2 octombrie 2018 – Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore (PL-x 33/2018). ( aprobarea desfăşurării lucrărilor Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Comisiei pentru industrii şi servicii, Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului în paralel cu plenul. )

Virgil-Daniel Popescu În al doilea rând, aş vrea să vă citesc din Hotărârea Biroului permanent, de astăzi, care spune că: "În vederea întocmirii raportului final - referitor la Legea offshore - vă rugăm să fiţi de acord ca şedinţa comună a celor trei comisii să se desfăşoare marţi, începând cu ora 12,30". Nu văd niciunde că scrie "în paralel cu plenul", cum spune Regulamentul.

Florin Iordache Deci începând cu ora ...

Virgil-Daniel Popescu Nu spune "în paralel cu plenul"! Vă rog frumos să consemnaţi acest lucru, domnule preşedinte.

Florin Iordache Deci Biroul permanent a aprobat ca începând cu ora 12,30...

Virgil-Daniel Popescu Până noaptea târziu, dacă se poate, nu?! Scrie "până la finalizare", domnule preşedinte?

Florin Iordache Da, domnule. În momentul în care te apuci de un raport, mergi până la capăt! Mai departe. E logic! E greu! Domnul Pavel Popescu. Vă rog. Este o chestiune logică, dar şi cu logica aceasta este o problemă.

Pavel Popescu Domnule vicepreşedinte, În calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ar trebui să faceţi diferenţa între o chestiune logică şi o chestiune regulamentară. Deşi dumneavoastră, împreună cu colegii dumneavoastră, nu mai ţineţi cont demult de ceea ce este regulamentar. Vă repet. Şedinţa a început la ora 12,30. Şedinţa, din punct de vedere regulamentar, s-a suspendat la ora 16,00. Dacă a existat, în aceste minute, un plen al Biroului permanent sau dacă exista colegul meu şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea, era şi el acolo. Deci nu puteţi să ne minţiţi în faţă, atâta timp cât inclusiv Partidul Naţional Liberal a avut membrii în Biroul permanent. Şi vă mai spun un lucru. Toate discuţiile de astăzi se rezumă la o singură persoană - Liviu Dragnea, pe care nu l-am văzut nici în banca aceasta, să ne dea un răspuns, nici la cele trei comisii reunite. Eu v-aş invita, dacă vreţi, să vedeţi cam cum se desfăşoară lucrările la acele comisii şi reiterez faptul că această lege, discutată în cele trei comisii, astăzi, este cea mai importantă lege din această sesiune parlamentară, care discută despre resursele statului român pe următorii 45 de ani. Dacă dumneavoastră şi colegii dumneavoastră doriţi să staţi în această comisie, asemenea unor lilieci orbi, renunţând la resursele statului român, fără niciun studiu de impact de la ministerele pe care le conduceţi cu o incompetenţă crasă, continuaţi această manieră de a conduce Parlamentul României! Repet. Suspendaţi şedinţa sau faceţi un Birou permanent pentru a ne aduce o nouă hotărâre, prin care ne arătaţi că această şedinţă este legală. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnul Suciu. Vă rog.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Mai uşor, tinere coleg, cu lilieci şi cu alte animale prin plenul Camerei Deputaţilor. Evident că pentru unii logica este ilogică. Dar, ca să nu fie niciun fel de discuţie şi dispută cu colegii noştri dragi din opoziţie, şi pentru că plenul este suveran, chiar dacă în Biroul permanent s-a bătut în cuie ca de la ora 12,30 să aibă loc comisiile reunite, vă solicit, stimate domnule preşedinte de şedinţă, să supuneţi la vot ca cele trei comisii să funcţioneze în paralel cu plenul. Şi apropo de îngrijorările dumneavoastră, de 45 de ani, resurse şi aşa... am aici stenograma din vară, de la precedenta discuţie pe Legea offshore, şi chiar am să vă citesc din această stenogramă, la momentul potrivit, să văd cine era îngrijorat de soarta ţării sau de soarta marilor companii. Sunteţi dumneavoastră, stimaţi colegi, nimeni altcineva! Aşa că nu mai plângeţi acum pe bietele resurse ale ţării! Am să vă citesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Supun votului solicitarea Grupului PSD pentru a putea lucra în paralel cu plenul cele trei comisii. Să înceapă votul. 81 de voturi pentru, 57 de voturi împotrivă, 5 abţineri, un coleg care nu şi-a exprimat votul. A fost adoptată solicitarea. Următoarea intervenţie. Procedură, da? Doamna Turcan. Vă rog.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Votul pe care tocmai l-aţi dat confirmă faptul că preşedintele de şedinţă a minţit. Şi, din nefericire, de la înălţimea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, se minte tot mai des şi mai apăsat şi se invocă texte de regulament care nu există. Astăzi, în Biroul permanent, am discutat minute în şir despre proceduri regulamentare care nu există şi n-au temei regulamentar. Aici, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost invocată o procedură parlamentară, şi anume că nu se pot dezbate şi vota mai multe moţiuni în acelaşi timp. Nimic mai fals, nimic mai manipulator! Tocmai aţi votat că preşedintele de şedinţă a minţit atunci când a spus că lucrările se pot desfăşura în paralel cu plenul, pentru că aşa s-a decis în Biroul permanent. Nu! Realitatea este că doriţi să treceţi această lege, acum, fără avize, pentru că liderul dumneavoastră, Liviu Dragnea, este îngenuncheat şi a îngenuncheat o ţară întreagă, prin negocierile pe care le-a purtat el însuşi cu investitorii străini, în loc să lase Guvernul să negocieze, să vină cu avize şi să propună un proiect Parlamentului, care să fie în interes naţional, dar care, în acelaşi timp, să atragă şi investitori. Noi nu putem tolera această abordare pe care încercaţi să o perpetuaţi cu fiecare şedinţă a Camerei Deputaţilor, încercare prin care dumneavoastră îngrădiţi rolul Parlamentului, încercare prin care doar pentru a putea să bifaţi ceva într-un stil manipulator pe canalele de comunicare vindeţi, de fapt, interesele generaţiei noastre, îndepărtaţi investitorii. Îi veţi face să plece din ţară, pentru că nu pot să întrezărească un cadru fiscal stabil şi predictibil în România.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan Aceasta este manipularea cea mai dură şi cea mai crasă pe care o purtaţi în aceste ultime ore. Iar varianta care va ieşi din Camera Deputaţilor, dacă nu vă reveniţi, va fi varianta Liviu Dragnea, de îngenunchere a României, de vânzare a gazelor României, de îngenunchere a investitorilor străini care vor ţipa într-o lume întreagă...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan ...că în România.... (I se întrerupe microfonul. Aplauze.)

Florin Iordache Haideţi să revenim. Lucrurile stau în felul următor, stimaţi colegi. În Biroul permanent au fost ridicate următoarele chestiuni, săptămâna trecută. S-au depus două moţiuni simple şi am convenit împreună că va putea fi discutată o singură moţiune. Chestiunea aceasta poate fi verificată de oricine, care poate vedea stenograma şedinţei. 2. Astăzi, în şedinţa de Birou permanent, am discutat şi am aprobat - din păcate, colegii nu au fost destul de atenţi la ordinea de zi - şi am aprobat că vom discuta, la solicitarea celor trei comisii, Legea offshore. Eu pot înţelege retorica dumneavoastră, dar nu pot înţelege o anumită abordare care încalcă o anumită disciplină parlamentară, dar aceasta este... (Domnul deputat Iulian Bulai solicită să ia cuvântul.) Imediat, v-am văzut, domnule coleg. Vă dau cuvântul, domnule Bulai. Dar aceasta depinde de fiecare coleg în parte, cum încearcă să-şi găsească argumente. Domnule Bulai, vă rog. Aveţi câte două minute. Vă spun, de la început, cei care încalcă Regulamentul, dacă tot îl invocaţi, vă tai microfonul. Vă rog.

Iulian Bulai Onorabile domn preşedinte, Nu o să vorbesc două minute.

Florin Iordache Vă rog.

Iulian Bulai Dar, în calitatea mea de secretar al Camerei Deputaţilor, participând la şedinţa Biroului permanent de astăzi după-amiază, nu am votat ca şedinţele comisiilor reunite să se ţină paralel cu plenul. Aşadar, vă rog să vă cereţi scuze parlamentarilor pentru că i-aţi minţit. Una la mână. Vă rog să vă cereţi scuze. Şi doi. Să suspendaţi, fie lucrările în plen, fie lucrările comisiei, pentru că nu sunt regulamentare. Aştept răspunsul dumneavoastră şi aştept scuze. Mulţumesc.

Florin Iordache Nu am de ce să-mi cer scuze. 1. Dacă dumneavoastră nu sunteţi atenţi în şedinţa de Birou permanent, când s-a aprobat ca cele trei comisii să înceapă la ora 12,30 - unu. La solicitarea domnului Suciu, plenul tocmai a aprobat ca să se lucreze în paralel cu plenul. Deci cele trei comisii - repet - lucrează, potrivit aprobării Biroului permanent, de la 12,30, iar plenul tocmai a confirmat că îşi poate desfăşura, în continuare, activitatea până la finalizare. Vă rog.

Iulian Bulai Eu înţeleg foarte bine că plenul este suveran, dar vă rog să vă cereţi scuze pentru faptul că aţi minţit 200 de oameni.

Florin Iordache Că ce?!

Iulian Bulai Vă rog eu...

Florin Iordache Bun! Nu am de ce! Vă rog frumos. Mulţumesc. Domnul Sitterli. Vă rog.

Ovidiu-Ioan Sitterli Mulţumesc, domnule preşedinte. Tot pe procedură. Potrivit art. 53: "Şedinţele comisiilor parlamentare pot avea loc în acelaşi timp cu cele ale plenului Camerei Deputaţilor - şi subliniez - pe baza aprobării date de Biroul permanent, la solicitarea preşedintelui de comisie". Or, aici avem clar stabilite atribuţiile plenului şi ale Biroului permanent. Avem de-a face cu un act juridic, şi anume aprobarea. Cine solicită aprobarea? Aprobarea o solicită numai preşedintele comisiei. Nu o poate solicita altcineva. Nimeni nu se poate subroga în drepturile şi obligaţiile preşedintelui de comisie. Or, în momentul de faţă suntem în afara cadrului legal, pentru că preşedintele de comisie n-a fost prezent şi dacă am accepta că plenul este suveran, plenul nu se poate subroga tuturor celorlalte instituţii juridice prevăzute de Regulamentul Camerei Deputaţilor, cum este Biroul permanent. Este atributul exclusiv al Biroului permanent de a da acea aprobare. Iar, în momentul de faţă, nimeni nu poate să îşi uzurpe calitatea preşedintelui de comisie, care n-a fost nici măcar prezent în sală în momentul de faţă. De aceea, din punctul meu de vedere, a spune că plenul este suveran şi plenul aprobă ca să se desfăşoare, este o încălcare a regulamentului, este o încălcare şi o uzurpare a calităţilor persoanelor care pot solicita şi aproba ca o comisie să lucreze în paralel cu plenul. Este vorba de preşedintele Comisiei pentru industrii şi preşedinţii celorlalte două comisii care lucrează împreună. Nu îi avem de faţă, nu sunt aici. Din punctul meu de vedere, la ora 16,00, în lipsa acestei aprobări, un act juridic al Biroului permanent, şedinţa comisiilor reunite încetează de drept, fără ca să se mai poată desfăşura, în momentul de faţă, decât dacă Biroul permanent se va reîntruni. Vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Domnul Roman. (Discuţii în sală.)

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte de şedinţă, Sunt preşedintele Comisiei pentru administraţiei publică din Camera Deputaţilor. Potrivit Regulamentului, aşa cum a spus colegul meu, urma ca noi să solicităm prelungirea programului de lucru, or acest lucru nu s-a întâmplat. Ceea ce a spus colegul meu este perfect regulamentar. Prin faptul că liderul de grup al Partidului Social Democrat, căruia nu o să-i mai pomenesc numele, că s-a supărat data trecută, a solicitat, regulamentar de data aceasta, plenului să se pronunţe asupra prelungirii programului de lucru, nu vine decât să confirme faptul că timp de 27 de minute, de la ora 16,00 la ora 16,27, când a apărut solicitarea de la tribuna Parlamentului, a domnului lider de grup Suciu, tot ce s-a adoptat în cadrul celor trei comisii reunite a fost neregulamentar şi cu încălcarea legii. Prin urmare, vom sesiza Biroul permanent şi ... (Discuţii în sală.) Domnule Solomon, vă arde de râs?! Ţineţi minte, când stăteaţi la balcon şi stătea majoritatea într-un singur deputat, ce mai spuneaţi de acolo, de la tribună, sau vreţi să vă reamintesc eu?! V-aş ruga, ca preşedinte, să aveţi o conduită civilizată, demnă de plenul Camerei Deputaţilor şi vă rog, domnule preşedinte de şedinţă, să constataţi că timp de 27 de minute, prin faptul că liderul de grup a solicitat acest lucru şi s-a votat, este dovada faptului că s-a lucrat în ilegalitate, cu încălcarea Regulamentului. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vreau să vă reamintesc că plenul nu a lucrat. Primul lucru solicitat a fost acesta, la începerea şedinţei de plen. Domnul Popescu. Dar pot înţelege că, în lipsa argumentelor, încercaţi să blocaţi, dar nu vă iese! Vă rog.

Pavel Popescu Domnule vicepreşedinte, Situaţia este foarte simplă şi este în mâinile dumneavoastră. Eu, alături de colegii mei, care suntem membri ai acelor trei comisii, ne putem întoarce, conform votului plenului dumneavoastră, la comisiile respective pentru a continua lucrările. Dar dumneavoastră aveţi datoria de a solicita, de a găsi o cale, astfel încât să solicitaţi preşedintelui comisiilor reunite să revină la amendamentul care era în discuţie atunci când noi am părăsit sala. Este, din punct de vedere logic, cum spuneţi dumneavoastră, calea demnă de urmat. Deci, aştept o propunere din partea dumneavoastră, astfel încât noi să revenim cu toţii în sală pentru a continua lucrările, dar fără a fi puşi în faţa faptului de adoptare a unor amendamente la care noi nu am avut acces pentru a ne aduce argumentele şi ... (Discuţii în sală.) Vă mulţumesc. Voiam să mai spun ceva, dar mi-e frică că, dacă voi pronunţa numele unui coleg pe care l-aş fi adus în discuţie, va trebui să facem o nouă lege.

Florin Iordache Bun. Mulţumesc. Nu am ce să supun la vot, atât timp cât plenul Camerei Deputaţilor nu şi-a desfăşurat activitatea. Alte intervenţii dacă aveţi? Nu. Bun. Intrăm în ordinea de zi. În acest moment avem cinci iniţiative legislative. (Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.) Vă rog, domnule Simonis. Vă rog. Mă scuzaţi!