22 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene (PL-x 377/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 22. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii European; PL-x 377/2018; procedură de urgenţă; caracter ordinar. Guvernul. Vă rog, domnule secretar de stat.

Florin Iordache Da. Prezentaţi raportul, vă rog. Şi apoi, domnul Popescu, Grupul PNL.

Marilen - Gabriel Pirtea Da. Raport comun la PL-x 337/2018. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal de finanţare a proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniile stabilite conform prevederilor art. 3 alin. (4) şi art. 10 alin. (3) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Comunităţii şi de modificare a Directivei 96/91/CE a Consiliului. În urma examinării Proiectului de Lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât cu majoritate de voturi să supună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Da. Domnul Popescu, vă rog, Grupul PNL. Vreţi să interveniţi, nu? Da, păi, de asta zic. Dumneavoastră aţi solicitat, vă rog.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Vreau să clarific poziţia Grupului PNL, privind acest proiect de lege. Ne vom abţine. Şi motivul principal pentru care ne abţinem este unul logic. Nu înţelegem pur şi simplu de ce Ministerul Finanţelor Publice trebuie să se ocupe de licitaţiile certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Şi am încercat, în comisiile de specialitate, în prima comisie a mediului, să explicăm acest lucru, că Ministerul Mediului ar trebui să se ocupe de această felie, tehnică, s-o numim aşa. Desigur, temerea noastră... de fapt ne gândim cu groază că acelaşi Minister de Finanţe, care mâine va veni la o şedinţă pe Legea offshore, fără cifrele acelea, pe care le cerem de ani de zile, se va ocupa de aceste licitaţii. Şi dacă Ministerul Finanţelor Publice, scuzaţi-mă, se prezintă aşa cum se prezintă, prin colegul nostru, de fiecare dată, în comisii, nu va organiza aceste licitaţii, haideţi măcar să dăm şansa, daţi-vă şansa, de a muta aceste licitaţii la Ministerul Mediului. Poate acolo veţi găsi un secretar de stat, sau un consilier, sau cineva mai în măsură să organizeze licitaţii, repet, pe gaze cu efect de seră. Aici nu vorbim despre bani, vorbim despre gaze cu efect de seră. Asta este intervenţia noastră. Drept urmare, vă sfătuim ca pe viitor să analizaţi cu atenţie, comisiile de specialitate şi ministerele care sunt în măsură să ia poziţie pe astfel de proiecte de lege. Vă mulţumim.

Florin Iordache Da. Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt ale intervenţii. Rămâne la votul final, neavând amendamente. Mergem mai departe. Aştept de la colegii de la Comisia juridică şi Comisia pentru buget raportul referitor la spălarea banilor.