4 iulie 2018 – Adoptarea Proiectului de hotărâre privind raportul final al Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

Florin Iordache 6. Reluarea votului asupra Proiectului de hotărâre privind raportul final al Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie. Vă reamintesc că proiectul de hotărâre a fost dezbătut în data de 13 iunie şi, în aceste condiţii, supun votului dumneavoastră proiectul de hotărâre în ansamblu. Să înceapă votul. Procedură! Staţi puţin. Procedură. Cine doreşte procedură? A! Domnul Andronache. Vă rog, procedură. (Discuţii la prezidiu.) Şi domnul Goţiu. Imediat. Sigur.

Gabriel Andronache Domnule preşedinte, special am aşteptat să văd ce veţi spune. Atunci când reluaţi votul, trebuie să explicaţi de ce reluaţi votul. Nu aţi precizat de ce reluaţi votul.

Florin Iordache Nu a fost cvorum.

Gabriel Andronache Un singur...

Florin Iordache Domnule coleg,

Gabriel Andronache Vă rog.

Florin Iordache Nu a fost cvorum, dumneavoastră ştiţi, pentru ca un proiect de hotărâre... trebuie...

Gabriel Andronache Este adevărat.

Florin Iordache Da. Acolo sunt...

Gabriel Andronache Nu. A fost cvorum, dar dumneavoastră nu aţi avut numărul necesar de voturi pentru ca acel proiect să treacă. De fapt, de aceea reluaţi votul şi nu înţeleg pe ce cale procedurală faceţi chestiunea aceasta. Raportul... trebuie să luaţi act de faptul că raportul a fost respins, nu să reluaţi votul de 100 de ori, până când reuşiţi să-l treceţi. Mulţumesc.

Florin Iordache Domnule Andronache, pentru ca un proiect de hotărâre... prima condiţie este să fim în cvorum. Adică trebuia... numai puţin. Trebuia să fim 233 de colegi în sală. Din... (Intervenţie neinteligibilă din sală.) Da, domnule coleg. Şi la acest proiect preşedintele de şedinţă a anunţat că nu am fost 233. Bine. Vă rog.

Gabriel Andronache Domnule preşedinte, Aţi avut alte voturi exprimate înainte şi după acel raport. Niciun minut, nicio clipă nu aţi pomenit despre faptul că nu este cvorum. Asta este realitatea. Dumneavoastră acum reluaţi votul pentru că acel raport a fost respins. Şi ar trebui consemnat lucrul acesta, că raportul a fost respins.

Florin Iordache Altă intervenţie? Domnule Goţiu, vă rog.

Florin Iordache Deci adevărul se constată. Din stenogramă: prezenţi, 225. Deci mai puţin ca 233. Deci, prima condiţie, trebuiau să fie 233 de senatori şi deputaţi în sală. Prezenţi, 225: voturi pentru - 166, contra - 54, 4 abţineri, nu s-a exprimat unul. Deci mai puţin de 233. Prima condiţie, domnule senator, prima condiţie - minimum 233.

Florin Iordache Da. Nu a solicitat nimeni. Doamna Turcan şi închidem.

Florin Iordache Nu, lasă... procedură, vă rog. (Rumoare, discuţii în sală.) Procedură. Ultima intervenţie şi am finalizat. Vă rog. Şi supun la vot.

Raluca Turcan Probabil că dacă cineva stă în afara Parlamentului şi urmăreşte dezbaterea nu ar înţelege foarte mare lucru. Ar vedea o dispută foarte acerbă între putere şi opoziţie, însă pe fond această dispută pleacă de la respectarea legii şi de la egalitatea legii sau egalitatea în faţa legii pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru parlamentari, fie că sunt de la putere sau opoziţie. Domnule Iordache, preşedinte, întâmplător, de şedinţă, dumneavoastră nu puteţi da un vot pe o lege până când iese aşa cum v-aţi dori. Pur şi simplu nu se poate! Democraţia nu permite lucrul acesta! Şi există pârghii prin care vom demonstra că sunteţi în afara regulilor democratice. Cvorumul de şedinţă se evaluează la începutul şedinţei. Există decizii ale Curţii Constituţionale. Votul, dacă se dă... (Rumoare, discuţii în sală.) ... se ţine, se ia în calcul majoritatea exprimată, cu guriţa dumneavoastră sau a altor colegi care conduc şedinţele, la începutul şedinţei. Aşadar, sunt colegi care pot să stea în sală cu cartela scoasă, dar asta nu înseamnă că nu intră în cvorumul de şedinţă. Cel mai probabil, sunt unii care nu au susţinut demersul dumneavoastră şi s-au delimitat de ceea ce propuneţi. Ori reluaţi votul pe toate legile şi acceptaţi că nu a fost cvorum, nu ştiu, falsificând listele de prezenţă, la ce vă mai pricepeţi dumneavoastră, ori veniţi în sesiunea următoare cu o procedură regulamentară, astfel încât, aşa cum v-am rugat, mimaţi măcar că vă pasă. Mimaţi măcar că această instituţie numită Parlamentul României mai are o urmă de democraţie şi că nu suntem în dictatura majorităţii şi decizia absolută şi absurdă a unui şef de şedinţă ca dumneavoastră, domnule Iordache.

Florin Iordache Nu mai dau cuvântul, domnule Andronache. Mulţumesc. Deci supun votului, stimaţi colegi, Proiectul de hotărâre privind raportul final al Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie. Să înceapă votul. 239 de voturi pentru, 82 împotrivă, 2 abţineri. A fost adoptat. Explicarea votului, vă rog, domnule Goţiu.

Florin Iordache Da. Domnule Andronache, vă rog, explicarea votului.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc. Domnule preşedinte, Am votat împotrivă pentru că Partidul Naţional Liberal a formulat opinie separată la raport. Dar, lăsând acest aspect la o parte, stau şi doresc să vă întreb: ce s-a întâmplat cu celălalt proiect de hotărâre care a fost pe ordinea de zi în data de 13 iunie, când s-a votat prima dată proiectul asupra căruia aţi reluat votul acum? Ce s-a întâmplat cu acel proiect, pentru că nu apare pe ordinea de zi de astăzi?

Florin Iordache În care...

Gabriel Andronache A fost adoptat sau a fost respins?

Florin Iordache A fost adoptat, că în cazul acelui proiect de hotărâre a fost cvorum. Deci prima condiţie e să fim în cvorum.

Gabriel Andronache Da, înţeleg că au dispărut din sală vreo 30 de parlamentari de la un minut la altul. Asta este o chestiune pe care, în mod evident, nu o pot accepta.