10 octombrie 2018 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor (PL-x 85/2017/2018) . ( rămasă pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 13. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor; caracter ordinar şi 7 amendamente admise; PL-x 85/2017/2018. Din partea comisiei sesizate în fond? Domnul deputat Lucian Bode, prezentarea raportului comun.

Lucian Nicolae Bode Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, În conformitate cu prevederile art. 137 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură au fost sesizate cu cererea de reexaminare a actului normativ, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi a adoptat legea în forma trimisă la promulgare în şedinţa din 14 martie 2018. Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare înfiinţarea Muzeului Locomotivelor din municipiul Dej, judeţul Cluj, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Companiei Naţionale de Căi Ferate - CFR S.A, având ca obiective conservarea şi expunerea tuturor locomotivelor electrice şi cu abur care se află, în prezent, în judeţul Cluj, municipiul Dej; organizarea de evenimente, editarea şi publicarea de materiale cu scopul promovării colecţiei, precum şi acţionarea ori acceptarea cu titlu de donaţie a unor exponate noi, dar şi a materialelor necesare conservării patrimoniului muzeului. În conformitate cu prevederile art. 61 şi art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, comisiile au reexaminat proiectul de lege, după cum urmează: - Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă - în şedinţa din 30 mai 2018; - Comisia pentru transporturi şi infrastructură - în şedinţa din 5 iunie 2018. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea cererii de reexaminare şi, în consecinţă, întocmirea unui raport de adoptare a Legii pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor, cu amendamentele admise, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dacă la dezbateri generale doreşte cineva să intervină? Domnule deputat Bode, vă rog.

Lucian Nicolae Bode Aşa cum am susţinut şi cu altă ocazie, pe de o parte, eu, ca sălăjean, cunosc foarte bine istoria şi tradiţia unuia dintre cele mai importante noduri de cale ferată din România - şi mă refer, bineînţeles, la Dej - inaugurat în anul 1887. Pe de altă parte, cum a rezultat din raport, din păcate, majoritatea PSD-ALDE a respins cererea de reexaminare a preşedintelui României. În consecinţă, Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal se va abţine de la vot. La cum se prezintă astăzi materialul rulant - mă refer aici la locomotive, la vagoane - în România, noi credem că întreaga ţară ar putea fi un muzeu al Căilor Ferate Române. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu sunt alte intervenţii la... Vă rog, domnule deputat.

Cornel Itu Doamnă preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Vin pentru a doua oară în faţa dumneavoastră, să vă solicit votul pentru această iniţiativă legislativă, Muzeul Locomotivei şi a materialului rulant, la Dej. Cred că prin această iniţiativă putem salva ceva din patrimoniul SNCFR şi istoria SNCFR-ului, dar este munca unor oameni, în timp, oameni voluntari, care sunt profesionişti în cadrul SNCFR-ului, care, prin munca lor, prin dăruirea lor, în frunte cu domnul Florin Nan, au reuşit ca un număr impresionant de locomotive să fie reabilitate, să fie puse în valoare. Eu cred că merită tot respectul nostru şi cred că, prin votul dumneavoastră, punem în legalitate şi acordăm şansa de a exista acest Muzeu al Locomotivei. Eu vă mulţumesc şi vă doresc numai bine!

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc domnului deputat Itu. Mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. Urmăriţi raportul. Dacă de la marginal 1 la marginal 7 sunt obiecţii? Dacă nu, adoptate. Legea rămâne la votul final.