Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 23. 23. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică. Procedură de urgenţă. Raport fără amendamente. Din partea Guvernului? Aveţi cuvântul. Vă rog.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Din partea comisiei sesizate în fond, prezentarea raportului. Comisia pentru industrii şi servicii.
Mihai Mohaci Comisia pentru industrii şi servicii a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat acest proiect de lege în şedinţa din 2 mai 2018. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a avizat favorabil proiectul de lege, în forma adoptată de Senat, aviz transmis cu Adresa nr. 4c-1/176 din 15 mai 2018. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Comisiei pentru industrii şi servicii au examinat în data de 30 mai 2018 iniţiativa legislativă, expunerea de motive, avizul favorabil, cu observaţii şi propuneri, al Consiliului Legislativ, punctele de vedere primite de la Ministerul Energiei şi Consiliul Concurenţei, avizul Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. În urma dezbaterilor, Comisia pentru industrii şi servicii a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, în forma adoptată de Senat.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale. Domnul deputat Mohaci Mihai? Credeam că vreţi să interveniţi şi la dezbateri. Din partea PNL, domnul deputat Bumb Sorin. Vă rog.
Sorin-Ioan Bumb Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal va vota pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 26/2018, deoarece prin această ordonanţă s-a dat o gură de oxigen Complexului Energetic Hunedoara, având în vedere că puterea instalată a acestui complex este de 1.225 de megawaţi, ceea ce reprezintă 5% din producţia de energie electrică a României şi având în vedere că în nord-vestul ţării s-ar crea dezechilibre, dacă acest complex nu va funcţiona. Deci, pentru echilibrarea sistemului din nord-vestul ţării şi pentru siguranţa sistemului naţional de energie electrică, vom vota pentru aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Doamna deputat Prună Cristina.
Cristina-Mădălina Prună Stimaţi colegi, USR înţelege nevoia de oferire de servicii tehnologice de sistem de către aceste două termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Mintia şi Paroşeni, către Transelectrica, înţelegem că este nevoie de echilibrarea sistemului, însă am vrea să atragem atenţia asupra incompetenţei Guvernului actual în ceea ce priveşte planul de reorganizare de la Complexul Energetic Hunedoara. De doi ani aşteptăm un plan care să arate că acest complex mai are un viitor, plan care nu mai vine, din păcate, şi acest lucru a stârnit o investigaţie din partea Comisiei Europene, care ar putea, practic, să ceară înapoi de la Complexul Energetic Hunedoara 167 de milioane de lei, care reprezintă ajutorul de stat acordat în anul 2016. Există o nevoie de retehnologizare acută la Termocentrala Mintia. Ştim foarte bine că aceasta nu mai respectă condiţiile de mediu, nu mai respectă legislaţia europeană cu privire la normele de mediu, în timp ce Termocentrala Paroşeni le respectă, pentru că a fost retehnologizată de curând. Aştept, totodată, cu interes, publicarea strategiei energetice şi salut prezenţa domnului secretar de stat astăzi, aici, dar mi-ar fi plăcut să-l avem pe ministrul energiei, care să ne spună exact care sunt planurile cu Complexul Energetic Hunedoara, care sunt planurile cu sistemul energetic naţional, cum o să arate pe viitor mixul energetic, să ne spună exact care este viziunea pentru această companie care, să nu ne minţim, este în prezent o gaură neagră. Aceasta este poziţia USR, şi, încă o dată, Ministerul Energiei trebuie să vină să ne dea socoteală, pentru că situaţia de acolo, de la complex, nu este una bună. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul deputat Nistor Laurenţiu.
Laurenţiu Nistor Bună ziua, stimaţi colegi. Este bine să mai vorbim, din când în când, de la acest microfon, dar dacă ne-am şi pricepe la ceea ce spunem... Este trist că devenim specialişti în Complexul Energetic Hunedoara, printr-o simplă participare la o şedinţă, care, nici aceea nu a fost atât de constructivă. Şi, ca să ştie tot Parlamentul, prezent aici, şi ţara, nu PSD a închis vreo mină în ţara românească. O spun apăsat, să ştiţi toţi colegii, mai ales cei din partea dreaptă, dar şi din stânga, că în 1990, în Valea Jiului, erau 56.000 de mineri. În 1997, printr-o tristă ordonanţă şi hotărâre a Guvernului, din care unii aţi făcut parte atunci, aţi dat bani minerilor să plece, închizând vreo 15 unităţi miniere. Asta aţi făcut, amăgind oamenii să plece! În loc de banii pe care le-aţi dat minerilor pentru a pleca acasă, trebuia să-i folosiţi pentru retehnologizare! Nu a fost suficientă treaba asta, că vine şi Guvernul de tristă amintire, Guvernul Cioloş, de care doamna deputat antevorbitor nici măcar nu-şi aduce aminte cu plăcere, probabil, dar îl ţine în braţe pe domnul Cioloş! Vine Guvernul Cioloş, în 2016, stimaţi colegi, şi în Valea Jiului, din 4 unităţi miniere care mai sunt la ora actuală, bagă încă două pe închidere, minţind cu nonşalanţă atât Uniunea Europeană, cât şi România, şi pe români. Este trist să vorbim astăzi că acest Guvern PSD-ALDE nu ia măsuri pentru retehnologizarea Complexului Energetic Hunedoara. Vă întreb, cui îi este frică ca România să devină puternică din punct de vedere energetic? Cui îi este frică să spunem adevărul, pe faţă, că PSD nu a participat vreodată la închiderea minelor sau a Complexului Energetic, ci, dimpotrivă, după zeci de ani, doar în 2003-2004, Guvernul Năstase a luat o măsură, spun eu, excepţională, şi a modernizat un grup Energetic de la Mintia, din cele 6 Mintia, iar pentru cei care nu ştiţi, probabil, unde se află - se află în judeţul Hunedoara - unii spun Mintia, unii spun altfel -, se află în judeţul Hunedoara, iar pe vremuri, Termocentrala de la Mintia, care avea instalate 6 grupuri energetice de 210 megawaţi fiecare, era denumită "Steaua de pe Mureş." Astăzi, din cauza celor care au hotărât ca acest Complex Energetic să ajungă în situaţia de astăzi, putem spune că este "Steaua apusă de pe Mureş". Trebuie să înţelegem că şi Uniunea Europeană, şi noi, Parlamentul, şi Guvernul României trebuie să ne zbatem pentru ca acest complex, Complexul Energetic Hunedoara, să nu dispară de pe suprafaţa ţării, de pe suprafaţa pământului, dacă este cazul. Este singura sursă de energie din nord-vestul ţării, care ar asigura stabilitatea energetică în nord-vestul ţării, fără a fi nevoiţi să importăm de la vecinii noştri. Şi să mai înţelegem... (Vociferări.)... timpul... vă deranjează pe unii...? (Vociferări.) Trebuia să vă deranjeze atunci când aţi închis minele, domnule profesor care habar nu aveţi ce vorbiţi despre mine...
Carmen-Ileana Mihălcescu Haideţi să nu comunicăm cu sala, vă rog din suflet!
Laurenţiu Nistor Trebuie să ne mai intereseze un lucru! De ce trebuie să stăm plecaţi în faţa Uniunii Europene, să închidem tot mineritul? Declar public că siguranţa sistemului energetic din România nu poate fi menţinută fără producţia de energie pe cărbune. Aici trebuie să facem ceea ce trebuie să facem toţi parlamentarii, şi să nu venim doar să aplaudăm la scenă deschisă şi să spunem că Guvernul nu face nimic! Mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc frumos. Nu mai sunt alte intervenţii. (Domnul deputat Corneliu Olar solicită să ia cuvântul.) Avem procedură de urgenţă. Este un singur reprezentant de grup. Procedură, domnule Olar? Ce procedură vreţi să invocaţi? Îmi spuneţi şi articolul din Regulament, vă rog frumos?
Corneliu Olar Doamnă preşedinte, Procedura ştiţi care este? Să nu minţim de la microfon, şi mai ales cei care am fost primari. În primul rând, noi am fost administratori, şi nu oameni politici. Pe data de 1 ianuarie Mina din Lupeni este propusă pentru închidere. Primar PSD, senator PSD, şi spuneţi că nu dumneavoastră închideţi minele! Minele din Apuseni, Baia de Arieş şi Roşia Montană au fost închise chiar când dumneavoastră eraţi la guvernare. Şi chiar dacă în 1997, domnul prim-ministru de la acea vreme, îl ştiţi care a fost, domnul Ciorbea... La ora actuală nu este omul dumneavoastră? Mulţumesc. (Vociferări. Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Avem o solicitare de drept la replică. Doamna deputat Prună şi apoi domnul deputat Movilă Petru, de la PMP.
Cristina-Mădălina Prună Stimaţi colegi, Observ că de la această tribună, în continuare, găsim alţi vinovaţi. Fie că sunt străinii care nu vor să ne lase să ne dezvoltăm sistemul energetic, fie că este Guvernul tehnocrat, dar niciodată nu ne uităm în propria ogradă - şi mă refer aici la ograda PSD-ALDE. Ar fi trebuit să fie aici ministrul energiei, care să ne expună efectiv care este situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara va fi exceptat de la Ordonanţa nr. 109, de la guvernanţa corporativă, chiar săptămâna viitoare. Complexul Energetic Hunedoara a fost căpuşat ani la rând de PSD, care a ţinut şi a numit oameni politici la conducerea acestei companii. Haideţi să spunem lucrurile pe nume! Haideţi să spunem că în continuare vă veţi numi oamenii de partid în această companie şi, practic, nu aveţi vreun plan pentru a-l redresa economic. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul deputat Petru Movilă. Vă rog.
Petru Movilă Partidul Mişcarea Populară va vota această ordonanţă. Este un lucru bun, însă vreau să îi rog pe colegii antevorbitori să apeleze la memorie şi să vadă că, ciclic, cei care au guvernat au făcut greşeli, iar cei care au venit după s-au mulţumit să le conteste, dar nu au reparat nimic din aceste greşeli, chiar în cazul minelor. Deci acest proiect de lege trebuie susţinut, şi discuţiile politicianiste ar trebui să aibă loc în altă parte. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Încheiem aici dezbaterile generale la acest proiect de lege, care nu are amendamente, rămânând pentru şedinţa de vot final. Încheiem şi dezbaterile noastre de astăzi. Ne revedem la ora 12,00, la votul final. Vă mulţumesc.