3 octombrie 2018 – Aprobarea modificării ordinii de zi şi a programului de lucru.

Florin Iordache Domnule Suciu, vă rog. Domnule Suciu?

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Bună dimineaţa, stimaţi colegi. Asupra programului de lucru de astăzi şi ordinii de zi vreau să vă fac următoarele propuneri. La primul punct pe ordinea de zi să fie dezbaterea moţiunii, iniţiate de colegii noştri de la Partidul Naţional Liberal, iar ulterior să discutăm PL-x 33/2018, respectiv reexaminarea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore. Iar programul de astăzi să fie până la finalizarea dezbaterii acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi apoi să fie votul final?

Vasile-Daniel Suciu Şi apoi să fie votul final.

Florin Iordache Da. Bun. Să înceapă votul.

Raluca Turcan Procedură!

Florin Iordache Nu. Să înceapă votul! Este o solicitare! Vă rog! Este o solicitare, apoi vă dau cuvântul.

Gabriel Andronache Era pe această chestiune!

Florin Iordache Vă rog. Suntem în procedură de vot! Vă rog. (Rumoare.) Am o solicitare din partea unui grup parlamentar. Vă rog, domnule Andronache.

Gabriel Andronache Domnule preşedinte, Situaţia este următoarea. Dumneavoastră nu puteţi supune la vot o solicitare, înainte ca ea să fie discutată şi de celelalte grupuri parlamentare. Parlamentul nu este format din Grupul PSD şi atât! Uitaţi-vă în Regulament ce scrie: "O solicitare de modificare a programului de lucru se realizează la propunerea Biroului permanent, după votul Comitetului liderilor". Am înţeles ieri că aţi avut propuneri de modificare a ordinii de zi, să zicem acceptabil, din perspectiva deciziilor Curţii, că în plen se poate face modificarea ordinii de zi, dar în privinţa modificării programului, uitaţi-vă pe programul aprobat de Biroul permanent şi de plenul Camerei Deputaţilor, ieri. Astăzi se dezbate strict moţiunea, după care urmează votul final. Propunerea liderului de grup al Partidului Social Democrat a vizat modificarea programului de lucru. Ca atare, dacă doriţi să faceţi chestiunea aceasta, din perspectivă regulamentară, vă adresez rugămintea de a respecta Regulamentul, respectiv suspendaţi şedinţa, convocaţi Biroul permanent, modificaţi programul de lucru, Comitetul liderilor să aprobe această modificare şi apoi veniţi cu ea în plenul Camerei Deputaţilor. Aceasta spune art. 90 din Regulament. Rugămintea mea este să vă conformaţi Regulamentului. Mulţumesc.

Florin Iordache Doamna Turcan. Vă rog.

Raluca Turcan Aş vrea să înţeleagă toată lumea ce se întâmplă astăzi, aici. În afara Regulamentului, cu un comportament tipic de Legile justiţiei sau Ordonanţa nr. 13, pe furiş, în afara legii deci, astăzi doresc, cei din Grupul PSD, să treacă Legea offshore, prin care vând România, fără niciun fel de preocupare faţă de ceea ce vom lăsa generaţiilor viitoare şi faţă de ceea ce nişte investitori vor primi pentru o investiţie doar într-o primă etapă, de 1,5 miliarde de dolari. Deci, în acest mod dumneavoastră doriţi să treceţi Legea offshore în afara legii, încălcând Regulamentul Camerei Deputaţilor şi făcând pasibilă inclusiv contestarea Legii offshore la Curtea Constituţională, pe încălcarea Regulamentului. Dragi colegi, Vreţi Legea offshore? Atunci, haideţi să o dezbateţi în cadrul Regulamentului, nu încălcând Regulamentul, pentru că vă bateţi joc. Vă bateţi joc de investitori! Vă bateţi joc de interesul acestei ţări! Vă bateţi joc de instituţia Parlamentului! Nu este moşia nici a domnului Iordache, nici a domnului Dragnea! Este o instituţie în care aţi fost votaţi de către cetăţenii acestei ţări să-i reprezentaţi cu cinste şi în baza legii! Nu se poate să terfeliţi totul, doar pentru că aşa vă sună la telefon, pe linia scurtă, domnul Liviu Dragnea! Uitaţi-vă la atitudinea domnului Iordache! Este exact aceeaşi atitudine...

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă!

Raluca Turcan ...ca la Legile justiţiei, în care, pe furiş... (I se întrerupe microfonul.)

Florin Iordache Doamnă, v-am dat două minute să interveniţi. Vă mulţumesc. Doamna Cristina Prună, Grupul USR. Vă reamintesc, prelungirea programului de lucru este atributul plenului. Solicitarea liderului Grupului PSD este să stabilim programul de lucru şi modul în care se va face votul final. Vă rog, doamnă Prună.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Observ cu mare tristeţe, dar, de fapt, nu mai e nicio surpriză, faptul că încălcaţi în continuare Regulamentul. Partidul Naţional Liberal v-a spus acest lucru. Uniunea Salvaţi România vă spune acest lucru. De ce vă încăpăţânaţi să faceţi, de fiecare dată, după cum aveţi chef, de ce vă încăpăţânaţi să treceţi cu tancul peste Regulamentul Camerei Deputaţilor? Vi s-a spus foarte clar că, atât ieri, când nu s-a luat decizia în Biroul permanent, să prelungiţi programul de lucru al comisiilor reunite şi să lucrăm în paralel cu plenul dezbaterile Legii offshore, aţi încălcat Regulamentul. Astăzi o faceţi din nou. Nu a fost niciun fel de consultare cu liderul de grup de la USR, cu liderul de grup de la ALDE, cu liderul de grup de la PNL şi de la celelalte formaţiuni politice pentru a prelungi acest program de lucru. În plus, aţi încălcat ceea ce a stabilit Biroul permanent, ieri, în cadrul şedinţei. Îl văd pe domnul Teodorovici aici. Nu a fost în comisiile reunite ieri. Haideţi să trimitem această lege la comisie, pentru că domnul Teodorovici este din nou în ţară, şi să dezbatem această lege în comisiile reunite şi să n-o trecem pe repede-nainte, aşa cum aţi mai făcut şi cu alte legi în Parlamentul României, şi aţi văzut cât de dezastruoase au fost, că au fost contestate la Curtea Constituţională, că au fost trimise înapoi de preşedintele Iohannis. Haideţi, haideţi să dezbatem, că este Parlamentul României! Haideţi să vedem ce vor şi oamenii, să-i ascultăm şi pe ei! Vă rog să supuneţi la vot retrimiterea la comisie a Legii offshore pentru dezbateri, pentru că, uitaţi, îl avem pe ministrul de finanţe, domnul Teodorovici, sunt sigură că o să vină şi domnul Anton Anton, ministrul energiei, să dezbatem în mod serios aceste legi. (Aplauze.)

Florin Iordache Fără îndoială, doamnă! Voi supune la vot retrimiterea. Dar pentru a o putea retrimite trebuie să terminăm chestiunile de procedură. Domnul Popescu Pavel, PNL. Vă rog, domnule deputat. Tot o procedură înţeleg că aveţi, da? Vă rog.

Pavel Popescu În primul rând, vreau să-i urez bun venit domnului ministru. Mă bucur, domnule ministru! Am crezut că aţi dispărut total din ţară şi nu ştiam,... (Vociferări.)

Florin Iordache Procedura?! Procedura, domnule coleg?!

Pavel Popescu ...colegii dumneavoastră, care au fost, ce rol aveau în comisie?! Oricum, bine aţi venit, am crezut că laşitatea va fi foarte complexă, dar îmi dau seama că, cu tripleta de miniştri, aţi venit astăzi să consfinţiţi cel mai mare furt. Domnule ministru, N-aţi fost la nicio comisie reunită ca să veniţi să ne daţi un punct de vedere sau să ne arătaţi raportul.

Pavel Popescu Ştiu că la ruşi aţi fost! Haideţi să vă spun, domnule preşedinte, dacă tot veţi face acest abuz, pe care îl faceţi în fiecare zi, aş vrea să ne aduceţi un raport, nouă, celor care am fost în comisii. Pentru că dacă aţi vedea cum arată amendamentele, ca şi grosime, mă refer, este o carte pe care ne veţi obliga să o citim în două minute şi vă garantez că doamna premier Dăncilă n-a citit atât toată viaţa ei, cât va trebui să citim noi înainte de ce se va întâmpla astăzi, aici. Mulţi dintre colegii dumneavoastră care au fost în comisie...

Florin Iordache Procedură, domnule coleg!

Pavel Popescu ... şi nu au niciun habar cu ce se mănâncă Legea offshore şi nu au niciun habar că vorbim de resursele ţării, aşa, în 45 de secunde.

Florin Iordache Procedură, domnule coleg! V-am dat cuvântul pe procedură!

Pavel Popescu V-am spus! Vrem raportul!

Florin Iordache Bun.

Pavel Popescu Vrem raportul, să vedem şi noi cum arată, chiar dacă este măsluit! Raportul măsluit, acela de azi-noapte, că cel de ieri, de la comisie, ştim că nu va ajunge aici.

Florin Iordache Bun. Fără îndoială, nu putem începe dezbaterea la acel proiect de lege, dacă se suplimentează ordinea de zi, fără raport. Asta e clar! Procedură, doamna Turcan. Vă rog.

Raluca Turcan Telefonul funcţionează la alţii. Două intervenţii pe procedură. Dragi colegi din PSD, Mă mai uitam şi în partea aceea, la colegii care au votat cu dumneavoastră pe repede-nainte o lege împotriva interesului naţional. Articolul 90. Deci, vă rog, faceţi un efort! Articolul 90 din Regulamentul Camerei Deputaţilor: "În cazuri excepţionale, modificarea ordinii de zi sau a programului de lucru se aprobă de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, la cererea Biroului permanent". Dumneavoastră realizaţi că ceea ce se întâmplă astăzi este ilegal? Realizaţi că vreţi să treceţi Legea offshore într-un mod ilegal? Până unde puteţi să împingeţi...

Florin Iordache Procedură, doamnă deputat!

Raluca Turcan ... ilegalitatea în acest Parlament?! Deci procedura. Să respectaţi art. 90 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, să suspendaţi şedinţa, să convocaţi Biroul permanent, Comitetul liderilor să propună modificarea programului şi ne reîntoarcem şi intraţi în legalitate. Aceasta este procedura. A doua procedură...

Florin Iordache Numai puţin! Vreau să vă ajut, doamnă deputat.

Raluca Turcan N-am nevoie de ajutorul dumneavoastră! A doua procedură.

Florin Iordache Nu, doamnă, ascultaţi-mă puţin! Eu conduc şedinţa!

Raluca Turcan Nu pot să vă ascult decât dacă faceţi comentarii de aici, de la această tribună, pentru că acolo încălcaţi legea!

Florin Iordache Nu este adevărat!

Raluca Turcan Ba da!

Florin Iordache Vă propun să citiţi art. 144 alin. (3). Citez, doamnă, ca să fie uşor şi pentru dumneavoastră: "La solicitarea motivată a preşedintelui de şedinţă sau a unui lider de grup parlamentar" - respectiv domnul Suciu -, "făcută la începutul unei şedinţe de lucru în plen, ordinea de zi sau programul de lucru se poate modifica prin aprobarea Camerei". Aici suntem! Avem o solicitare!

Raluca Turcan Mai departe! Vă rog, citiţi, mai departe, următorul alineat. Citiţi mai departe. "...propus în unanimitate de Comitetul liderilor". Domnule Iordache, dumneavoastră chiar citiţi aici, de la înălţimea acelei funcţii, doar frânturi din text de Regulament?! Nu se poate aşa ceva, este ilegal! Oameni buni, revoltaţi o ţară întreagă! Nu e vorba de un reprezentant sau mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei! Încălcaţi legea în România, de aici, de la tribuna Parlamentului! Deci, dumneavoastră citiţi în faţa mass-media doar o frântură dintr-un regulament, încercând să minţiţi şi să încălcaţi legea pentru o lege pe care doriţi să o treceţi?!

Florin Iordache Bun. Vă mulţumesc.

Raluca Turcan A doua propunere de procedură. Articolul 91. În baza art. 91, dacă veţi continua să încălcaţi legea, dacă veţi continua să sfidaţi tot ceea ce înseamnă regulă, Constituţie şi demnitate în Camera Deputaţilor, atunci o să vă propunem ca acest proiect să fie retrimis la comisie.

Florin Iordache Avem o solicitare...

Raluca Turcan Vă rog să ţineţi cont de prima propunere de procedură - suspendaţi şedinţa. Putem cere o pauză de consultări, convocaţi Biroul permanent, Comitetul liderilor modifică ordinea de zi şi mimaţi măcar intrarea în legalitate. Nu se poate aşa ceva!

Florin Iordache Doamna Prună. Mai aveţi o intervenţie? Aţi solicitat dumneavoastră retrimiterea la comisie. (Domnul deputat Vasile-Daniel Suciu solicită să ia cuvântul.) Imediat, domnule Suciu. Imediat! Vă rog.

Cristina-Mădălina Prună Domnule preşedinte de şedinţă, Exact asta vă spuneam. Am solicitat această retrimitere la comisie, dar n-aţi supus-o la vot.

Florin Iordache Da, doamnă, am aşteptat să se termine toate intervenţiile. O voi supune la vot, fără îndoială! Deci ea este deja pe ordinea de zi. În intervenţia liderului Grupului PSD s-a solicitat prelungirea programului de lucru, care este atributul Camerei, şi votul final după ce se termină moţiunea şi acest proiect de lege. Domnul Suciu şi apoi supun la vot programul de lucru şi retrimiterea la comisie.

Vasile-Daniel Suciu Până la urmă cred că a înţeles toată lumea. Ieri aţi făcut tot ceea ce era posibil să nu ajungem în plen cu acest proiect de lege. Săptămâna trecută aţi făcut exact la fel. Proiectul de Lege privind reexaminarea Legii offshore este pe ordinea de zi. Nu am adus-o din neant, era pe ordinea de zi şi săptămâna trecută, doar că a fost retrimisă la comisie. Şi astăzi, dacă vă uitaţi pe ordinea de zi, este pe ordinea de zi şi am adus-o doar mai în faţă, imediat după moţiunea simplă. Dar dacă singura preocupare majoră a colegilor noştri din opoziţie este să cocoloşească şi să plângă pe umerii investitorilor, dar în acelaşi timp să plângă şi pe umărul bietei noastre ţări, să ştiţi că până la urmă toată lumea înţelege. Şi abia aştept să discutăm despre proiectul despre offshore, ca să vă dau nişte detalii despre cine pe cine apără. Stimaţi colegi, Haideţi să discutăm moţiunea pe care dumneavoastră aţi făcut-o. Nu mai trageţi de timp, pentru că nu plecăm din această sală până nu dezbatem şi dăm votul final şi pe moţiunea simplă, şi pe Legea offshore! În rest, sunt doar chichiţe pe care le folosiţi. (Aplauze.)

Florin Iordache Domnul Andronache. Vă rog.

Gabriel Andronache Stimate domnule coleg, lider al Grupului parlamentar al PSD, Noi nu cocoloşim pe nimeni, şi solicităm respectarea Regulamentului. (Rumoare.) Şi pentru că domnul preşedinte de şedinţă Iordache a citit din art. 144, o să-i citesc şi eu tot din art. 144, alineatul anterior, pentru că este foarte simplu. Citim doar ce ne convine? Haideţi să citim regula în ansamblul său. Articolul 144 alin. (2): "La propunerea Biroului permanent, cu aprobarea Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, programul de lucru poate fi modificat". (Vociferări.) Stimate coleg, Nu am contestat că acea lege există pe ordinea de zi. M-am referit şi ne-am referit strict la program. Dumneavoastră aţi propus modificarea programului. Scrie în art. 144 alin. (2): "programul poate fi modificat". Repet, "la propunerea Biroului permanent, cu acordul liderilor de grup". Procedaţi în consecinţă. Aceasta este solicitarea de procedură. Convocaţi Biroul permanent şi obţineţi acordul Comitetului liderilor.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Stimaţi colegi, Ca să fie foarte simplu şi pentru reprezentanţii presei. La art. 144 sunt invocate posibilităţile când se poate modifica programul. Numai puţin, domnule coleg! Şi apoi voi supune votului solicitarea liderului Grupului PSD. Programul poate fi modificat la propunerea Biroului permanent sau la propunerea unui lider de grup. Vă rog să pregătiţi cartelele. Suntem la solicitarea liderului Grupului PSD pentru modificarea ordinii de zi şi a programului, în ideea de a discuta moţiunea, cât şi Legea offshore, şi apoi, la finalizarea dezbaterilor, să fie votul final. Să înceapă votul. Cu 95 de voturi pentru, 55 de voturi împotrivă şi 6 abţineri programul şi ordinea de zi au fost aprobate. Avem o solicitare din partea Grupului USR, ca Legea offshore să fie retrimisă la comisie. Să înceapă votul. 65 de voturi pentru, 89 de voturi împotrivă, un coleg nu şi-a exprimat votul. Programul şi ordinea de zi au fost aprobate.