29 octombrie 2018 – Prezentarea Raportului privind activitatea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii pe semestrul I al anului 2018.

Florin Iordache 15. Raportul privind activitatea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii pe semestrul I al anului 2018. Vă rog, prezentaţi raportul.

Valentin Gabriel Boboc Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor colegi, Îmi revine mie, ca vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, misiunea de a vă prezenta sintetic câteva informaţii, date şi concluzii ale activităţii comisiei din semestrul I al anului în curs. Aş dori să vă informez că s-au adresat comisiei noastre 278 de petiţii, în perioada mai înainte menţionată, cetăţenii şi organizaţiile legal constituite sesizând aspecte considerate abuzive, din toate domeniile vieţii economice şi sociale. În primul semestru al anului 2018, au fost adresate Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii un număr de 38 de memorii cu probleme ce vizează domeniul justiţiei. Principalele aspecte invocate în memoriile petenţilor vizează abuzuri ce au fost comise de magistraţi sau condamnări netemeinice de către instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, au fost adresate comisiei 23 de petiţii, cu sesizări vizând problemele din domeniul social. Cele mai multe reclamă modul în care s-au stabilit ori s-au recalculat pensiile petenţilor. O problemă care apare constant în petiţiile din sfera pensiilor publice este aceea a dificultăţilor întâmpinate de cei în drept în a obţine adeverinţele necesare completării dosarului de pensie, în cazul în care au fost angajaţi ai unor entităţi economice care s-au dizolvat sau care fac obiectul unor procese penale. În semestrul I, s-au înregistrat în evidenţa noastră un număr 26 de petiţii privind domeniul administraţiei publice locale. În majoritatea cazurilor sesizările privesc nereguli în activitatea direcţiilor locale de taxe şi impozite locale, concretizate în emiterea unor decizii de impunere considerate nejustificate. Continuă să fie adresate comisiei petiţii referitoare la conflicte personale, majoritatea problemelor sesizate de petenţi se referă la conflicte încadrate în sfera dreptului civil. Soluţionarea acestora este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătoreşti. Altele reclamă supraaglomerarea camerelor de detenţie, prin nerespectarea suprafeţelor stabilite pentru fiecare persoană, asistenţa medicală precară şi lipsa tratamentului medicamentos prescris pentru afecţiunile de care suferă persoanele care execută o pedeapsă cu privare de libertate. În ceea ce priveşte relaţia comisiei noastre cu autorităţile competente cu analiza pe fond a aspectelor sesizate în petiţii, s-a constatat că există un număr de 64 de petiţii, la care nu s-a primit răspuns în termen de 30 de zile, prevăzut de normele legale şi de regulament. Din totalul petiţiilor înregistrate de comisie în primul semestru al anului 2018, un număr de 19 mai sunt pe rol la această dată, urmând să se acţioneze pentru soluţionarea lor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Intervenţii din partea grupurilor? Nu sunt. Mergem mai departe, stimaţi colegi.