24 septembrie 2018 – Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (Pl-x 170/2018). ( adoptată ca urmare a depăşirii termenului constituţional )

Florin Iordache 36. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi - Pl-x 170. Termenul de dezbatere şi vot final au fost depăşite. Aşa cum s-a convenit în şedinţa de Birou permanent, vom avea proiecte de respingere. Dacă liderii grupurilor parlamentare au intervenţii pe procedură? Da, vă rog, doamna Turcan. Observaţii la ordinea de zi? Să retragem ceva, da? Vă rog.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, În special, stimaţi colegi din PSD, mă adresez şi dumneavoastră, în acest moment, cu o solicitare. Partidul Naţional Liberal a iniţiat un proiect foarte important pentru dezbaterea publică actuală. Subiectul este prezent atât în campania desfăşurată în ţară - "Fără penali!" -, pentru care atâţia oameni au semnat, cât şi în discursul intern pe care îl vedem în aceste zile, în principalul partid aflat la guvernare. Acest subiect ţine de un principiu fundamental, şi anume integritatea în funcţia publică. La pct. 257 de pe ordinea de zi de astăzi există Propunerea legislativă nr. 480 din 2017, iniţiată de Partidul Naţional Liberal, care se referă exact la interzicerea candidaturilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, pentru persoanele condamnate definitiv pentru fapte săvârşite cu intenţie. Partidul Naţional Liberal a iniţiat acest proiect; a primit un raport de respingere din partea Comisiei juridice. Şi revin în faţa dumneavoastră cu solicitarea de a-l retrimite la comisie şi a fi redezbătut. Poate că acum va exista o altă abordare, pentru că tot mai mulţi dintre dumneavoastră vă puneţi întrebarea despre cum ar trebui să arate un membru al Parlamentului României, despre ce valori ar trebui să împărtăşească o persoană care îşi desfăşoară activitatea în Parlamentul României. Dacă există cu adevărat o consecvenţă între discursul public şi acţiunea politică, atunci această solicitare a noastră, de retrimitere la comisie şi de redezbatere a acestui proiect, ar trebui să fie susţinută în unanimitate. Dacă nu, din nefericire, înseamnă că pentru foarte mulţi dintre cei care ar respinge această solicitare există un dublu discurs. Şi e regretabil. Şi să sperăm că nu va fi nevoie să accentuăm această latură care, din păcate, este prezentă în acţiunea politică a multor oameni politici, şi anume, una spun şi alta fac atunci când este vorba de vot. Aşadar, dacă suntem oameni de stat şi dacă dorim cu adevărat să marcăm o îmbunătăţire a calităţii celor care candidează la Camera Deputaţilor şi la Senat, ar trebui să susţinem votarea acestui proiect şi, într-adevăr, cei care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte săvârşite cu intenţie să nu mai poată candida. Partidul Naţional Liberal se angajează ca, prin instrumente parlamentare, să susţină şi să reuşească transpunerea în text de lege a textului iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali!". Pentru că, într-adevăr, aceasta ar trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor celor care dorim standarde egale, care dorim o lege egală pentru toată lumea în ţara noastră. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Suciu, vă rog, şi apoi domnul Stanciu-Viziteu. Numai puţin, vă rog, mai aveţi o completare.

Raluca Turcan Nu, nu, nu. Vă solicit să fie votată retrimiterea, la punctul 3 al ordinii de zi, deci mutarea în faţă, de pe 257, la punctul 3, şi apoi retrimiterea la comisie. Aceasta e procedura tehnică, în baza art. 81 alin. (3).

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Cam lungă a fost pledoaria pentru o retrimitere la comisie. Acum, recunosc, sunt puţin în ceaţă, că văd o concordie între PNL şi USR, vizavi de această iniţiativă cetăţenească - "Fără penali în funcţii publice!", în condiţiile în care, dacă nu mă înşel, un primar al Partidului Naţional Liberal s-a luat de gât cu nişte domni de la USR, tocmai vizavi de nişte semnături la această iniţiativă. Tot vizavi de concordie în opoziţie - şi lăsaţi-ne pe noi, cei de la PSD, să ne alegem soarta aşa cum credem de cuviinţă -, am văzut că n-aţi semnat o moţiune de cenzură, doar pentru că a depus-o prima dată şi a solicitat-o PMP. Acum PNL vine şi ia faţa USR pentru "Fără penali în funcţii publice!". Vă dăm patentul de a fi primii, stimaţi colegi. Recunoaştem că aveţi dreptate. Stimată doamnă, Stimaţi colegi de la Partidul Naţional Liberal, Dacă aţi făcut o pledoarie aşa de lungă pentru nimic, eu vă spun foarte sincer că Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat nu va fi de acord cu retrimiterea la comisie. Vă mulţumesc. Şi poate vă hotărâţi pe ce filiere sunteţi primii cei din opoziţie, în funcţie de partide. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnul Stanciu-Viziteu. Aţi renunţat? Vă rog. Păi, nu... Vă rog.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Da, eu o să fiu mai scurt. Doar să reamintesc colegilor din PNL că iniţiativa are un nume mai lung. Se numeşte "Fără penali în funcţii publice!" şi va intra în circuitul legislativ foarte curând. Mulţumim.

Florin Iordache Da. A fost depusă deja la Cameră şi va fi supusă întâi primului control al Curţii Constituţionale. Potrivit solicitării Grupului PNL, stimaţi colegi, este vorba de Pl-x 480 - Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 208 -, supun votului retrimiterea la comisie. Să înceapă votul. Da. 60 de voturi pentru, 107 voturi împotrivă, 5 abţineri, 2 colegi nu şi-au exprimat votul. Solicitarea Grupului PNL nu a întrunit numărul de voturi. Alte solicitări de ordin general? Da. Mulţumesc. Nu sunt. Intrăm în proiectul ordinii de zi.