10 octombrie 2018 – Supunerea la votul final:

Carmen-Ileana Mihălcescu Rog colegii să îşi pregătească cartelele de vot pentru a efectua un vot de control. Vă rog să vă ocupaţi locurile în sală, pentru a putea efectua votul de control. Vot, vă rog. Stimaţi colegi, Vă mai rog încă o dată să vă ocupaţi locurile în sală, pentru a putea repeta votul de control. Vot, vă rog. Punctul 1. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind crearea unei reţele de ofiţeri de legătură în materie de imigraţie (reformare) COM(2018) 303; PH CD 67/2018. Vot, vă rog. Adoptat, cu 257 de voturi pentru, un vot împotrivă, 5 colegi care sunt fără opţiune. Punctul 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea comună către Parlamentul European şi Consiliu - Elemente pentru o Strategie a UE împotriva armelor de foc, a armelor de calibru mic şi a armamentului uşor şi a muniţiei aferente "Asigurarea securităţii armelor, protejarea cetăţenilor" JOIN(2018)17; PH CD 68/2018. Vot, vă rog. Unanimitate, 269 de voturi. Adoptat. Punctul 3. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la Varşovia, la 25 mai 2018; PL-x 468/2018. Vot, vă rog. Unanimitate, 272 de voturi pentru, adică adoptat. Punctul 4. Proiectul de Lege pentru completarea art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere; PL-x 149/2018. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. Punctul 5. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 374/2006 privind suspendarea serviciului public cu specific silvic pentru proprietarii terenurilor forestiere pentru care au fost emise documentele prevăzute la art. III alin. (1) din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991; PL-x 203/2018. Vot, vă rog. Adoptat, cu 184 de voturi pentru, 94 de abţineri. Punctul 6. Proiectul de Lege privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date; PL-x 424/2018. Vot, vă rog. Adoptat, cu 178 de voturi pentru, 84 de voturi împotrivă, 16 abţineri. Punctul 7... Explicarea votului, doamna Turcan.

Raluca Turcan Doamnelor şi domnilor colegi deputaţi, Povestea inventată de majoritatea parlamentară, de la preluarea mandatului acestei majorităţi, pentru a justifica atacul la justiţie, a fost o aşa-zisă luptă cu statul paralel şi cu protocoalele secrete. Şi ce să vezi că s-a întâmplat astăzi? Exact majoritatea parlamentară care se luptă cu protocoalele secrete şi cu statul paralel, astăzi a votat înfiinţarea unor protocoale - mai multe - între operatorii de date personale şi cine?, să vedeţi dumneavoastră, exact inculpaţii sau persoanele suspectate de corupţie. Exact cum auziţi. Astăzi tocmai aţi dat votul pe o iniţiativă a domnului Şerban Nicolae, dacă îl cunoaşteţi, care pretinde că a transpus o directivă europeană. Însă, în acest proiect de lege, al domnului Şerban Nicolae, care este pe marginea directivei europene, apar următoarele lucruri: că orice persoană care ştie că a încălcat legea şi care bănuieşte că ar putea fi interceptată face o solicitare în scris la operatorul de date personale şi acesta este obligat să-i răspundă în scris dacă este interceptat sau nu. Oare în favoarea cui este un astfel de text de lege? Doi. Persoanele prevăzute să pună în aplicare aceste modalităţi tehnice fac lucrul acesta prin intermediul unui contract sau protocol încheiat între părţi, care trebuie să detalieze...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog să încheiaţi. Aţi depăşit timpul regulamentar.

Raluca Turcan ... obiectul şi durata prelucrării, natura şi scopul prelucrării. Adică exact protocol, aşa cum există...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc.

Raluca Turcan ... în multe instituţii ale statului român, pentru a-i deconspira şi a-i găsi pe cei care săvârşesc fapte de corupţie şi sărăcesc...

Carmen-Ileana Mihălcescu Doamnă Turcan, aţi depăşit timpul regulamentar. Vă rog să încheiaţi.

Raluca Turcan ... poporul român. V-a făcut semn domnul Dragnea să-mi închideţi microfonul? Vreau să ştiu, că...

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog frumos, nu comunicaţi cu mine...

Raluca Turcan ... până la urmă, am asistat în plenul Camerei Deputaţilor...

Carmen-Ileana Mihălcescu ... aveţi respect faţă de colegii dumneavoastră din sală, aţi depăşit timpul...

Raluca Turcan ... la mai multe intervenţii care au depăşit termenul de două minute.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc.

Raluca Turcan Eu vă rog frumos să-mi permiteţi... (I se întrerupe microfonul.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc frumos. (Vociferări.) Punctul 7. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri; PL-x 421/2018. Vot, vă rog. Adoptat, cu 260 de voturi pentru şi 3 abţineri. Punctul 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România; PL-x 423/2018. Vot, vă rog. Adoptat, cu 273 de voturi pentru şi un vot împotrivă. Explicarea votului, domnul Constantin Codreanu, vă rog.

Constantin Codreanu Grupul Partidului Mişcarea Populară a votat pentru. Suntem conştienţi de necesitatea asigurării euroconformităţii cadrului legislativ românesc cu cel european. Altfel spus, vom fi consecvenţi în această abordare. Vreau să îmi exprim speranţa că vom putea vorbi de o schimbare esenţială în acest domeniu al străinilor pe teritoriul României, regimul de şedere al străinilor pe teritoriul României, atunci când vorbim de un alt fel de străini. Mai exact, de etnicii români. Există în circuitul legislativ un proiect de lege în acest sens, care ar facilita intrarea pentru etnicii români din Republica Moldova şi din alte state în care avem mari comunităţi de etnici români care nu au cetăţenia română şi care au nevoie de sprijinul nostru, al României, mai ales în condiţiile în care România se confruntă cu o problemă esenţială, atunci când vorbim de forţa de muncă. Şi vreau să cred că demersurile pe care le-am făcut la nivel declarativ în Parlamentul României, în anul Centenarului Marii Uniri, vor fi completate şi de demersuri punctuale privind sprijinul românilor din afara graniţelor ţării. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Punctul 9. Legea pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor, reexaminată la cererea Preşedintelui României; PL-x 85/2017/2018. Vot, vă rog. Adoptată, cu 220 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă, 13 abţineri. Punctul 10. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro; PL-x 271/2018. Vot, vă rog. Adoptat, cu 214 voturi pentru, 51 de voturi împotrivă, 11 abţineri, 3 colegi fără opţiune. Explicarea votului, domnul Florin Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Pe procedură, am solicitat cuvântul, art. 151. Înainte de a trece la următorul punct, aş vrea să lămurim o chestiune care a apărut în spaţiul public şi care apare ca element de noutate, de la dezbaterea moţiunii. "Este cel mai idiot ministru". "Băi, lăsaţi-mă cu neamţul nostru!". "Să ne explici de ce ai nominalizat cel mai idiot ministru, care este Andruşcă!". "Acest ministru este atât de prost încât nu poate asculta mai mult de 5 minute..."

Carmen-Ileana Mihălcescu Stimate coleg, suntem la un alt punct...

Florin-Claudiu Roman "... când vorbeşte cineva cu el".

Carmen-Ileana Mihălcescu ... de pe ordinea de zi, domnule Roman.

Florin-Claudiu Roman Iar singura lui legătură cu economia...

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Roman, suntem la un alt punct de pe...

Florin-Claudiu Roman ... este că a avut o vulcanizare...

Carmen-Ileana Mihălcescu ... ordinea de zi.

Florin-Claudiu Roman Nu vă supăraţi pe mine, supăraţi-vă...

Carmen-Ileana Mihălcescu Procedura, vă rog s-o invocaţi...

Florin-Claudiu Roman ... pe colegul dumneavoastră. Eu vreau doar... (I se întrerupe microfonul.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Aveţi posibilitatea să vă exprimaţi la următorul punct, care este fix moţiunea. Vă mulţumesc foarte mult. (Aplauze. Vociferări.) Ultimul punct, punctul 11. Moţiunea simplă iniţiată de 67 de deputaţi; MS 12/2018. Vot, vă rog. Moţiunea a fost respinsă, cu 103 voturi pentru, 146 de voturi împotrivă, 19 abţineri, 8 colegi fără opţiune. Domnul Cătălin-Mihai Botez, explicarea votului? Da?

Mihai-Cătălin Botez Aţi decis astăzi prin vot că economia are nevoie mai mult de obedienţă decât de competenţă. Economia însă are nevoie de responsabilitate, are nevoie de asumare, are nevoie de curaj, dar, în acelaşi timp, şi de prudenţă. Păstrarea acestui ministru reprezintă un atentat la siguranţa economiei şi la siguranţa naţională. USR a votat această moţiune. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Şedinţa de Birou permanent, aşteptăm colegii la P1. Declar închisă şedinţa noastră de astăzi. O zi bună! La revedere! Şedinţa s-a încheiat la ora 12,15.