5 septembrie 2018 – Supunerea la votul final:

Florin Iordache 1. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat.

Vasile-Daniel Suciu Domnule preşedinte, Vot de control.

Florin Iordache Da, vom face un vot de control, aveţi dreptate. Să înceapă votul. Şi apoi rog liderii de grup să-şi verifice prezenţa. Să înceapă votul. 257 de voturi pentru. Suntem în cvorum. Mulţumesc. Începem. Primul. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat. A, doriţi să verificaţi prezenţa, vă rog. După o scurtă pauză

Florin Iordache Întreb liderii de grup... Imediat, domnule... Întreb liderii de grup, dacă sunt probleme cu colegii? Nu. Da. Întreb liderii, dacă sunt probleme? Nu. Putem începe şedinţa de vot final? Grupul PSD? Da. Grupul PNL? Da. USR? Da. ALDE? Da. PMP? Şi UDMR? Da. Bun. 1. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat; PH CD 53/2018. Să înceapă votul. 267 de voturi pentru, un coleg nu şi-a exprimat votul. Adoptat. Următorul. 2. Proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane; PH CD 51/2018. Să înceapă votul. 123 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă, două abţineri. Nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat. Explicarea votului. Da, domnule coleg, vă rog. Grupul PNL, domnul Giugea.

Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Domnilor colegi, Când PSD a venit la guvernare, guristul de serviciu la agricultura României spunea atunci că vom zootehniza România. Insista pe Programul "Porcul românesc". Şi i-a reuşit. În momentul de faţă, a intrat în istorie porcul românesc, fiindcă în realitate nu mai există. Dacă ar fi să mă iau după spusele unui coleg, din cei 140.000 de porci care au fost omorâţi la nivel naţional până acum, 67.000 de fapt au fost omorâţi acum 10 ani, în judeţul Timiş. Nu ştiu cât e de adevărat. Dar dacă poporul român a avut neşansa de a trece prin toate tipurile de dictaturi, de ce nu am trece şi prin dictatura ghinionului? Fiindcă domnul Daea iese şi spune că: domnule, am avut ghinion, ca şi multe alte ţări din Europa. (Vociferări.) Dar să nu uităm că în datele statistice care ne sunt prezentate, cum vrea fiecare - extrage ceea ce vrea şi ce îl favorizează, în Polonia, în doi ani, au apărut 99 de focare de infecţie de pestă porcină africană. În România, în două luni, au apărut 800 de focare. De asemenea... (Vociferări.) ... s-au deschis toate târgurile şi oboarele, fiindcă avem un ministru al târgurilor, oboarelor şi tot ce înseamnă iarmaroace. Trebuia să-şi deschidă culoare, altfel nu putea să-şi manifeste învăţăturile pe care şi le-a însuşit la "Ştefan Gheorghiu"! Fiindcă de la Zăroni încoace, cel mai mare, cel mai tare ministru al agriculturii e Petre Daea. Singura diferenţă între ei - Zăroni era semianalfabet, iar Petre Daea şi-a însuşit foarte bine învăţăturile de la "Ştefan Gheorghiu". Le pune în aplicare în continuare.

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule coleg, două minute.

Nicolae Giugea Imediat... am terminat.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Nicolae Giugea Şi n-au făcut nimic altceva din Ministerul Agriculturii decât un minister... (Vociferări.) al agriculturii şi turismului rural. Domnule coleg, când o să mă cunoşti, o să regreţi că ai afirmat aşa ceva. (Vociferări. Rumoare.) Iar... mare atenţie, stimaţi colegi, pe ce a pus Petre Daea ochii s-a ales praful. A lansat Programul "Alege oaia!". Vă spun că nici ciobanii nu se simt prea bine în momentul de faţă.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Nicolae Giugea Mare atenţie!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Grupul USR, domnul Stanciu-Viziteu. Vă rog, aveţi două minute.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Uniunea Salvaţi România a votat pentru înfiinţarea acestei comisii. Cu un scop simplu - românii trebuie să ştie adevărul. Românii trebuie să ştie de ce vor rămâne fără porcul din bătătură, înainte de Crăciun. Şi mai ales de ce nu au avut norocul fiului preşedintelui PSD, să scape de ei înainte de pesta porcină. (Vociferări.)

Florin Iordache Domnul Bacalbaşa, vă rog. V-aţi... Nu mai...? Vă rog. V-aţi înscris.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Este foarte trist că... catastrofe medicale - chiar dacă sunt veterinare - naţionale sunt utilizate în scopuri politice, de persoane imorale. Nu ştiu cum a fost acţiunea "Porcul românesc". În tot cazul, compătimesc pe cei care suferă că acţiunea "Porcul politic" a eşuat. În ceea ce mă priveşte, eu, unul, am asistat cu dezgust la atacurile la persoană împotriva unui om de înaltă competenţă şi înalt devotament în profesia lui, domnul Petre Daea. În această situaţie, am luat cuvântul, ca din partea doctorului Nicolae Bacalbaşa, să-l felicit pe domnul inginer Petre Daea, pentru ce face pentru România. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Simionca. Deputaţii neafiliaţi, doamnă Meiroşu, la finalul... Puteţi exprima la final de tot.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Noi am votat pentru a se face această comisie de anchetă. Votul dumneavoastră împotrivă nu face decât să ne confirme sau să ne arate că suspiciunile noastre au fost juste. Voi nu vreţi ca românii să ştie adevărul şi aveţi lucruri de ascuns. Din păcate, de Crăciun, domnilor din PSD-ALDE, vă rog să le explicaţi românilor de ce nu au porci, să păstreze obiceiul. (Vociferări.) Nu o să vin la dumneavoastră, stimate coleg. Dumneavoastră o să daţi seamă cetăţenilor care v-au votat şi care v-au susţinut, pentru lucrurile pe care le faceţi astăzi.

Florin Iordache Mulţumesc. Am finalizat. Din partea fiecărui grup parlamentar a vorbit câte cineva. Mergem mai departe. 3. Proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului paşnic antiguvernamental desfăşurat în Bucureşti, Piaţa Victoriei, în data de 10 august 2018; PH CD 52/2018. Să înceapă votul. 119 voturi pentru, 137 de voturi împotrivă, două abţineri, doi colegi nu au votat. Nu a întrunit numărul de voturi. Explicarea votului, doamna Turcan. Vă rog, aveţi două minute, doamnă.

Raluca Turcan Un vot pe care îl anticipam, pentru că eram convinşi că astăzi va ieşi la iveală premeditarea. Premeditarea reprimării protestului şi evidenţierea faptului că adevăratul obiectiv pe care, din nefericire, Dragnea şi acoliţii au reuşit să-l imprime actualei majorităţi parlamentare, este oprirea oricărei forme de opoziţie - opoziţia civilă, prin reprimarea mitingului; opoziţia parlamentară, prin modificările la Regulament pe care le faceţi aproape cu obstinaţie; şi, de ce nu, opoziţia internă, pentru că începeţi să vă decimaţi singuri, în interior. Gabriela Firea, primarul Capitalei, voce marcantă în PSD, spunea că au fost ilegalităţi cu privire la reprimarea acestui protest. Vom merge în sectoarele Bucureştiului, în judeţele ţării, şi vom arăta care sunt reprezentanţii PSD şi ALDE care nu vor să se afle adevărul şi care girează, prin tăcere sau prin vot împotrivă, gaze lacrimogene pentru femei şi copii, bastoane pentru oameni nevinovaţi, bătăi pentru turişti care veneau să vadă România noastră. Ultraşii care au bătut jandarmii nu vreţi să-i scoateţi în evidenţă, pentru că ei sunt aceiaşi cu interlopii care erau cu Dragnea pe treptele Parchetului. Acesta este adevărul care ar fi reieşit cu simplitate şi imediat dacă am fi înfiinţat această comisie de anchetă. Practic, dumneavoastră, prin votul de astăzi, încercaţi să menţineţi complicitatea...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan ... şi ilegalitatea în instituţiile statului...

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă.

Raluca Turcan ... ceea ce este profund nedemocratic, antiromânesc şi antieuropean. (Aplauze.)

Florin Iordache Grupul USR, domnul Dobrovie. . (Vociferări. Rumoare.)

Matei-Adrian Dobrovie Este o zi tristă pentru România. E clar că PSD nu vrea să aflăm adevărul. Este foarte regretabil că domnul Dragnea a transformat România într-un stat capturat, într-un stat în care vrea să controleze şi justiţia, într-un stat în care încearcă să-l schimbe şi pe procurorul general, pentru ca să închidă acest dosar atât de important şi să nu aflăm niciodată ce s-a întâmplat în legătură cu această represiune. Domnul Dragnea se inspiră direct din modelul Erdogan, din "verticala puterii" lui Putin şi din modelul Vlad Plahotniuc din Republica Moldova. Este un model pe care nu putem să-l acceptăm, un model antidemocratic. România, în momentul de faţă este cotată ca float democracy. În curând vom avea o democraţie hibridă, în care opoziţia nu se va mai putea exprima, în care avem deja proteste reprimate violent. Şi este un lucru de o gravitate extremă. Nu putem să acceptăm ca Liviu Dragnea să confişte absolut totul şi, pentru interesele sale, penale, personale, să confişte un stat întreg - politică externă, economie, gaze şi aşa mai departe. Am văzut... tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă confirmă că România alunecă spre autoritarism. Nu vom accepta acest lucru şi vom lupta până la capăt. (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Domnul Tomac. Şi apoi, domnul prim-ministru Tudose, vă rog, PSD.

Eugen Tomac Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Am văzut cu toţii, pe 11 august 2018, cum ministrul de interne ne minţea. Ne anunţa că prefectul a semnat ordinul la ora 20,00. Mai târziu, într-o altă conferinţă de presă, un maior de la jandarmerie ne anunţa că prefectul a semnat ordinul la ora 23,11. Doamna prefect ne anunţa, cu sinceritate, că a semnat ordinul pe 11 august, deci după ora 24,00. Toate aceste minciuni, toată această insistenţă a dumneavoastră de a aduce în spaţiul public tot felul de minciuni şi tot felul de teme false nu fac decât să arate cât de putred este totul în actualul Guvern. Partidul Mişcarea Populară a pregătit moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Am transmis-o către toate partidele de opoziţie; îi aşteptăm şi pe parlamentarii din PSD care vor să scape de Dragnea, să vină cu curaj, să susţină acest demers. Trebuie să scăpăm România de această guvernare care vă chinuieşte în primul rând pe dumneavoastră şi pe noi toţi ceilalţi români.

Florin Iordache Domnul Tudose, vă rog. Grupul PSD.

Mihai Tudose Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Am ascultat cu mare plăcere îndemnul la legalitate şi la respectarea legii a unor colegi din opoziţie. Nu vreţi să începem prin a respecta şi Regulamentul? Regulamentul interzice o anchetă parlamentară care să se suprapună pe un demers penal, de anchetă penală. Atâta timp cât acest demers este început şi sunt audieri la Parchet, nu vreţi să respectăm, totuşi, legea şi să terminăm cu această demagogie absolut demenţială? (Aplauze.)

Florin Iordache Repet. Deputaţii neafiliaţi, la finalul şedinţei de vot final. Şi ultimul... Nu mai sunt intervenţii... 4. Proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor. Să înceapă votul. 166 de voturi pentru, 100 de voturi împotrivă, un coleg care nu şi-a exprimat votul. A fost adoptat. Intervenţii? Da. Domnul Stelian. Am finalizat votul... A fost adoptat. Domnul Stelian, vă rog. Şi apoi domnul Andronache.

Stelian-Cristian Ion Este regretabil că aţi votat aşa ceva, dar vă spun un lucru. Nu veţi reuşi să ne puneţi astfel pumnul în gură. În această modalitate nu reuşiţi decât să creaţi tensiuni suplimentare şi nu de aceasta are nevoie România. Dacă dumneavoastră vreţi să ne luaţi pe sus cu organele de ordine, aşa cum aţi procedat în Piaţa Victoriei să procedaţi şi Parlament şi să folosiţi forţa brută împotriva argumentelor şi a încercărilor noastre de a face opoziţie, vă înşelaţi amarnic şi veţi simţi pe propria piele, la momentul alegerilor viitoare, că românii nu tolerează asemenea abuzuri abominabile.

Florin Iordache Domnule Andronache, vă rog.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi din majoritate, v-a plăcut să încălcaţi Decizia Curţii Constituţionale nr. 81/2013? (Vociferări.) Se pare că da, pentru că această decizie spune clar: "Participarea la şedinţele Camerei Deputaţilor sau Senatului, din care fac parte deputatul sau senatorul, constituie o îndatorire de esenţa mandatului parlamentar, aşa cum rezultă din Constituţie." Nu contează pentru dumneavoastră, se pare, nici Curtea Constituţională. Bineînţeles că vom ataca la Curte această hotărâre.

Florin Iordache Alte intervenţii? Înţeleg că doamna Huncă doreşte să aibă o intervenţie. Explicarea votului? Procedură? Da, doamnă Meiroşu, vă rog. Potrivit Regulamentului, doamnă, explicarea votului aşa este, la final. Vă rog.

Marilena-Emilia Meiroşu Am înţeles, domnule preşedinte. Întotdeauna cei din urmă vor fi cei dintâi şi am remarcat lucrul acesta după un sfert de oră de la votul pe care trebuia să-l explic. Am votat pentru constituirea comisiei, pentru că cetăţenii celui mai afectat judeţ din România, Brăila, merită adevărul despre ceea ce înseamnă pesta porcină. Din păcate, aici, în Camera Deputaţilor, n-am înţeles că această boală nu neapărat implică pe Dragnea, Daea sau pe oricare dintre noi, însă cetăţenii - despre ei este vorba - meritau adevărul. Îmi pare rău că lucrurile acestea nu s-au înţeles şi nu sunt afectaţi doar cetăţenii din judeţul Brăila, ci şi din toate celelalte judeţe. Să vedem bugetul şi să vedem banii pentru despăgubirea cetăţenilor. Mulţumesc.