10 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri (PL-x 421/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 11. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri; are caracter ordinar, trei amendamente admise şi suntem în procedură de urgenţă; PL-x 421/2018. Din partea Guvernului României? Vă rog.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Din partea comisiei sesizate în fond, Comisia pentru apărare, domnul Eugen Bejinariu. Prezentarea raportului. Vă rog.

Eugen Bejinariu Mulţumesc. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru sănătate şi familie şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost sesizate, spre dezbatere în fond, cu Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 3 iulie 2018. La întocmirea raportului s-au avut în vedere avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi avizul Consiliului Legislativ nr. 492 din 22 mai 2018. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulteriore, în sensul introducerii a două noi substanţe în cuprinsul tabelului nr. I din lege. În conformitate cu prevederile art. 61 şi art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii celor două comisii au examinat proiectul de lege în şedinţe separate. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în şedinţa din 26 septembrie 2018, a aprobat, în unanimitate, raportul de adoptare a proiectului de lege. Membrii Comisiei pentru sănătate şi familie au examinat proiectul de lege în şedinţa din 18 septembrie 2018 şi, în unanimitate de voturi, au adoptat proiectul de lege, cu amendamentele prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. La dezbateri generale, domnul Ionuţ Simionca. Vă rog.

Ionuţ Simionca Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Este bine că s-au mai introdus două substanţe pe această listă, dar merită să ne gândim la acele substanţe foarte ieftine care sunt folosite de mulţi cetăţeni. Vorbim despre bronz. La Bistriţa avem o problemă reală, avem o grămadă de oameni care folosesc acest bronz, se droghează şi îşi pierd raţiunea şi îi vedem întinşi pe bănci, îi vedem suferind şi nu ştim cum să-i ajutăm. Cred că ar trebui să lucrăm la legislaţie, să rezolvăm şi aceste probleme. Cu cât introducem o substanţă sau două, este foarte bine, noi o să susţinem. Partidul Mişcarea Populară va vota pentru, dar trebuie să ne gândim cum îi ajutăm pe aceşti oameni să iasă din această problemă şi să îi readucem la normalitate. Noi o să susţinem.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Laurenţiu Leoreanu.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Şi Partidul Naţional Liberal va susţine acest proiect de lege. Salutăm introducerea încă a două substanţe nocive pe această listă şi credem că, în continuare, lucrurile trebuie să meargă spre analiză, spre a cerceta şi a găsi noi substanţe nocive care să apară pe această listă. Vorbim despre cercetări în domeniul medicinei, vorbim deapre o posibilă viitoare deschidere a Institutului "Cantacuzino", vaccinuri pentru cei bolnavi, pentru a preveni boli şi aşa mai departe. Dar iată că aceste substanţe nocive reprezintă un flagel şi avem nevoie de o preocupare susţinută, astfel încât să introducem cât mai multe dintre aceste substanţe pe listă, să fie eliminate din consumul tinerilor noştri, pentru o sănătate normală a acestei naţiuni. Deci Grupul PNL va vota pentru adoptarea acestui proiect. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Trecem la dezbaterea pe articole, a proiectului. Urmărim raportul. Dacă la marginal 1 sunt obiecţii? Nu. Adoptat. Marginal 2. Sunt obiecţii? Nu. Adoptat. Marginal 3. Dacă sunt obiecţii? Nu. Adoptat. Proiectul de lege rămâne la votul final.