4 iulie 2018 – Aprobarea ordinii de zi şi a programului de lucru.

Florin Iordache Stimaţi colegi, Vă rog să luaţi loc să putem începe şedinţa comună a noastră. Rog colegii să ia loc să putem începe şedinţa. Domnule Romaşcanu, grupul de la Buzău, vă rog să luaţi loc. (Râsete în sală.) Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, daţi-mi voie să declar deschisă şedinţa comună a Camerei şi Senatului din cadrul sesiunii extraordinare, convocată în temeiul prevederilor art. 65 alin. (2) şi ale art. 66 alin. (2) şi (3) din Constituţie, şi vă anunţ că, din totalul celor 465 de deputaţi şi senatori, şi-au înregistrat prezenţa un număr de 390. Proiectul ordinii de zi şi proiectul programului de lucru pentru şedinţa de astăzi, stabilite de către Birourile permanente comune, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare şi înscrise în decizia de convocare, au fost distribuite. Dacă sunt comentarii în legătură cu proiectul ordii de zi. Domnul Dobre. Vă rog.

Victor Paul Dobre Domnilor preşedinţi, Stimaţi colegi, Pe ordinea de zi sunt două proiecte de hotărâre, urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, urmare a unei contestaţii făcute de Partidul Naţional Liberal privind controlul activităţilor desfăşurate de directorul Serviciului de Protecţie şi Pază şi, respectiv, Serviciul... Colegii mei, care au participat ieri la şedinţa Biroului permanent reunit, menţionează că aceste puncte nu au fost pe ordinea de zi în şedinţa BPR. Cum este posibil să fi apărut, aşa, peste noapte?

Florin Iordache Vă spun eu, domnule Dobre. În şedinţa trecută a Biroului permanent au fost aceste puncte. (Discuţii în sală.) Păi, v-am spus la microfon. Păi, la microfon. Eu nu vorbesc la microfon? Deci în şedinţa Birourilor permanente reunite de săptămâna trecută au figurat şi aceste două puncte, domnule Dobre. Acesta e răspunsul. Mulţumesc. Dacă mai sunt... Domnule Steriu, vreţi să interveniţi?

Valeriu-Andrei Steriu Ce şedinţă?

Florin Iordache Din 26 iunie. Bun. Nu doriţi. Bun. În aceste condiţii, vă rog să vă pregătiţi cartelele de vot şi supun votului deschis proiectul ordinii de zi. Să înceapă votul. 206 voturi pentru, 94 împotrivă, o abţinere, 4 colegi care nu-şi exprimă votul. A fost adoptat. Ordinea de zi, adoptată. Dacă în legătură cu proiectul programului de lucru sunt comentarii. Vă rog, doamna Turcan. Domnule Oros, vreţi să interveniţi? Nu. Doamna Turcan, vă rog.

Raluca Turcan Aş dori să întăresc declaraţia colegului meu, domnul deputat Paul Dobre, întrucât cele două proiecte, care vizează o dorinţă de-a dumneavoastră mai veche de a începe să decapitaţi serviciile de informaţii, aceste două puncte, au fost, într-adevăr, acum două şedinţe la Biroul permanent reunit, însă, între timp, plenul reunit a fost convocat. Aşadar, obligaţia dumneavoastră - dacă ar fi să respectaţi regulamentul, care, oricum, a ajuns ceva auxiliar sau facultativ pentru dumneavoastră - era ca după Biroul permanent reunit, unde au figurat cele două proiecte, să fie puse pe ordinea de zi. Evident că nu aţi dorit şi evident că folosiţi aceste două puncte referitoare la înfiinţarea unei comisii de anchetă pe Serviciul de Protecţie şi Pază... Face parte, acest punct... Aceste două puncte fac parte din procedura pe care dumneavoastră aţi declanşat-o în Parlamentul României de a sfida orice decizie a Curţii Constituţionale, întrucât cele două puncte, practic, nu au temei constituţional. Aţi mai încercat într-o singură comisie şi nu v-a ieşit. Curtea Constituţională a zis că n-aţi avut dreptate şi că încercarea a fost neconstituţională. Acum încercaţi prin două puncte, unul prin care separaţi şi duceţi la comisiile reunite de apărare evaluarea activităţii Serviciului de Protecţie şi Pază şi unul prin care înfiinţaţi din nou o comisie care, evident, va fi neconstituţională. Vă anunţăm de pe acum că vom contesta la Curtea Constituţională. 2. Vă solicităm să scoateţi de pe ordinea de zi, pentru că, dacă ar fi fost cu adevărat o prioritate, aţi fi putut să puneţi cele două puncte atunci când le-am dezbătut în Biroul permanent reunit. De fapt, n-au fost dezbătute, pentru că preocuparea dumneavoastră atunci era să îngrădiţi accesul presei în Parlament şi al invitaţilor din partea partidelor de opoziţie. Aceasta a fost tema de atunci a Biroului permanent reunit. Aşadar, ieşiţi din sfera neconstituţionalităţii, lăsaţi această găselniţă şi această obsesie pe care aţi dezvoltat-o de a subordona politic serviciile de informaţii, intraţi într-o ordine de zi firească a plenului reunit şi, poate, la un anumit moment, veţi ajunge să guvernaţi şi pentru România. Propunerea concretă este să scoateţi cele două puncte de pe ordinea de zi.

Florin Iordache A propus colegul dumneavoastră, tocmai a fost respins. Doamnă, în şedinţa Biroului permanent condusă de mine, când am întrebat vizavi de punerea în concordanţă a Comisiilor de apărare şi a comisiei speciale cu decizia Curţii Constituţionale, nu a fost nicio intervenţie. Deci aceste... Şi a fost adoptat cu unanimitate. Deci încă o dată vă spun: a fost adoptat cu unanimitate. 2. În şedinţa de Birou permanent de ieri au figurat şi aceste două puncte. Deci, în aceste condiţii, faptul că dumneavoastră, din neştiinţă, din necunoaştere, n-aţi avut niciun fel de intervenţie atunci când - v-am văzut, v-am văzut -, atunci când am votat în Biroul permanent înfiinţarea acestei comisii speciale şi parte, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, să facă parte din activitatea şi controlul comisiilor de apărare, nu aţi avut nicio intervenţie. Deci vă dau cuvântul, dar repet, vă dau cuvântul, dar n-aţi înţeles nimic. Vă rog. (Râsete în sală.) Eu sunt calm, n-am o problemă.

Raluca Turcan Dintre noi doi, mie mi-e foarte clar cine n-a înţeles nimic, dar îmi este mult mai clar cine minte şi acela care minte sunteţi dumneavoastră, domnule Iordache, întrucât în şedinţa respectivă de Birou permanent reunit n-a fost supusă la vot niciuna din problemele ridicate astăzi în şedinţă, nu a existat niciun comentariu, pentru că nu aţi luat în considerare ...

Florin Iordache Doamnă, în stenogramă credeţi...

Raluca Turcan ... nu aţi binevoit măcar...

Florin Iordache Doamna Turcan...

Raluca Turcan ... nu aţi binevoit măcar ...

Florin Iordache ... faceţi nişte acuzaţii foarte grave.

Raluca Turcan ... să faceţi o referire la aceste două puncte. Am stenogramele, domnule preşedinte de şedinţă,

Florin Iordache Vă rog.

Raluca Turcan ... pentru că, altfel, nu aş vorbi cu dumneavoastră aici. Şi vorbesc în cunoştinţă de cauză. Deci dumneavoastră, astăzi, folosiţi acest plen reunit - ca să fie limpede pentru toată lumea - pentru a vă duce la îndeplinire o obsesie, pe care aţi anunţat-o prin vocea preşedintelui de partid, de a subordona, de a decapita înainte şi apoi a controla serviciile de informaţii în România. Astăzi începeţi cu Serviciul de Protecţie şi Pază, probabil că mâine vom ajunge şi la celelalte. Poate că la unul vă opriţi, totuşi, că o să vă controlaţi în propria ogradă. Dar sunteţi în afara Constituţiei. Sunteţi în afara regulamentului şi o să vă rog frumos, domnule Iordache, dacă aveţi de dat replici, să le daţi de la acest microfon, întrucât dumneavoastră nu mai sunteţi de mult pentru români un reper de respectare a legii în România. Nu mai sunteţi de mult un reper de recurs la valorile Constituţiei. Dacă doriţi să faceţi comentarii, le faceţi de aici, pentru că în calitatea dumneavoastră de preşedinte de şedinţă aveţi măcar obligaţia morală să nu minţiţi.

Florin Iordache Da. Doamnă, domnule Suciu, chiar rog stafful tehnic să scoată stenograma de la şedinţa Biroului permanent reunit de acum două săptămâni şi să fie distribuită. Poate, dacă citiţi, înţelegeţi. Vă rog, domnule Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Cred că n-am înnebunit cu toţii. Şi vreau să fac o menţiune foarte sinceră şi clară. Doamna dinaintea mea, vorbitoare, era în dreapta mea la şedinţa de Birou permanent reunit. Am schimbat două, trei propoziţii pe acest subiect. A fost acolo, am fost şi eu acolo şi s-a discutat exact despre acest lucru. Eu cred că amneziile astea de moment, spuse de la acest microfon, sunt doar trucuri ieftine, stimaţi colegi. Şi mai sunt martori, dacă, poate, înălţimea mea, mai mică, o face pe doamna Turcan să nu mă vadă sau să nu-şi aducă aminte că eram unul lângă altul când am discutat exact aceste două proiecte de pe ordinea de zi. Aşa că, stimaţi colegi, au fost de la PNL, de la PSD, şi de la Cameră şi de la Senat, şi chiar cred, stimată doamnă, că a nu vă aduce aminte intenţionat şi a spune aceste lucruri de la acest microfon nu vă fac cinste. Şi chiar vă solicit, stimaţi colegi de la stafful tehnic să puneţi la dispoziţie stenograma şedinţei de Birou permanent reunit de acum două săptămâni, poate, ne lămurim şi, fără să jignesc pe nimeni, că nu discutăm şi nu vorbim limba turcă, aici. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă rog. Rog stafful tehnic să pună la dispoziţie. Vreţi să interveniţi? Vă rog. Vă rog, doamnă. Nu mai vreţi. Bun. Am înţeles. Chiar rog stafful tehnic... Domnule Tomac, cine doreşte? Păi, vorbeşte la telefon. (Râsete în sală.) Vă rog, domnule... Domnule preşedinte, vă rog. Vă rog. A! Doriţi să interveniţi. Vă rog. Vă rog frumos.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, ca să finalizăm o dezbatere care a avut loc, vreau să dau citire numai punctului 3 din stenograma şedinţei Birourilor permanente reunite din data de 26 iunie, şedinţă pe care am condus-o eu. Iar la punctul 3... "Solicitarea din partea Grupului parlamentar PSD din Cameră şi Senat referitoare la constituirea Comisiei parlamentare de anchetă şi textul curge." Şi am făcut solicitarea eu, solicitare din partea grupurilor parlamentare referitoare la constituire pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea partidelor. În urma deciziei... "În urma deciziei Curţii Constituţionale, Grupurile parlamentare din Cameră şi Senat solicită punerea de acord a Hotărârii Parlamentului nr. 11 cu considerentele Deciziei Curţii Constituţionale. Avem un proiect de hotărâre afişat pe care îl vom înscrie pe ordinea de zi a plenului comun, care va fi stabilită într-o şedinţă a Biroului permanent. Dacă sunt intervenţii. Nu. Dacă nu sunt intervenţii, supun votului dumneavoastră acest proiect de hotărâre. Cine este pentru? Mulţumesc. Voturi împotrivă? Abţineri? Cu unanimitate de voturi, adoptat." Cine minte doamnă? Vă rog. (Aplauze.) Vă rog, doamna Turcan. (Discuţii, vociferări în sală.)

Raluca Turcan Ce nu aţi spus, domnule preşedinte, de la microfonul scaunului pe care staţi momentan este că a existat un plen comun, după acea şedinţă de Birou permanent reunit. Deci dumneavoastră minţiţi din nou şi dezinformaţi în mod cras opinia publică, întrucât nu aţi menţionat momentul la care veţi... intenţionaţi să puneţi în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Oricum, toate declaraţiile pe care dumneavoastră le faceţi se înscriu într-un şablon pe care aş dori să-l cunoască toată opinia publică. În momentul în care aţi schimbat ordinea de zi, aţi schimbat ordinea de început a şedinţelor Parlamentului şi am verificat de ce procedaţi în modul acesta abuziv ştiţi ce mi s-a răspuns? "Pentru că putem şi pentru că avem Monitorul Oficial."

Florin Iordache Cine v-a răspuns, doamnă?

Raluca Turcan Dragi colegi parlamentari, acesta este răspunsul pe care reprezentanţi ai PSD îl oferă atunci când PNL-ul se revoltă...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan ... când încălcaţi procedura şi regulamentul. Există colegi de la opoziţie care au fost prezenţi la acea şedinţă şi care pot să confirme că nu aţi solicitat un vot, ci aţi întrebat dacă se opune cineva ca la un anumit moment să punem în acord decizia Curţii Constituţionale cu propunerea PSD. Şi punct. Şi aţi avut de atunci un plen reunit. Nu a contat. N-a avut prioritate. Acum, brusc, încercaţi ca la început de vacanţă şi în ajun de sesiune parlamentară următoare, dumneavoastră, să arătaţi securea şi spaima, că aceste servicii vor ajunge la mâna dumneavoastră, aşa cum ajunge încetul cu încetul toată România. Este ruşinos şi sfidător şi vă cer încă o dată să nu mai faceţi declaraţii de la acea tribună. Dacă aveţi de făcut declaraţii, coborâţi aici, pentru că adevărul este de partea noastră, şi oamenii simt lucrul acesta.

Florin Iordache Doamnă, eu nu fac declaraţii. Domnule Ben-Oni Ardelean, vă rog. Eu am citit efectiv stenograma, ca să înţeleagă şi colegii noştri. Eu nu fac declaraţii.

Ben-Oni Ardelean Domnule preşedinte de şedinţă, Am fost în acea şedinţă şi am fost mai mulţi acolo, din opoziţie, la acea şedinţă şi am înţeles foarte clar că ceea ce doriţi dumneavoastră este să aplicaţi hotărârea Curţii Constituţionale, care nu v-a dat dreptate, din păcate, pentru dumneavoastră şi din fericire, pentru salvarea unui serviciu de informaţii. Ceea ce este extrem de important să înţelegeţi este că, de multe luni de zile, spunem următorul lucru, noi, cei din opoziţie, şi anume că vreţi să transformaţi republica noastră într-o republică parlamentară, fără să schimbaţi Constituţia...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg.

Ben-Oni Ardelean ...iar această încercare pe care o faceţi de a măslui cuvinte pentru a încerca să ne induceţi în eroare este o gravă procedură parlamentară. Nu vă supăraţi, domnule preşedinte de şedinţă! Vă rog să retrageţi acest proiect de pe ordinea de zi şi, în acelaşi timp, să-l aduceţi în Birourile permanente reunite şi să-l explicaţi aşa cum doriţi dumneavoastră acum să-l puneţi pe ordinea de zi. Eu nu cred că este normal să induceţi în eroare întreg Biroul reunit şi apoi să veniţi şi să ne citiţi o stenogramă care ne dă nouă dreptate - punerea în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale, care vă este potrivnică. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnule coleg, Încă o dată vă spun: hai să rămână foarte clar, că lungim şi... Materialele sunt distribuite în Biroul permanent înainte.

Raluca Turcan Vorbiţi la microfonul central. Microfonul! Microfonul!

Florin Iordache Niciun microfon, doamnă. Deci a fost o propunere... a fost o propunere pentru a fi... (Intervenţii neinteligibile din sală.) Numai puţin! A fost suspendat pentru a suspenda cele două proiecte ... Ordinea de zi a fost aprobată. Din sală : Lasă-i, pierdem timp!

Florin Iordache Mai departe. Supun votului dumneavoastră programul de lucru. Cine este pentru? Să înceapă votul. Am supus ordinea de zi. (Intervenţii neinteligibile din sală.) Să înceapă votul pentru program de lucru. Program de lucru, aprobat. 236 de voturi pentru, 104 împotrivă, o abţinere. Procedură. Vă rog. (Discuţii în sală.)

Raluca Turcan Din fericire pentru mine şi pentru mulţi alţii din jurul meu, nu mă impresionează vociferările dumneavoastră. Ce mă revoltă este minciuna spusă de la microfonul de preşedinte de şedinţă al plenului reunit. Aţi încălcat procedura din nou. Sunteţi din nou în afara regulamentului. Când un grup parlamentar vă face o propunere, înainte de a vota ordinea de zi, sunteţi obligat să supuneţi votului scoaterea de pe ordinea de zi a celor două proiecte. Vă reamintesc că după ce au figurat pe ordinea de zi de Birou permanent reunit a mai existat un plen reunit şi nu au fost discutate aceste puncte. Aţi aşteptat şedinţa de astăzi. Logica cu numirea de la ultimul punct o pricepe toată lumea. Cred că nu are rost să ne facem că nu înţelegem. Deci dumneavoastră aveţi un singur scop: ce servicii de informaţii au mai rămas necontrolate de PSD urmăriţi să faceţi astăzi în Parlamentul României, să demaraţi prin ancheta asupra Serviciului de Protecţie şi Pază... Ignoraţi că decredibilizaţi o instituţie. Ignoraţi că sunteţi în afara Constituţiei. Ignoraţi faptul că sunteţi în afara Legii de funcţionare a Serviciului de Protecţie şi Pază. Nu vă mai pasă nimic. Aveţi un unic obiectiv şi un singur program de guvernare, acela de control şi de albire a problemelor pe care le aveţi mulţi din dumneavoastră. Vă solicit să respectaţi regulamentul, pentru că aşa este firesc să faceţi.

Florin Iordache Au fost adoptate, programul de lucru şi ordinea de zi.