rog, domnule preşedinte. Domnul Cupă. Avem cinci amendamente admise şi anexa.

Ion Cupă Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a fost sesizată spre dezbatere pe fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru modificarea Anexei nr. 3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin, transmis cu adresa PL-x 451din 11 septembrie 2018. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2010, în vederea transpunerii Directivei UE 2017/845 a Comisiei din 17 mai 2017, de modificare a Directivei 2008/56/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte listele orientative ale elementelor ce trebuie luate în considerare în vederea pregătirii strategiilor marine. În urma examinării proiectului de lege, a punctelor de vedere transmise de Consiliul Legislativ, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea Anexei nr. 3 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin, cu amendamente admise redate în anexă. Prin obiectul de reglementare şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Ilişanu, Grupul PSD. Şi apoi doamna deputat Lungu.

Claudiu-Augustin Ilişanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Prezenta lege urmăreşte completarea legislaţiei interne privind protecţia mediului marin, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin, în vederea atingerii stării ecologice bune, asigurând îndeplinirea obligaţiei României, ca stat membru al Uniunii Europene. Grupul PSD din Camera Deputaţilor susţine acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna Lungu, Grupul PNL. Vă rog, doamnă deputat.

Tudoriţa Lungu Stimaţi colegi, România transpunea în legislaţia naţională, în urmă cu opt ani, Directiva-cadru 2008/56 "Strategia pentru mediul marin", care avea ca obiectiv principal atingerea stării ecologice bune în toate regiunile marine ale Uniunii Europene, până în anul 2020. Astfel, România a elaborat propria strategie pentru apele sale marine, ţinând seama de cadrul regional, aducând plus de valoare legislaţiei naţionale care nu avea suficiente elemente pentru protecţia şi conservarea diversităţii ecologice a apelor marine şi costiere. Actualul proiect de lege doreşte să transpună Directiva Uniunii Europene 2017/845, care modifică directiva mai sus amintită, cu scopul de a pregăti cel de-al doilea ciclu de implementare, stabilindu-se în acest sens elementele ce trebuie luate în considerare pentru definitivarea strategiilor marine. Se introduc, de asemenea, două articole importante - art. 2 şi art. 3 -, prin care se precizează termene clare, respectiv de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pentru elaborarea ordinului conducătorului autorităţii publice centrale în domeniul apelor, cu privire la Programul naţional de monitorizare, în vederea evaluării permanente a stării ecologice a apelor marine. Totodată, în acelaşi termen de 90 de zile, urmează să se aprobe, prin Hotărâre de Guvern, Programul naţional de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune în regiunea marină Marea Neagră, până în anul 2020. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota pentru acest proiect de lege.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat. Alte intervenţii din partea colegilor mei? Nu mai sunt. Bun. Trecem la dezbateri. Avem cinci amendamente. Dacă la titlul legii, intervenţii? Nu. Dacă la art. I, intervenţii? Nu. 2, 3, 4 marginal? Nu. La Anexa nr. 3 dacă sunt intervenţii? Nu. A fost adoptat. Caracter ordinar. Rămâne la votul final de miercuri.