4 iulie 2018 – Dezbaterea şi adoptarea Proiectului de hotărâre privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide.

Florin Iordache 9. Proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide. Proiectul de hotărâre a fost distribuit. Dacă sunt comentarii de ordin general. Nu. Domnul Stanciu-Viziteu, Grupul USR. Vă rog, domnule deputat.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. Citind acest proiect de hotărâre, în câteva cuvinte cheie, cum ar fi "emisar", "colaborare", "susţinere politică" şi "înlocuire preşedinte", am crezut că vreţi să vorbiţi despre stafia lui Hrebenciuc. Dar se pare că acum aveţi alte probleme, şi mai mari. Acest proiect de hotărâre este caracterizat de patru cuvinte, aş spune, patru expresii: justiţie paralelă, dublă măsură, trădare şi impostură. De ce justiţie paralelă? Pentru că faptele unor militari care-şi încalcă legile sunt anchetate de un parchet militar şi de justiţie, nu de o comisie parlamentară. Dar probabil că sunteţi obişnuiţi. Aţi făcut acte de justiţie paralelă de la începutul acestei sesiuni. Aţi anchetat gaura - care nu exista - din bugetul guvernului anterior, aţi anchetat ordinea invitaţilor de pe canapeaua lui Oprea. Justiţia se face de către judecători, nu în Parlament. Această hotărâre este plină de duble măsuri. Când liderul unui partid a făcut un denunţ, aţi spus că este fascist. Dar denunţul făcut de propriul vostru vicepremier este precompensat de o comisie parlamentară. Aţi spus, un an de zile, că s-au făcut protocoale ilegale şi acum vreţi să căutaţi altele, dar pe cele semnate de liderii voştri le ascundeţi. Da, chiar domnul Dragnea, liderul vostru, a semnat un protocol cu Serviciul Român de Informaţii şi toată lumea tace. Domnule Stănescu, aţi întârziat cu o săptămână să-mi răspundeţi la această întrebare: de ce ascundeţi protocolul semnat de Liviu Dragnea cu Serviciul Român de Informaţii? Ascundeţi ceva ilegal? Acest proiect este caracterizat şi de trădare. Pentru că este vorba de anchetarea unei trădări de partid, de domnul Stănescu, care ar fi fost ajutat să înlocuiască şeful partidului. Ce legătură are activitatea unui partid cu o comisie parlamentară? Niciuna. Ştiţi cine anchetează trădarea? DIICOT-ul. Luaţi exemplu de la ei. Să ştiţi că mai întâi se începe cu cercetarea faptei in rem , abia apoi cu in personam , aşa cum spuneţi dumneavoastră în "Obiective". În "Obiective" menţionaţi că vreţi să aflaţi cine a făcut, fără să determinaţi dacă s-a făcut ceva. Iar ultimul punct este impostura. Nu aveţi precăderea morală să faceţi o astfel de anchetă. Această majoritate parlamentară este formată din oameni care şi-au trădat partidele, din oameni care au incitat la trădare, din oameni cu condamnări penale sau din oameni care se ascund în Parlament în spatele imunităţii parlamentare. Deci să pretindeţi că vreţi să anchetaţi un militar, cred că este o mare impostură. Nu pătaţi haina militară şi la SPP! Au făcut-o suficient de mult colegul vostru, domnul Manda, şi domnul Cucşa, un an de zile, cu haina militară de la Serviciul Român de Informaţii. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Domnule Ardelean, vă rog.

Ben-Oni Ardelean Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Propuneam şi în Biroul permanent atunci şi vă propun şi acum în plen, domnule preşedinte, să supuneţi la vot înfiinţarea "Comisiei de anchetă a clorofilei". Nu îmi imaginez câte comisii de anchetă mai puteţi inventa! Însă mai am o propunere şi vă rog să o supuneţi la vot. Veniţi direct cu propunerea acelui şofer pe care vreţi să-l puneţi şef la SPP, ca să ştim de la început ce doriţi. Adică nu veniţi pe bucăţi, aşa. Eu cred că este absolut imperativ să ieşiţi din logica asta a anchetelor fără rost şi, mai mult decât atât, cred că este absolut interesant, pentru noi toţi, să înţelegem cap-coadă unde vreţi să ajungeţi. Adică veniţi cu adevărul cap-coadă şi atunci ştim şi noi ce votăm. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu. Dacă la titlu sunt intervenţii sau obiecţii. Nu. Adoptat. La preambul, intervenţii? Nu. Adoptat. La art. 1 dacă sunt obiecţii. Nu. La art. 2? 3? 4? 5? 6? 7? 8? 9? 10? La anexa privind componenţa nominală a comisiei şi componenţa biroului, întreb liderii grupurilor parlamentare dacă sunt modificări faţă de componenţa anunţată iniţial. Nu. Adoptat. Am încheiat dezbaterile. În aceste condiţii, supun votului dumneavoastră proiectul de hotărâre în ansamblu. Să înceapă votul. Da, este cvorum. 234 de voturi pentru, 9 voturi împotrivă, 3 colegi nu şi-au exprimat votul. A fost adoptat.