10 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la Varşovia, la 25 mai 2018 (PL-x 468/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 5 de pe ordinea de zi. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la Varşovia, la 25 mai 2018; PL-x 468/2018; are caracter ordinar şi un raport fără amendamente. Din partea Guvernului? Vă rog.

Carmen-Ileana Mihălcescu Din partea comisiei sesizate în fond? Domnul Eugen Bejinariu, prezentarea raportului, vă rog.

Eugen Bejinariu Mulţumesc, doamnă preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată spre dezbatere pe fond cu Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la Varşovia, la 25 mai 2018; transmis cu adresa nr. PL-x 468 din 12 septembrie 2018 şi înregistrat cu nr. 4c-12/561 din 12.09.2018. A prezentat reprezentantul Guvernului ce conţine proiectul de lege. Consiliul Legislativ, conform Avizului nr. 863, a avizat favorabil acest proiect de lege. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. În urma dezbaterii, în şedinţa din 18 septembrie 2018, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a proiectului de lege. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc frumos. La dezbateri generale, domnul Andrei Daniel Gheorghe, vă rog.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, doamnă preşedinte. Considerăm, noi, Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal, acest Acord unul deosebit de important, sub două aspecte. În primul rând, sub aspectul a ceea ce înseamnă memoria istorică şi păstrarea recunoştinţei faţă de eroii şi de cei care s-au jertfit în războaie pentru apărarea libertăţii, independenţei şi pentru înfrângerea regimurilor totalitare. Este un fapt... cultul eroilor este unul din elementele care ţin de ceea ce înseamnă o civilizaţie democratică avansată. Iar, în al doilea rând, nu trebuie să uităm un aspect. Acolo, în sudul Poloniei, în munţii Tatra şi în nordul Slovaciei, armata română a adus mari jertfe omeneşti în 1945, luptând împotriva ultimelor linii de rezistenţă ale Regimului Nazist. Iar acest lucru este esenţial. Aceşti eroi români, care au murit pe teritoriul Poloniei, au fost nişte apărători ai umanităţii. Ei au luptat împotriva celor care au pus în scenă cea mai mare tragedie umană a secolului XX - Holocaustul. Şi este foarte important să nu uităm faptul că acest război purtat de România în Vest, după 23 august 1944, inclusiv pe teritoriul Poloniei, a fost un război dus împotriva unui regim criminal, unui regim totalitar şi unui regim responsabil de nişte crime imprescriptibile. De aceea, atât din perspectivă naţională, cât şi din perspectivă umanitară, la o scară mult mai amplă, avem datoria şi obligaţia să recunoaştem meritele acestor eroi. Eroi pentru libertate şi pentru demnitate umană, eroi care au contribuit nu doar la eliberarea şi apoi recunoaşterea apartenenţei la România a nord-vestului Transilvaniei, ci şi la îngenuncherea celui mai teribil regim criminal pe care Europa l-a cunoscut în secolul al XX-lea - Regimul nazist. Aşadar, avem datoria să-i păstrăm în memoria noastră pe toţi aceşti oameni şi să cultivăm eroii români, indiferent dacă ei se găsesc în Polonia, dacă ei se găsesc în Rusia, dacă ei se găsesc în Slovacia, dacă ei se găsesc în Ungaria sau în Ucraina. Memoria eroilor este garanţia că ne respectăm trecutul, că ne respectăm strămoşii şi că putem fi o naţiune care să-şi păstreze identitatea şi să-şi cultive un simţ naţional cu adevărat responsabil, de acum şi mai departe. Partidul Naţional Liberal susţine pe deplin toate aceste acte normative care vin să păstreze şi să apere memoria eroilor din războaie şi a celor care s-au jertfit pentru libertate, pentru democraţie şi pentru independenţă. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Dumitru Lupescu?

Dumitru Lupescu Mulţumesc. Uniunea Salvaţi România sprijină acest proiect şi va vota pentru. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. Nefiind amendamente, proiectul de lege rămâne la votul final.