10 iulie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi (PL-x 258/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi - PL-x 258/2018; 5 amendamente admise. Prezentarea raportului. Vă rog, doamnă deputat.

Aida-Cristina Căruceru Mulţumesc, doamna preşedinte. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi a fost retrimis Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, în vederea reexaminării şi întocmirii unui nou raport. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul interzicerii, sub sancţiune contravenţională, a actelor de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică. Au avizat favorabil: Consiliul Legislativ, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor, adoptarea proiectul de lege, cu amendamentele redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Doamna Oana Bîzgan. Vă rog.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, doamnă preşedinte. Dragi colege, Dragi colegi, Am mai discutat pe acest proiect de lege şi mă bucur că, în sfârşit, poate că astăzi îl vom şi vota. Este prima mea propunere legislativă şi, pe lângă faptul că este un subiect extrem de important atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, aş vrea să spun că vă mulţumesc tuturor pentru susţinerea transpartinică pe care aţi avut-o şi ştiu că aici există foarte mulţi bărbaţi puternici, dar, de asemenea, există şi foarte multe femei puternice. Nu este un concurs, este loc pentru noi toţi şi, atunci când ne dezvoltăm în armonie şi în colaborare, reuşim să facem lucruri extraordinare, atât pentru noi, cât şi pentru cei din jur. Vă mulţumesc şi mulţumesc şi echipei mele pentru toată munca pe care o desfăşoară pentru toate aceste proiecte de lege şi vă rog, dacă puteţi, să daţi un vot pozitiv acestui proiect legislativ. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Doamna Mara Calista. Vă rog.

Mara-Daniela Calista Mulţumesc frumos, doamnă preşedinte. Într-adevăr, aşa este, s-a lucrat destul de mult la acest proiect şi, fie vorba între noi, ar trebui să ştiţi foarte bine că hărţuirea stradală, fie în public, fie la locul de muncă, este o reală problemă, fie că vorbim despre femei, fie că vorbim despre bărbaţi. Mai ştiţi foarte bine că există şi alte forme de hărţuire sexuală, de hărţuire psihologică, lucruri care, repet, fie că vorbim despre femei, fie că vorbim despre bărbaţi, în timp pot degenera într-un comportament poate violent, poate cu frică, poate cu teamă faţă de locul de muncă sau de spaţiul public în totalitatea sa. Dacă ne uităm chiar din expunerea de motive, vedem că, la nivel naţional, cel puţin 90% dintre femei declară că la un moment în viaţă au trecut printr-un moment de hărţuire, fie ea psihologică, sexuală sau în spaţiul public. Proiectul defineşte foarte clar aceste tipuri de hărţuire, prevede contravenţii, prevede modalitatea prin care se poate interveni asupra acestor fenomene, motiv pentru care Partidul Naţional Liberal va vota pentru. Este un proiect bun şi este un proiect de care avem nevoie. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Ilişanu Claudiu. Vă rog.

Claudiu-Augustin Ilişanu Dragi colegi, În calitate de membru al Comisiei pentru egalitatea de şanse, astăzi vreau să vă felicit pe cei care aţi semnat această iniţiativă legislativă foarte OK pentru egalitatea de şanse din România şi vreau să vă anunţ că Grupul PSD susţine acest proiect de lege. Mulţumesc, doamnă preşedinte.

Carmen-Ileana Mihălcescu Doamna Csép Eva. Vă rog.

Éva-Andrea Csép Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Cred că discutăm despre un fenomen care este întâmpinat nu doar de femei, ci şi de bărbaţi. Este întâmpinat de părinţii noştri, de copiii noştri, în viaţa de zi cu zi, şi la care nu putem să închidem ochii şi să îl trecem cu vederea. Deoarece tratamentul egal şi înlăturarea tuturor formelor de agresiune, poate fi aceasta doar verbală, cred că este un lucru pentru care trebuie să facem schimbări şi să primească pedeapsă cei care se folosesc de acest prilej de a molesta, de a le trata în acest fel pe fete, pe femei. Grupul UDMR va susţine acest proiect de lege şi va vota pentru. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Ungureanu Emanuel. Vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi parlamentari, Şi vorbesc acum cu toţi colegii, din toate partidele, Cu siguranţă, doamnele din această Cameră îşi aduc aminte de aluziile cu caracter sexual, mitocăneşti, ale unor colegi, aproape din toate partidele, care au venit inclusiv la această tribună, şi ultima dată, dacă îmi aduc aminte, am apărat o colegă de la PSD, care a fost jignită grav de un coleg de la PMP, în râsetele generale, inclusiv ale unor femei, ceea ce ar trebui să ne facă să reflectăm dacă de la această tribună a unui Parlament care are o scădere dramatică în încrederea populaţiei nu ar trebui ca domnii să se exprime de la această tribună cu bun-simţ, cu eleganţă şi cu decenţă, şi atunci când un coleg sare calul şi jigneşte o colegă, indiferent de partid, colegul din partidul opus sau din acelaşi grup parlamentar să vină şi să aibă o reacţie rapidă, dacă nu cumva această reacţie ar trebui să fie de la tribuna Parlamentului, din zona din spate, de la cei care conduc şedinţele. Aşa că, vă rog foarte mult, hărţuirea începe de aici. Grupul USR va susţine fără rezerve acest proiect, dar nu numai prin vorbe, ci şi prin fapte.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Trecem la dezbaterea proiectului de lege. Dacă de la marginal 1 la marginal 5 sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul de lege rămâne pentru votul final. Votul final, în 10 minute. Vă mulţumesc. După pauză