4 iulie 2018 – Dezbaterea şi adoptarea Proiectului de hotărâre privind întocmirea unui raport comun de către Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor împreună cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului.

Florin Iordache Mergem mai departe - punctul 8, Proiectul de hotărâre privind întocmirea unui raport comun de către Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor împreună cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului. Proiectul de hotărâre a fost distribuit şi afişat. Dacă sunt comentarii de ordin general. Nu. (Discuţii, rumoare în sală.) Urmează... a, domnul Dobre. Vă rog. Domnul Dobre, comentarii de ordin general.

Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Apropo, că am mai discutat şi la începutul şedinţei. Deci dumneavoastră ziceţi aşa: am dat o hotărâre prin care am stabilit o Comisie specială de verificare a activităţii directorului şi Serviciului de Protecţie şi Pază. Hotărârea a fost contestată la Curtea Constituţională şi Curtea Constituţională, pe bună dreptate, a zis: domnule, dacă aveţi Comisii de apărare, de ce trebuie să faceţi comisie specială? Dumneavoastră ziceţi: da, Curtea Constituţională are dreptate. Dar iarăşi venim şi dăm o hotărâre, ca să spunem Comisiilor de apărare că trebuie să verifice activitatea SPP. Păi, cine voiaţi să verifice? Comisia de agricultură, Comisia de cultură?! (Discuţii în sală.) Adică, cum să vă spun? Nu facem decât ceea ce spunea mai devreme domnul preşedinte Băsescu - să punem o instituţie a statului român, cu responsabilităţi atât interne, cât şi externe în linia relaţiilor de stat ale României, pe linia obligaţiilor de aliat ale României, pe linia obligaţiilor de stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, noi o punem sub semnul întrebării, când această chestiune o puteau face preşedinţii celor două comisii. Puteau face oricând invitarea directorului, a celor pe care îi consideră necesari. De ce trebuie o hotărâre specială?! În continuare, cred şi eu că aveţi o idee fixă, ceea ce nu e în regulă, domnilor. Încă o dată, ne jucăm cu instituţii ale statului, cu obligaţii externe ale României, cu imaginea noastră, dacă vreţi. Pentru ce? Poate cineva să dea o explicaţie, domnule Iordache, în afară de dumneavoastră, care vă pricepeţi la toate? De ce e necesar să spunem Comisiilor de apărare că trebuie să-şi facă treaba? (Discuţii în sală.)

Florin Iordache Domnul senator Fălcoi. Domnule senator! Un vorbitor. A vorbit de la PNL domnul... o intervenţie a avut-o domnul Dobre. Şi apoi domnul Tomac. Îmi pare rău.

Florin Iordache Mulţumesc, domnule senator. Domnul Tomac, Grupul PMP.

Eugen Tomac Domnule preşedinte de şedinţă, Încercarea aceasta prin care vreţi, de fapt, să daţi un semnal şi către alte instituţii că cine nu se subordonează partidului-stat poate fi şicanat este jalnică. Vă amintesc că SPP-ul este structură militară aflată în coordonarea CSAT. Deci a trimite noi instituţii ale Parlamentului în bucătăria fiecărei instituţii care nu are atribuţii de subordonare în relaţia cu Parlamentul, este un lucru extrem de periculos. Gândiţi-vă că oricând, oricare dintre dumneavoastră, puteţi conduce instituţii care nu au legătură cu Parlamentul şi vă puteţi trezi că voinţa politică a unor lideri care vor să controleze totul îi împinge spre o asemenea teroare pe care vreţi să o împingeţi spre SPP. Nu este cazul. Există un cadru bine definit în ceea ce priveşte activitatea SPP, iar această instituţie este subordonată CSAT şi cred că orice încercare de a împinge lucrurile dincolo de limite este dăunătoare bunei funcţionări a instituţiilor statului.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Am terminat dezbaterile. Dacă la titlul proiectului sunt obiecţii. Nu. Adoptat. La preambul dacă sunt obiecţii. Nu. La art. 1 dacă sunt obiecţii sau comentarii. Nu. Dacă la art. 2 sunt obiecţii. Am finalizat dezbaterile. Pregătiţi-vă cartelele. Supun votului dumneavoastră proiectul de hotărâre în ansamblu. Să înceapă votul. 225 de voturi pentru, 107 împotrivă. Nu a întrunit numărul de voturi necesar. Punctul 9... (Rumoare, discuţii în sală şi la prezidiu.) A, da, mă scuzaţi. Mă scuzaţi. Mă scuzaţi, au fost într-adevăr 233 prezenţi. Corect. Mai afişaţi o dată vă rog, să... afişaţi rezultatul. Vă rog afişaţi rezultatul. Da. Nu... 225 de voturi pentru, 107 împotrivă, un coleg nu şi-a exprimat votul. A fost adoptat. A fost în cvorum, 233.