11 septembrie 2018 – Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului.

Carmen-Ileana Mihălcescu Continuăm cu ultima parte a şedinţei noastre de astăzi, dedicată prezentării interpelărilor. Şi începem cu doamna Bîzgan. Nu este. Are trei interpelări depuse. Domnul Daniel Olteanu? O interpelare depusă, şi în scris. Domnul Pavel Popescu? Nu este. Domnul Gigel Ştirbu? Doamna Cristina Prună? Doamna Cristina Iurişniţi? Domnul Năsui? Domnul Benga? Domnul Raeţchi? Domnul Dohotaru? Domnul Marius Paşcan, vă rog. Aveţi cinci interpelări depuse, din care veţi prezenta doar una.

Emil-Marius Paşcan Bună seara! Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Interpelarea mea este adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Lucian Şova, şi se referă la autostrăzile care trebuie să reprezinte o prioritate a României. La jumătatea lunii decembrie a anului trecut i-am adresat o interpelare prim-ministrului de la acea vreme, Mihai Tudose, arătând întârzieri nepermise şi deficienţe în realizarea lucrărilor la autostrada Transilvania, pe secţiunea Târgu Mureş - Câmpia Turzii. Inadmisibil, nu am primit niciun răspuns, până în prezent, fiind evident dispreţul cu care este tratat un demers parlamentar şi obligaţia legală de a i se răspunde. Corelativ, este vădită şi preocuparea cu care guvernanţii abordează investiţiile mari privind infrastructura rutieră din România, dar şi incapacitatea managerială a acestora. Revin şi vă solicit, domnule ministru, să mă informaţi care este stadiul actual al execuţiei lucrărilor pe tronsoanele Ogra - Iernut; Iernut - Cheţani; Cheţani - Câmpia Turzii, precum şi termenele prevăzute contractual pentru finalizarea acestora? De asemenea, vă solicit să mă informaţi care este stadiul actual al proiectului privind autostrada Târgu Mureş - Iaşi, pentru care am înregistrat şi un proiect legislativ, la Parlamentul României? Totodată, reiterez o solicitare similară şi în privinţa autostrăzii pe relaţia Braşov - Târgu Mureş, adică o informare concretă în privinţa stadiului acestui proiect inclus în Masterplanul General de Transport al României. Vă mulţumesc. Solicit răspuns oral şi în scris. Deputat al PMP de Mureş, Marius Paşcan.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Cătălin Rădulescu? Domnul Laurenţiu Nistor? Domnul Neculai Iftimie? Domnul Andrei Pop? Domnul Ilie Toma? Domnul Cornel Itu? Domnul Sorin Bumb? Domnul Florin Roman? Domnul Florinel Stancu? Doamna Oana Vlăducă? Domnul Ionuţ Moşteanu? Domnul Sergiu Cosmin Vlad? Vă rog. Ceilalţi au depus şi în scris.

Sergiu Cosmin Vlad Bună seara! Interpelare adresată Ministerului Mediului, doamnei ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu. Obiectul interpelării - "Poluare cauzată de disfuncţionalităţi ale canalizării din cartierul Gai al municipiului Arad". Stimată doamnă ministru, Doresc să vă aduc la cunoştinţă o situaţie care mi-a fost semnalată prin intermediul unei petiţii semnate de 154 de cetăţeni, în municipiul Arad, locuitori ai cartierului Gai. Reţeaua de canalizare menajeră prezintă disfuncţionalităţi pe numeroase străzi, în sensul că apa menajeră nu se scurge din canalizare, căminele colectoare de vizitare fiind pline. În caz de precipitaţii, apa menajeră se revarsă pe stradă şi în gospodării. Atunci când canalizarea menajeră este plină, în Laguna 1 Gai, folosită pentru deversarea apei pluviale într-un fost canal de irigaţii din vecinătate, ajunge apa menajeră, ceea ce conduce la eliberarea în aer a unor mirosuri deranjante pentru cei care locuiesc în apropiere, precum şi la poluarea cu dejecţii a fostului canal de irigaţii. Staţia de pompare aferentă Lagunei 1 Gai produce zgomot foarte puternic şi disconfort fonic pentru cetăţenii din apropiere. Apa din fântânile celor care locuiesc în apropierea Lagunei 1 Gai este murdară şi emană miros urât. Având în vedere cele de mai sus, vă rog să procedaţi la o evaluare a situaţiei, la faţa locului, precum şi la identificarea unor măsuri care să stopeze poluarea şi să elimine riscul de îmbolnăvire pentru populaţie şi pentru animale. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Vlad Duruş? Vă rog.

Vlad-Emanuel Duruş Interpelarea mea este adresată doamnei ministru al mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, şi se referă la depozitul ecologic de la Sârbi (Fărcaşa). Stimată doamnă ministru, La depozitul ecologic de la Sârbi (Fărcaşa), anul acesta, nu s-a lucrat nimic, constructorul invocând faptul că nu i s-a pus la dispoziţie soluţia tehnică de stabilizare a alunecărilor de teren apărute în zonă. Această problemă a fost ignorată sistematic de beneficiar, Consiliul Judeţean Maramureş, până în toamna anului trecut, când drumul de acces abia modernizat s-a surpat. Mai mult, versanţii care înconjoară depozitul o iau la vale într-un ritm alert. Puţurile construite au fost acoperite de pământ, iar platforma betonată, pe care au fost ridicate câteva construcţii, s-a fisurat. Ca urmare, proiectul nu pare posibil a fi finalizat nici până la finele anului 2019. În presă a apărut informaţia, confirmată ulterior de consiliul judeţean, că a fost reziliat contractul cu antreprenorul, ceea ce duce la parcurgerea unei noi proceduri de licitaţie. Apare în acest moment problema depozitării deşeurilor menajere. Pe raza judeţului Maramureş funcţionează doar două depozite temporare, la Baia Mare şi la Sighetu Marmaţiei. Autorizarea acestora s-a făcut pe un an, perioadă care expiră în octombrie, respectiv februarie, anul următor. Având în vedere că situaţia angajează internaţional România, care riscă deschiderea procedurii de infringement, vă rog să-mi oferiţi răspunsuri pe următoarele aspecte: 1. Cine răspunde de dezastrul implementării Proiectului de management integrat al deşeurilor în Maramureş? 2. În ce condiţii poate fi prelungit termenul de finalizare a SMID şi dacă s-au început procedurile în acest sens? 3. În cazul unei prelungiri, finanţarea se va face tot din bani europeni sau vor fi puse la dispoziţie alte sume? În imposibilitatea continuării finanţării din bani europeni, vor trebui returnate sumele cheltuite? 4. Se poate prelungi autorizaţia pentru depozitele temporare, având în vedere că ele au atins nu doar limita de timp de funcţionare, ci şi cea de depozitare? Şi 5. Vă rog să-mi puneţi la dispoziţie sumele cheltuite/achiziţie/provenienţa fondurilor, până în acest moment, în proiectul SMID al judeţului Maramureş, inclusiv pentru lucrările nerecepţionate. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Matei Dobrovie? Domnul Constantin Codreanu, vă rog.

Constantin Codreanu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Interpelarea mea este adresată doamnei Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni. Obiectul interpelării este următorul: "Iniţierea de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului de modificare şi completare a Legii nr. 299/2007, în vederea acordării burselor de studii copiilor instruiţi în limba română, în şcolile publice din Ucraina, Republica Serbia, Ungaria, Albania, Bulgaria şi alte state". Mult stimată doamnă ministru, Potrivit modificărilor operate la Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 122/2018 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007, elevii etnici români cu domiciliul în Ucraina, înscrişi în clasa I a anului şcolar 2017-2018, care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română, ca limbă maternă, din sistemul de învăţământ preuniversitar din Ucraina, vor beneficia de burse pentru perioada ianuarie-iunie 2018. Astfel, elevii etnici români cu domiciliul în Ucraina urmează să beneficieze de burse de studii în valoare de 1.000 de lei fiecare, 200 de lei pe o perioadă de 5 luni, din a doua jumătate a anului şcolar 2017-2018, ceea ce constituie un precedent pozitiv în crearea de bune practici privind sprijinirea românilor de pretutindeni. În fond, interpelarea mea vine şi ca o propunere şi, în acelaşi timp, o sugestie pentru a extinde aceste bune practici de acordare a burselor de studii şi stimulentelor financiare pentru elevii etnici români cu domiciliul în Republica Serbia, în Ungaria, în Albania, în Bulgaria şi în alte state în care este studiată limba română sau în care există materii cu predare în limba română. Interpelarea conţine şi o enumerare a câtorva unităţi de învăţământ din Republica Serbia, din Ungaria şi din Bulgaria. Rezumând, aş vrea, în final, să închei adresând cele două întrebări. 1. Dacă Ministerul pentru Românii de Pretutindeni consideră sau nu necesar să iniţieze în timp util adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea art. 5 a Legii nr. 299/2007, în sensul extinderii bunei practici de acordare a burselor de studii elevilor români din Ucraina, Ungaria, Republica Serbia, Albania şi alte state? 2. În eventualitatea unui răspuns pozitiv, care este limita maximă de timp în care Ministerul pentru Românii de pretutindeni poate iniţia adoptarea unei asemenea ordonanţe de urgenţă a Guvernului? Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Barna, domnul Cristian Buican, domnul Eugen Tomac, domnul Adrian Todoran, domnul Cătălin Cristache, domnul Corneliu Bichineţ, domnul Roman, domnul Cornel Zainea şi domnul Lovin Dumitru? Am epuizat lista. Domnul Toma Ilie şi domnul Lovin. OK. Domnul Lovin Dumitru. Vă rog. Apoi domnul Toma Ilie.

Dumitru Lovin Bună ziua! Doamnă preşedinte, Această interpelare este adresată domnului ministru Lucian Şova, ministrul transporturilor. Deputat Dumitru Lovin, ALDE, Vâlcea. Domnule ministru, Întârzierea proiectului privind construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, aşteptat de foarte mult timp, continuă să afecteze nu doar judeţul Vâlcea, ci întreaga ţară. Din informaţiile vehiculate în spaţiul public, în ultima vreme, reiese că acordul de mediu nu a fost dat nici până acum şi n-ar fi exclus să fie obţinut abia anul viitor. De asemenea, licitaţiile avansează foarte greu. Stimate domnule ministru, Vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi, cu autoritatea de care dispuneţi, să găsiţi cele mai bune soluţii de rezolvare. De asemenea, vă rog să îmi comunicaţi o situaţie detaliată a proiectului, pe fiecare secţiune în parte, şi să îmi precizaţi când estimaţi că va fi finalizat acest obiectiv. Solicit răspuns scris şi oral. Vă mulţumesc. Cu deosebită consideraţie, deputat Dumitru Lovin.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Şi domnul deputat Toma Ilie.

Ilie Toma Doamnă preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Am făcut o interpelare şi o întrebare, în acelaşi timp, la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi la Casa Naţională de Pensii Publice, referitor la Legea nr. 221, votată în Parlamentul României, în iunie 2018, acea lege care îndreaptă inechităţile între categoriile sociale de pensionari de până acum, şi anume acele drepturi neacordate în decursul timpului, referitor la grupele de muncă, grupa I, respectiv grupa specială, grupa a II-a, grupă deosebită, 50% sporul lucrat în grupa I de muncă, grupă specială, spor care nu a fost acordat în decursul timpului. Iacătă legea votată, Legea nr. 221, în iunie 2018, vine să îndrepte aceste inechităţi, dar are o perioadă de graţie de trei luni de zile. Intră de la 1 octombrie 2018 şi se desfăşoară 12 luni, până la 1 octombrie 2019, ceea ce face să fie funcţional softul, cât mai repede posibil. Interpelarea mea exact pe această temă se adresează şi rog Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, rog preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice să răspundă cât mai urgent posibil în ce stadiu se află procedura de achiziţie a acestui soft, când preconizează că se poate implementa acest soft şi de când este funcţional? Pentru că noi, cei care am iniţiat această lege şi am votat-o, nu putem rămâne inerţi, deoarece este vorba de 100.000 de pensionari şi în judeţul Hunedoara este vorba despre 20.000 de cazuri, cu aproximaţie. Deci le-am promis şi încercăm să le ducem mai departe. Sper că softul să fie achiziţionat în timp, sper că calculele şi recalcularea dosarelor să înceapă la 1 octombrie 2018. Vom face ori de câte ori va fi nevoie orice demers pentru a încerca să respectăm graficele cât mai cu stricteţe posibil. Vă mulţumesc foarte mult. Deputat al PSD de Hunedoara, Ilie Toma.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Lista a fost epuizată. Declar închisă şedinţa noastră de astăzi. La revedere! Şedinţa s-a încheiat la ora 18,47.