5 iulie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni (PL-x 350/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Şi ultimul proiect, înainte de Codul administrativ. 5. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni; caracter ordinar; PL-x 350/2017. Doamna ministru Natalia Intotero. Vă rog, doamnă ministru. La restul nu mai avem rapoarte, stimaţi colegi, să ştiţi.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimate doamne, Stimaţi domni parlamentari, Iniţierea acestui proiect de lege este motivată de necesitatea armonizării dispoziţiilor legale în domeniul românilor de pretutindeni cu situaţia actuală existentă în comunităţile româneşti şi de dorinţa de eficientizare a activităţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Prin iniţierea acestui act normativ se aduc mai multe modificări, între care aş aminti: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va detaşa personal care va îndeplini în serviciul exterior al MAE atribuţiile gradului diplomatic de ataşat pentru comunităţile româneşti din străinătate. De asemenea, se vor acorda burse de studiu, în vederea aprofundării cunoştinţelor de limbă română şi pentru afirmarea identităţii. În contextul menţionat, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni îşi va consolida rolul important, ca partener pentru orice asociaţie sau organizaţie care propune proiecte sau poate aduce rezultate concrete pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor parlamentari din comisiile de specialitate pentru implicarea în realizarea acestor modificări foarte importante pentru comunităţile de români din afara graniţelor.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, doamnă ministru. Avem raport comun - Comisia pentru buget şi Comisia pentru comunităţile din afara graniţelor. Comisia pentru buget, vă rog, prezentaţi raportul.

Vasile Cocoş Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare afirmarea şi promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a comunităţilor româneşti; facilitarea procesului de reintegrare a cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate, care se reîntorc în ţară; extinderea ariei de acordare a unor drepturi românilor din afara graniţelor ţării. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere, raportul comun de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. Dezbateri generale. Grupul USR, domnul Dobrovie. Se pregăteşte domnul Codreanu.

Matei-Adrian Dobrovie Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Ar fi putut să fie o iniţiativă bună această lege atât de necesară, de susţinere a românilor de pretutindeni. Este, practic, legea-cadru care reglementează finanţarea şi sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Din păcate, însă, sunt anumite lucruri bune şi sunt anumite lucruri mult mai puţin bune. Unul dintre lucrurile deloc bune este înfiinţarea unei noi agenţii, o agenţie despre care nu ni se explică ce rol are, ce va face concret, de unde vor veni resursele, de ce este, practic, paralelă cu ministerul, având cam aceleaşi funcţii. Se numeşte Agenţia pentru Cercetare, Strategie şi Sprijin pentru Diaspora. Aceasta va funcţiona în cadrul MRP, în subordinea MRP, dar până în momentul de faţă, dacă tot vorbim despre strategie şi cercetare, nu avem nici până acum o mapare a comunităţilor de români din afara graniţelor. Nu ştim câţi români sunt efectiv în afara graniţelor. Avem un studiu OECD care încă nu a fost făcut public şi nu ştim efectiv câţi români sunt în afara graniţelor. Deci despre ce strategii vorbim, despre ce studii vorbim? Mai mult decât atât, constat faptul că în această lege discutăm din nou despre Congresul Românilor de Pretutindeni şi Consiliul Românilor de Pretutindeni. Aşa cum am avertizat, aceste consilii şi congrese nu se vor organiza nici anul acesta - nu s-au organizat nici anul trecut. De ce? Pentru că metodologia privind organizarea acestor organisme a fost redactată defectuos de către PSD şi PMP. Ca urmare, nici în acest an, probabil, nu vom avea un congres al românilor de pretutindeni şi acest for nu va avea un rol serios în ceea ce înseamnă reprezentarea diasporei. Revenind la lege. Nu ne dorim noi paralelisme. Deja avem o problemă cu paralelismele - centre comunitare, centre de informare, centre culturale sau ICR-urile. Acum avem paralelisme între această agenţie, pentru strategie şi sprijin pentru diaspora şi MRP. Nu se justifică această agenţie, nu am primit nicio explicaţie de ce este ea necesară, de ce vor fi finanţate noi salarii şi noi posturi pentru o agenţie care nu are clar stabilite nişte obiective cuantificabile. Mai mult decât atât, nu se precizează niciun buget. Astfel încât, am solicitat, am propus, ca amendament, ca această agenţie să nu fie înfiinţată. Voi susţine amendamentele respinse. Doar atât mai vreau să spun. Chiar dacă unele amendamente au fost acceptate şi putea să fie o lege bună, din păcate s-au strecurat şi lucruri pe care nu le putem accepta. Ca urmare, USR se va abţine la acest vot. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Domnul Codreanu.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Este un proiect de lege extrem de important, şi pentru noi, ca stat român, şi pentru românii din afara graniţelor ţării. A fost un proiect pe care l-am discutat aproape un an în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, pentru că au existat foarte multe amendamente care au venit din partea colegilor, care au venit din partea organizaţiilor nonguvernamentale din afara graniţelor, care îi reprezintă pe etnicii români şi pe cetăţenii români, şi concluzia este una simplă: nimic nu este perfect. Sigur, sunt lucruri care sunt perfectibile, sunt lucruri care pot fi îmbunătăţite, drept dovadă voi da citire unor amendamente care au fost respinse în cele două comisii. Cu toate acestea, după lungile dezbateri pe care le-am avut în comisie, în ambele comisii am ajuns la un numitor comun. Vreau să le mulţumesc colegilor din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, colegilor de la Comisia pentru buget, finanţe, reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi să exprim o satisfacţie că reuşim în această sesiune extraordinară să facem un pas înainte, într-o relaţie bună pe care s-o avem cu românii din afara graniţelor ţării, care va culmina, sper eu, săptămâna viitoare, cu un nou proiect de lege, cel privind instituirea centrelor comunitare în afara României. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PNL, domnul Andrei Gheorghe.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Şi pentru noi, pentru Partidul Naţional Liberal, problema românilor din afara graniţelor prezintă un rol extrem de important. Evident, Guvernul are datoria de a-i susţine, prin toate eforturile posibile, şi aici este nevoie de o politică conjugată între putere şi opoziţie, în ceea ce priveşte aspectul apărării drepturilor românilor din afara graniţelor şi mai ales a păstrării identităţii româneşti. Cred că ar trebui ca noi, toţi, cei care reprezentăm aici România, ţinând cont că aceşti români din afara graniţelor sunt parte integrantă a naţiunii române, să renunţăm la abordările electoraliste, în raport cu românii din afara graniţelor, şi să avem o strategie pe termen lung care să permită cuplarea lor la viaţa socială, economică, culturală a României şi, de ce nu, atragerea lor către România, mai ales ţinând cont că ne confruntăm şi cu o criză a forţei de muncă, ţinând cont de provocările cu care se confruntă minorităţile româneşti din afara graniţelor. Şi aici profit de prezenţa doamnei ministru şi chiar aş dori să o întreb cum i se pare dumneaei că se comportă statul vecin, Ucraina, cu românii din regiunea Cernăuţi şi de pe teritoriul Ucrainei. Să ne spună şi nouă cum vede Domnia Sa abuzurile la care sunt supuşi românii şi ce părere are despre recentul scandal de la Cernăuţi, cu centrul românesc "Eudoxiu Hurmuzachi" şi cu intervenţiile în forţă ale autorităţilor ucrainene? Eu cred că astfel de chestiuni ar trebui să joace un rol esenţial atât pe agenda Ministerului Afacerilor Externe, cât şi a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Şi cred că avem nevoie de mai multă fermitate, dar şi de pragmatism, în ceea ce înseamnă apărarea drepturilor românilor din afara graniţelor şi protejarea intereselor lor şi a acestor elemente de identitate fundamentală pe care noi, românii de aici, de la Bucureşti şi din teritoriul naţional al României, avem obligaţia să le protejăm, să le apărăm şi să le întărim. Eu, sincer, chiar vă rog ca ministerul dumneavoastră să facă mai mult pentru apărarea acestor români şi să nu mai permită înjosirea, umilirea, batjocorirea românilor autohtoni din nordul Bucovinei sau din alte părţi. Sunt lucruri care mi se par total de netolerat şi stau şi mă întreb: alte state, din zona noastră, dacă ar fi păţit astfel de situaţii, astfel de forme de represiune, cum ar fi reacţionat şi care ar fi fost punctele lor de vedere? Pe undeva, mi se pare că lipsesc acea fermitate şi acea demnitate care ar fi foarte necesare în tratarea problemei românilor din afara graniţelor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Varujan Pambuccian, vă rog.

Varujan Pambuccian Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Ca întotdeauna, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale sprijină sau este coautor al unor asemenea iniţiative. Noi considerăm că ar trebui să ajungem măcar la nivelul în care România interbelică sprijinea comunităţile româneşti din afara graniţelor. Şi, când spun lucrul acesta, mă gândesc la o perioadă în care România construia şcoli, ridica biserici pentru românii care locuiau în afara graniţelor ei şi se învrednicea ca limba şi identitatea naţională a acestor oameni să nu se piardă. Antevorbitorul meu făcea vorbire despre lucruri incalificabile care s-au petrecut la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi". Am fost şi eu, îi cunosc pe românii din Bucovina foarte bine şi, într-adevăr, ar fi trebuit să existe o reacţie din partea României la toate lucrurile acestea care s-au petrecut, o reacţie fermă, mai ales că aici vorbim de păstrarea identităţii naţionale a unor comunităţi care nu sunt minorităţi naţionale doar, ci sunt populaţii autohtone, în locurile pe care le locuiesc. Repet, vom sprijini ferm iniţiativa aceasta, în totalitatea grupului nostru, şi sperăm să avem parte de cât mai multe asemenea iniţiative pentru românii din afara graniţelor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi ultimul vorbitor, Grupul PSD, doamna ministru Natalia Intotero. Vă rog.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege, Stimaţi colegi, Aşa cum aţi afirmat, domnule preşedinte Codreanu, este o lege foarte importantă pentru românii de pretutindeni, o lege care a fost analizată, dezbătută şi îmbunătăţită timp de aproape un an de zile. Aş vrea să răspund întrebării vizavi de etnicii din Ucraina. Ca atribuţie a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, am să vă spun ceea ce reuşim noi şi am reuşit să facem în Ucraina. În primul rând, anul acesta vom deschide un centru de informare la Slatina - Solotvino. Proiectul este în curs de desfăşurare şi sperăm noi ca până în luna august să fie finalizat. De asemenea, prin sprijinul dumneavoastră, am reuşit să trecem ordonanţa de urgenţă prin intermediul căreia aproximativ 1.000 de elevi de clasele I, etnici români din Ucraina, să poată beneficia de sprijin financiar, de burse pentru păstrarea identităţii cultural-lingvistice, şi 300 de stagii de perfecţionare pentru cadrele didactice. Există multe proiecte depuse de etnicii noştri din Ucraina, în vederea susţinerii mass-mediei în limba română şi a multor activităţi cultural-educative. Dumneavoastră aveţi posibilitatea de a ne sesiza cu întrebări, interpelări şi vi le vom pune la dispoziţie toate aceste proiecte. Cât priveşte situaţia de securitate a etnicilor noştri, suntem preocupaţi şi suntem într-o strânsă legătură şi colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, aceasta fiind atribuţia lor. Vizavi de înfiinţarea acestei noi agenţii, în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, practic s-a creat cadrul legal, urmând a identifica posibilităţile financiare. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că, în momentul de faţă, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni gestionează o problematică a românilor din afara graniţelor, un număr aproximativ de 10 milioane de români, iar ministerul are un număr de 64 de angajaţi plus cabinetele demnitarilor. Având în vedere că în afara graniţelor avem o a doua Românie, rolul acestei agenţii este acela de a-i veni în sprijin, prin crearea de politici sectoriale, de strategii care, alături de dumneavoastră, de distinşii reprezentanţi ai Parlamentului României, să încercăm să venim în faţa acestora cu cele mai bune soluţii, cu cele mai bune proiecte pentru păstrarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, doamnă deputat. Mergem la raport. Avem 45 de amendamente admise şi 26 de amendamente respinse. Dacă la titlul legii... Vom merge în pachet de câte 5, în funcţie de ... Da, domnule Dobrovie, doriţi să interveniţi? Nu. Bun. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu. La art. I dacă sunt intervenţii? Nu. De la 3 marginal până la 10 dacă sunt intervenţii, la amendamentele admise? Nu. De la 11 până la 20 dacă sunt intervenţii la amendamentele admise? Nu. De la 21 până la 30, la amendamentele admise, dacă sunt intervenţii? Nu. De la 31 până la 40 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 41 până la 50, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Mulţumesc. Înainte de ... (Domnul deputat Matei-Adrian Dobrovie solicită să ia cuvântul.) Domnule Dobrovie, vă rog. Păi, am întrebat dacă sunt intervenţii. Am mers pe amendamente... Păi, la admise. Deci la amendamentele admise dacă nu sunt intervenţii, la revedere! Mergem pe amendamentele admise. (Vociferări.) Păi, s-a închis! Păi, s-a închis! Încă o dată, dacă ... Vă rog, domnule coleg. Vă rog. Eu nu v-am întrerupt.

Matei-Adrian Dobrovie La respinse. Un singur amendament, dacă-mi daţi voie?

Florin Iordache Dacă s-a finalizat?

Matei-Adrian Dobrovie Staţi puţin! Marginal 26...

Florin Iordache Domnule coleg, eu v-am întrebat aşa... La amendamentele admise le-am parcurs de la 1 la 45 şi am întrebat: "Dacă la amendamentele admise de la numărul...la numărul aveţi intervenţie?". Domnule coleg, şi, să zicem, la amendamentele admise, la poziţia 30, dumneavoastră aveaţi intervenţie. Spuneaţi: "Domnule, la amendamentul de la poziţia 30 noi avem amendamentul respins". Supuneam la vot. Dar, dacă dumneavoastră nu aţi avut nicio intervenţie? V-am întrebat. Se merge pe amendamentele admise.

Matei-Adrian Dobrovie Aţi spus "admise"! Acum suntem ...

Florin Iordache Admise!

Matei-Adrian Dobrovie Acum discutăm despre respinse.

Florin Iordache Încă o dată, dacă la amendamentele admise nu a fost nicio intervenţie, despre ce discutăm?

Matei-Adrian Dobrovie Am amendament respins! Încă o dată. Amendament respins, marginal 26, ultima pagină din raport.

Florin Iordache Vă rog.

Matei-Adrian Dobrovie Deci marginal 26, ultima pagină din raport. După art. 14 se introduce un nou articol, acela, art. 14 1 . Şi eu spun: art. 14 1 se elimină. Şi anume, este exact vorba despre acea agenţie despre care discutam, Agenţia pentru Cercetare, Strategie şi Sprijin pentru Diaspora, denumită în continuare "agenţia", cu personalitate juridică, în subordinea MRP. Considerăm că această agenţie nu-şi are rostul, nu sunt definite obiectivele, nu este definit niciun buget. Este, practic, o structură care parazitează, care este paralelă cu MRP şi solicităm eliminarea acesteia. Vă rog să supuneţi la vot.

Florin Iordache Deci, domnule coleg, pentru a nu continua dezbaterile... Voi supune la vot, fără îndoială, dar, vă rog, pentru viitor, dacă la un raport cu amendamente admise nu sunt intervenţii şi am luat articol cu articol, pentru viitor... N-am o problemă, şi dumneavoastră, şi domnului Codreanu vă dau cuvântul. Dar, dacă la amendamentele admise n-aveţi intervenţii, s-a terminat! Neavând intervenţie la amendamentele admise, amendamentele... Încheiem! Supun votului amendamentul dumneavoastră. Cine este pentru? Să înceapă votul. Este un amendament respins al colegului nostru. 38 de voturi pentru, 81 de voturi împotrivă, două abţineri. A fost respins. Domnule Codreanu, vă rog, aceeaşi situaţie, pentru a nu perpetua. Dar, vă rog, fiţi mai atent. Când eu am parcurs un raport, despre ce vorbim?

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Învăţăm şi noi din mers, fiind la primul mandat. Deci marginal 7. Încep cu un amendament care este pentru mine extrem de important, ca fost bursier al statului român. Deci, după art. 5 se introduce un nou articol, art. 5 1 , care va avea următorul cuprins: "Românii de pretutindeni, bursieri ai statului român, beneficiază gratuit, dacă este cazul, de un an pregătitor pentru adaptarea la sistemul educaţional din România". Am constatat necesitatea unui astfel de amendament, după discuţiile pe care le-am avut în comunităţile noastre istorice - Serbia fiind unul dintre cazuri -, acolo unde existau etnici români care nu cunoşteau, nu erau pregătiţi pentru a intra direct în sistemul educaţional românesc.

Florin Iordache Bun. Supun votului acest amendament al dumneavoastră. Cine este pentru? Mulţumesc. Mai aveţi altul? Staţi puţin, să anunţ votul! Numai puţin, domnule coleg! Deci a fost respins cu 75 de voturi împotrivă, 50 de voturi pentru, două abţineri. A fost respins. Mai aveţi vreun amendament?

Constantin Codreanu Da. "Elevii şi studenţii pot repeta anul, ca bursieri, o singură dată pe toată durata şcolarizării. Bursele pot fi anulate în cazul desfăşurării de către beneficiarii acestora a unor activităţi împotriva statului român sau a intereselor acestuia, precum şi împotriva comunităţilor româneşti din afara frontierelor României". Este acelaşi marginal 7.

Florin Iordache Supun votului acest amendament respins. Amendament respins - să înceapă votul. A fost respins şi acesta. 25 de voturi pentru, 78 de voturi împotrivă, 21 de abţineri.

Constantin Codreanu Tot la marginal 7, alin. (8): "Acordarea burselor şi procedura de selecţie a persoanelor care vor beneficia de acestea, precum şi modalitatea de adaptare a programelor de studii la nevoile specifice ale românilor de pretutindeni, vor fi coordonate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prin Institutul «Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni".

Florin Iordache Amendament respins. Să înceapă votul. 49 de voturi pentru, 74 de voturi împotrivă, două abţineri. A fost respins.

Constantin Codreanu Marginal 10 este un amendament care are legătură directă cu acea agenţie care este creată pentru a sprijini activitatea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi face referire inclusiv la fondurile care pot fi accesate pentru funcţionarea acesteia, respectiv - "Fondurile pentru funcţionarea MRP, pentru sprijinul material şi realizarea proiectelor destinate românilor de pretutindeni se asigură de la bugetul de stat. Totodată, MRP poate utiliza, în vederea realizării obiectivelor sale, fonduri europene pe care le poate accesa, precum şi orice altă sursă atrasă, inclusiv donaţii."

Florin Iordache Amendament respins. Să înceapă votul. 31 de voturi pentru, 77 de voturi împotrivă, 18 abţineri. Respins.

Constantin Codreanu Un amendament asumat de întreaga Comisie pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, care are ca scop fortificarea statutului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni - altfel spus - "MRP participă, în coordonare cu MAE, la negocierea tratatelor şi a altor documente internaţionale care au incidenţă asupra domeniului «români de pretutindeni»".

Florin Iordache Da. Să înceapă votul. Amendament respins. 82 de voturi împotrivă, 42 de voturi pentru. Respins.

Constantin Codreanu Penultimul, şi anume, marginal 17 - "Proiectele, programele sau acţiunile proprii în sprijinul comunităţilor româneşti din străinătate sunt derulate de către MRP în mod independent sau în cooperare cu alte autorităţi sau instituţii publice ori private, persoane fizice sau juridice din ţară sau din străinătate, în condiţiile legii."

Florin Iordache Supun votului amendamentul respins. 44 de voturi pentru, 81 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Respins.

Constantin Codreanu Şi ultimul amendament - cred eu, cel mai important dintre toate cele prezentate mai sus - este amendamentul, dacă îmi permiteţi să fac precizarea, elaborat împreună cu peste 100 de organizaţii nonguvernamentale din afara României, care îi reprezintă pe etnicii români din diverse state. Deci avem marginal 23 - "Beneficiarii sprijinului prevăzut prin prezenta lege trebuie să nu desfăşoare sau să nu fi desfăşurat activităţi contrare intereselor statului român şi/sau a românilor de pretutindeni şi să nu aibă colaborări sau finanţări de la entităţi asociate cu astfel de activităţi." Mulţumesc.

Florin Iordache Să înceapă votul. Amendament respins. 46 de voturi pentru, 84 de voturi împotrivă, 5 abţineri. A fost respins.

Constantin Codreanu Mulţumesc.

Florin Iordache Dacă sunt alte intervenţii? (Domnul deputat Cătălin Drulă solicită să ia cuvântul.) Da, vă rog. Dacă invocaţi procedura, spuneţi şi articolul, iar dacă invocaţi modul de a conduce vă rog să citiţi Regulamentul nostru. Vă rog.

Cătălin Drulă Art. 108, privind dezbaterea amendamentelor; trebuie să puneţi în discuţie şi amendamentele admise, şi amendamentele respinse. Ele pot fi la seturi de articole diferite. Deci poate exista un articol în lege care nu are decât amendamente respinse. Iar după ce amendamentele respinse sunt votate şi dacă niciunul dintre amendamentele respinse nu este acceptat sau votat în plen, trebuie să supuneţi votului şi forma iniţială a articolului, pentru că plenul poate opta să voteze împotriva articolului ca atare, caz în care se şterge articolul din lege.

Florin Iordache Domnule coleg, Asta am făcut! Eu am avut intervenţia procedurală... n-aţi fost atent... Deci dacă eu am întrebat de la articolul la articolul şi nu a fost nicio intervenţie, despre ce vorbim? Să fie mai atenţi...! Mulţumesc. S-a încheiat dezbaterea. (Domnul deputat Matei-Adrian Dobrovie solicită să ia cuvântul.) Aţi mai găsit ceva? (Râsete.)

Matei-Adrian Dobrovie Deci dumneavoastră aţi pus în discuţie doar dezbaterea amendamentelor admise, cele respinse....

Florin Iordache Domnule coleg, O lege are amendamente admise şi eu am discutat articol cu articol şi v-am întrebat dacă aveţi vreo intervenţie. Nu aţi avut intervenţie!

Matei-Adrian Dobrovie Deci nu am avut intervenţii la amendamentele admise. La respinse aveam... amendamente respinse. Deci este simplu! Întâi se iau amendamentele admise şi apoi cele respinse.

Florin Iordache Nu se poate, domnule coleg. Haideţi să citim!

Matei-Adrian Dobrovie Nu...

Florin Iordache Nu vreţi să citim. Mulţumesc. S-au terminat dezbaterile.

Matei-Adrian Dobrovie Haideţi să mai susţinem un amendament...

Florin Iordache Haideţi, vă rog... A mai găsit ceva... Dar vă rog eu, de acum...

Matei-Adrian Dobrovie Deci marginal 4... ştiu că vă place...

Florin Iordache Nu-mi place, domnule... Îmi place să citim!

Matei-Adrian Dobrovie Marginal 4 - "... au dreptul de a studia limba română sau în limba română în România, precum şi de a studia limba română în străinătate şi în ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ...". Vă reamintesc că a existat o ordonanţă a Guvernului, din care lipsea această menţiune şi se preciza doar că se studiază în limba română, ceea ce practic, în Ucraina, unde, de exemplu, avem şcoli de limba română, era mult mai restrictiv. Vă rog să supuneţi votului acest amendament, 4 marginal de la respinse, art. 5 alin. (1).

Florin Iordache Da. Supun votului amendamentul respins. Vă mulţumesc. Treceţi în bancă! Vă mulţumesc! Am încheiat! (Vociferări.) 38 de voturi pentru, 76 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Şi acest amendament a fost respins. Vă rog, mai citiţi Regulamentul nostru!