22 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind instituirea unui cadru de facilitare a investiţiilor durabile COM (2018) 353 (PH CD 71/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 6. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind instituirea unui cadru de facilitare a investiţiilor durabile (PHCD 71/2018). Este vorba de COM 353. Domnul preşedinte Angel Tîlvăr. Vă rog, domnule preşedinte.

Angel Tîlvăr Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Opinia noastră a avut în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, proiectul de opinie transmis de către Comisia pentru industrii şi servicii, proiectul de opinie transmis de către Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, proiectul de opinie transmis de către Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor, precum şi analiza realizată de comisia noastră. Comisia pentru afaceri europene susţine aşezarea consideraţiilor de mediu, sociale şi de guvernanţă în centrul sistemului financiar, pentru a sprijini procesul de transformare a economiei Europei într-un sistem circular mai verde şi mai rezilient. Totodată, propunem ca toate acordurile comerciale ale Uniunii Europene cu terţe state sau regiuni aflate în negociere să fie analizate din punct de vedere al asigurării unui viitor durabil şi să fie completate cu prevederi referitoare la acest obiectiv. Considerăm că o definiţie standard la nivelul Uniunii Europene a ceea ce se califică drept activitate economică durabilă, din punctul de vedere al mediului, în scopuri investiţionale, este, în principiu, binevenită, dar că are şi potenţial de distorsionare a pieţei, prin introducerea unui avantaj de piaţă pe cale exclusiv administrativă. Totodată, comisia noastră reaminteşte necesitatea de a justifica economic instrumentele financiare de tipul stimulentelor pentru activităţi verzi, inclusiv prin analiza riscurilor de penalizare indirectă a altor tipuri de investiţii şi a eforturilor de responsabilitate socială a corporaţiilor. Domnule preşedinte, Comisia pentru afaceri europene s-a întrunit în şedinţa din 16 octombrie 2018 şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezentul proiect de opinie, care să fie transmis Biroului permanent al Camerei Deputaţilor pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnule deputat Vasilică, vreţi să interveniţi? Nu. Da? Vă rog frumos. Grupul PSD. Vă rog, domnule deputat.

Radu Costin Vasilică Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Propunerea vine în completarea politicilor actuale ale Uniunii Europene în materie de mediu şi climă, astfel că o înţelegere comună a ceea ce constituie investiţii durabile din punct de vedere al mediului va completa politicile actuale de mediu ale Uniunii Europene, oferind un punct de referinţă pe care acesta să-l poată utiliza în viitor, astfel încât politicile respective să se dezvolte sistematic. Se obţine, astfel, o bază armonizată pentru stabilirea durabilităţii activităţilor economice, din perspectiva de mediu. Criteriile uniforme pentru activităţile durabile, din punctul de vedere al mediului, vor permite să se stabilească nivelul de sustenabilitate, în scopuri investiţionale. Criteriile se vor baza pe standarde care există deja la nivelul Uniunii şi care stabilesc criterii de durabilitate din punctul de vedere al mediului în alte contexte. Operaţionalizarea, în scopuri investiţionale, va lua în considerare cerinţele prevăzute în legislaţia Uniunii, pentru a stabili cerinţe minime ce trebuiau îndeplinite, astfel încât să nu fie aduse daune semnificative unui obiectiv de mediu. Criteriile tehnice de examinare ar trebui să fie practice, uşor de aplicat şi verificabile în cadrul unor limite rezonabile ale costurilor de asigurare a conformităţii, precum şi să asigure suficientă claritate juridică. Este necesar să se justifice, din punct de vedere economic, instrumentele financiare de tipul stimulentelor pentru activităţile verzi şi să fie analizate riscurile de descurajare indirectă a altor tipuri de investiţii. De aceea, Grupul PSD susţine adoptarea opiniei privitoare la Comunicarea COM 353/2018 în forma prezentată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii sau comentarii. La titlu? Nu. Preambul? Nu. La articolul unic, obiecţii? Nu. Rămâne la votul final.