29 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru acceptarea Acordului de înfiinţare a Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, încheiat la Beijing, la 29 iunie 2015 şi a Rezoluţiei nr. 40 privind admiterea României ca membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, adoptată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, la 12 mai 2017 (PL-x 410/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 19. Proiectul de Lege pentru acceptarea Acordului de înfiinţare a Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, încheiat la Beijing, la 29 iunie 2015, şi a Rezoluţiei nr. 40 privind admiterea României ca membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, adoptată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, la 12 mai 2017. Este vorba de PL-x 410/2018. Caracter ordinar. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat. Şi apoi domnul Budăi, prezentaţi raportul Comisiei pentru buget.

Florin Iordache Mulţumesc, domnule secretar de stat. Comisia pentru buget. Domnule Budăi, vă rog, prezentaţi raportul fără amendamente.

Marius-Constantin Budăi Mulţumesc frumos. Raport asupra Proiectului de Lege pentru acceptarea Acordului de înfiinţare a Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, încheiat la Beijing, la 29 iunie 2015, şi a Rezoluţiei nr. 40 privind admiterea României ca membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, adoptată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, la 12 mai 2017. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare acceptarea Acordului de înfiinţare a Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, încheiat la Beijing, la 29 iunie 2015, şi a Rezoluţiei nr. 40 privind admiterea României ca membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, adoptată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, la 12 mai 2017. Valoarea capitalului subscris de România este de 153 de milioane de dolari SUA, din care valoarea capitalului subscris şi vărsat este de 30,6 milioane de dolari SUA. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege pentru acceptarea Acordului de înfiinţare a Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, încheiat la Beijing, la 29 iunie 2015, şi a Rezoluţiei nr. 40 privind admiterea României ca membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, adoptată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură, la 12 mai 2017, în forma prezentată de Guvern. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Domnule Neagu, vă rog. Grupul PNL.

Nicolae Neagu Eu aş vrea să vă reamintesc că acest acord sau această intenţie de a legifera un acord din 2015 vine, bănuiesc, în spatele unei vizite a oficialilor români de la acea vreme în China. Şi parcă era o poveste că vom încerca să facem un metrou de la Aeroportul Otopeni către stadioane, că vom încerca să mai facem nişte linii de metrou în Bucureşti, pe investiţii, pe infrastructură chinezească, că poate vom reuşi să-i aducem să facă şi infrastructură mare, că vom încerca să aducem, să facem şi trenuri de mare viteză, că poate facem nişte poduri, într-adevăr, de mare gabarit şi extrem de sigure. Deci, cu siguranţă, discuţii au existat. Problema e alta. Problema este că, a participa la o bancă de investiţii în Beijing, ar trebui, într-un fel sau altul, să avem nişte garanţii. O garanţie ar fi nişte proiecte posibile pentru România. Dar ne punem o problemă sau eu cel puţin îmi pun o problemă: cât de oportun ar putea fi în acest moment, ştiind, spre exemplu, şi ceea ce s-a întâmplat cu cealaltă bancă pe care am finanţat-o, tot de investiţii, din fostul CAER, cu sediul la Moscova? Sau dacă, cumva, cum vom fi trataţi şi priviţi de către europeni, de către Bruxelles. Numai ce discutam chiar înainte ce important ar fi să cădem de acord ca proiecte de infrastructură mare să le facem exclusiv pe fonduri europene, atâta timp cât Comisia Europeană, voci autorizate de la Bruxelles ne spun: "Domnule, daţi drumul la proiecte, că vi le finanţăm!". Din acest motiv, ne vom abţine de a fi de acord cu acest proiect de lege.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Alţi vorbitori? Nu mai sunt. Rămâne la votul final. Nu are amendamente. Următorul.