17 septembrie 2018 – Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice (PL-x 403/2016). ( retrimis comisiei )

Varujan Pambuccian Prima este o rugăminte din partea grupului nostru parlamentar, şi anume, este legată de PL-x 403/2016. Vă rugăm să mutăm acest proiect de lege, de la poziţia 177, la poziţia 2, cu retrimitere la comisie, pentru o săptămână. Aceasta este prima chestiune. A doua chestiune este legată de o bâlbă care a fost la validarea colegului nostru, reprezentantul comunităţii ruşilor lipoveni, domnul deputat Ampleev, faptul că a depus jurământul, după care s-a votat raportul Comisiei de validare, a doua oară, la votul final. Vă întreb dacă nu este necesar să depună jurământul încă o dată, pentru a fi, din punct de vedere formal, conform cu tot ceea ce spune legislaţia în vigoare. Acestea ar fi cele două chestiuni. Pentru prima vă solicit un vot. Pentru a doua, nu ştiu, să luăm o decizie, cum este mai bine. Părerea noastră ar fi că este bine să mai depună jurământul o dată, ca să fim foarte în regulă, din punct de vedere formal, cu toate lucrurile. Vă mulţumesc.

Eugen Nicolicea Da. Ţinând cont că este un moment solemn şi frumos, invit colegul să depună jurământul încă o dată. (Discuţii în sală.) Bine, după 10 minute, ca să fie aduse Constituţia şi Biblia. Dacă tot s-a deschis discuţia aceasta... asta este, când ne abatem puţin de la norme... (Discuţii în sală.) Nu era vina... decât faptul că aţi dorit să nu-l mai ţineţi să aştepte şi, bineînţeles, colegi care să vină să conteste, ca să strice un moment frumos, cărora nu le găsesc niciun fel de scuză. Bun. Deci dacă la subiectul acesta mai avem ceva de zis? Nu mai avem nimic de zis. Când... (Discuţii în sală.) Am înţeles. Staţi, că mai sunt şi alţi colegi cu intervenţii. Poate că avem de votat mai multe odată, nu? Aşa. Vă rog.

Eugen Nicolicea Dacă mai sunt alte propuneri, în sensul introducerii sau schimbării pe ordinea de zi sau retrimiteri la comisie? Nu sunt. Supun votului propunerea ca proiectul de lege de la poziţia 177 să ajungă pe poziţia 13 şi apoi să fie retrimis comisiei. Poziţia 178... Şi... să ajungă pe poziţia 13 şi după aceea să fie retrimis comisiei. (Discuţii în sală.) Pe poziţia 2 aţi spus... şi să fie retrimis comisiei. Eu am înţeles... cu două voturi. Dar, spre exemplu, dacă retrimiţi ceva comisiei, când reintroduci, nu este bine, atunci, la noua reintroducere, să spui că o vrei pe poziţia 3? Pentru că între timp votăm noi că va fi pe poziţia pe care ziceţi dumneavoastră. Şi când se întoarce de la comisie o să vedeţi că este altă ordine de zi. Dar, în fine. Supun votului prima propunere, şi anume, proiectul de lege de la poziţia 178 să fie la poziţia 12. Cine este pentru? Cu 155 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere, a fost aprobată prima propunere a dumneavoastră. Supun votului retrimiterea la comisie, termen - două săptămâni, fiind deja acum pe poziţia 2... Deci a venit rândul să votăm acest lucru. Cine este pentru retrimiterea la comisie? 165 de voturi pentru, nicio abţinere, niciun vot împotrivă. Deci, cu unanimitate, a fost adoptată retrimiterea la comisie. Supun votului cele două propuneri. Prima, de la poziţia 15 la poziţia 3. Cine este pentru? Unanimitate. 169 de voturi pentru. Poziţia 20 să fie pe poziţia 4. Vă rugăm, vot. 162 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, nicio abţinere. Nu, a ajuns pe poziţia 4. Discutăm despre retrimiteri la comisie când avem de dezbătut poziţia 4. Deocamdată suntem la 3. Aşa. Deci invit colegul pentru a depune jurământul. Sunteţi singurul care aveţi această onoare, să depuneţi de două ori jurământul, în Parlament. (Discuţii în sală.)