24 septembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (PL-x 313/2016). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 85. Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (1) al art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule; PL-x 313/2016. Din partea iniţiatorilor? Nu. Comisia pentru buget sau Comisia pentru transporturi? Comisia pentru transporturi, domnul... Cine? A, Comisia pentru... Vă rog. Deci Comisia juridică, Comisia pentru transporturi şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci - raport comun.

Ştefan-Ovidiu Popa Vă mulţumesc. Raport comun suplimentar asupra PL-x 313/2016 - Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (1) al art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. În conformitate cu prevederile art. 70 din Regulament, Camera Deputaţilor a hotărât retrimiterea proiectului de lege, în vederea unei noi examinări şi depunerii unui nou raport. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. La întocmirea raportului s-a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege, supus dezbaterii, are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, în sensul exceptării de la plata timbrului de mediu şi a autovehiculelor aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, precum a celor pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate, exceptare aplicabilă, pentru un singur autovehicul, la alegerea beneficiarului. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să transmită un raport comun de respingere a proiectului de lege. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Bode, vă rog, intervenţie Grupul PNL. Domnul preşedinte Bode, vă rog.

Lucian Nicolae Bode Da. Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Şi în Comisia pentru transporturi şi infrastructură am luat în dezbatere acest proiect şi am decis, cu unanimitate de voturi, să propunem plenului un raport de respingere. Dar vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că în acest domeniu avem mai multe acte normative care, din păcate, au ajuns să se anuleze unul pe celălalt. Avem o inflaţie de acte normative. Avem Ordonanţa nr. 68 - şi profit de faptul că aici de faţă este prezent şi Guvernul, Ministerul Mediului -, avem Ordonanţa nr. 52, avem Ordonanţa nr. 25, care completează cele două ordonanţe, avem Ordonanţa nr. 9. Aşadar, în baza Deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene s-a stabilit foarte clar că toţi românii care au fost taxaţi ilegal de stat, sub toate cele patru sau cinci forme de taxă, timbru de mediu, cum a fost el numit, în decursul timpului, trebuie să primească toată suma o singură dată, aşa cum a fost şi încasată. Aşadar, preocuparea Guvernului ar trebui să fie să restituie aceşti bani - vorbim de aproximativ 6,4 miliarde lei -, cât mai repede, pentru că, aşa cum vedeţi, avem foarte multe reglementări, foarte multe acte normative pe acest subiect şi, din păcate, unele le anulează pe celelalte. În concluzie, rog Guvernul să se concentreze pe punerea în aplicare a ceea ce a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, şi anume restituirea integrală, într-o singură tranşă, a timbrului de mediu încasat ilegal.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Rămâne la votul final; caracter ordinar.