22 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 4 iulie 2018 (PL-x 408/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Următorul. 21. Proiectul de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 4 iulie 2018; PL-x 408/2018; procedură de urgenţă. Guvernul, întâi. Guvernul? Numai puţin, domnule coleg. Guvernul şi apoi Comisia pentru buget. Vă rog, Guvernul.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Comisia? Domnul... Vă rog, domnule vicepreşedinte.

Marilen - Gabriel Pirtea PL-x 408/2018 - Proiectul de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 4 iulie 2018. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare soluţionarea unei serii de aspecte în ceea ce priveşte cadrul legislativ şi/sau de reglementare, cât şi din punctul de vedere al unor investiţii în domeniu. BIRD - Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - recomandă o abordare programatică a managementului riscurilor de dezastre care să cuprindă, pe de-o parte, dezvoltarea de politici şi pregătirea din punct de vedere financiar în cazul producerii unor dezastre, iar, pe de altă parte, realizarea unor investiţii sectoriale specifice - în prezent fiind deja negociat cu BIRD şi un împrumut pentru sprijinirea unui proiect de investiţii în infrastructura pentru situaţii de urgenţă. În ceea ce priveşte dezvoltarea unor politici în domeniul managementului riscurilor de dezastre şi pregătirea din punct de vedere financiar în cazul producerii acestora, luând în considerare recomandările BIRD şi caracteristicile acestui instrument de finanţare, s-a decis utilizarea unui împrumut pentru politici de dezvoltare, de tip CAT-DDO - împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe. După intrarea în efectivitate a acordului de împrumut, pot fi efectuate periodic trageri din împrumut, în baza existenţei unei stabilităţi macroeconomice şi a prezentării unei/unor decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care să probeze apariţia acestor situaţii şi necesitatea recurgerii la împrumut. Intrarea în vigoare a acordului de împrumut, respectiv posibilitatea efectuării de trageri din împrumut este condiţionată, printre altele, de aprobarea acestuia conform legislaţiei în vigoare. În şedinţa comisiei s-a hotărât, în unanimitate de voturi, să se supună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege privind ratificarea Acordului de împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 4 iulie 2018, în forma prezentată de Guvern. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg. Intervenţii din partea dumneavoastră dacă sunt? Nu sunt. Nu sunt amendamente, rămâne la votul final.