5 iulie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente (PL-x 376/2016). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 6. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente; PL-x 376/2016; caracter ordinar. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Iniţiatorii de la PNL, în general. Nu doresc. Bun. Domnul Roman prezintă raportul Comisiilor comune - juridică şi pentru administraţie. Domnul preşedinte Florin-Claudiu Roman, raport comun. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Este un raport comun suplimentar asupra proiectului de lege amintit. În şedinţa plenului Camerei Deputaţilor din 18 aprilie 2018, în temeiul art. 70 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, s-a hotărât retrimiterea proiectului la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi la Comisia juridică. Pentru această iniţiativă legislativă s-a întocmit raportul comun, prin care s-a propus adoptarea proiectului de lege, cu amendamente admise şi amendamente respinse. Conform dispoziţiilor art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Guvernul, prin punctul de vedere transmis, susţine adoptarea acestui proiect de lege, sub rezerva însuşirii unor amendamente. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, în scopul deblocării procedurilor de consolidare a clădirilor care prezintă risc seismic. Membrii Comisiei juridice au examinat iniţiativa legislativă, la fel ca şi cei de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. În urma dezbaterilor, membrii comisiilor au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport comun suplimentar de adoptare a proiectului de lege, cu amendamentele admise şi cu amendamentele respinse, cuprinse în Anexele nr. 1 şi nr.2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vreţi să interveniţi şi la dezbateri generale? Vă rog frumos.

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Aşa cum aţi spus dumneavoastră, este un proiect al Partidului Naţional Liberal. Dar nu acesta este cel mai important lucru. Este important că după 7 ani, un proiect care era, practic, blocat la nivelul celor două comisii, reuşeşte să ajungă la votul final. Înainte de a ajunge la votul final, la nivelul Comisiei pentru administraţie, un colectiv de lucru a muncit foarte mult pe acest proiect şi vreau să le mulţumesc colegilor din Comisia pentru administraţie care au lucrat cu seriozitate şi care au făcut parte din acest grup de lucru. Sunt încă nemulţumiri, nu se rezolvă toate problemele, dar, din punctul nostru de vedere, este un pas înainte şi evident că nu putem, la ora actuală, din punct de vedere financiar, să cuprindem în inventariere chiar toate clădirile expuse la riscul seismic, dar este un pas important înainte. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Alte intervenţii din partea grupurilor parlamentare? Nu mai sunt. Vă mulţumesc. Deci avem 31 de amendamente admise şi 17 respinse. Când ajung la amendamentele respinse, dacă colegii vor să le susţină... Mergem pe anexa cu amendamentele admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu sunt. La art. 1. Mergem pe anexa cu amendamente... (Vociferări.) Nu, este cu românii de pretutindeni. Este doamna ministru aici. Următorul este. Uitaţi, a venit doamna Natalia Intotero. Haideţi să ne focusăm pe acest proiect de lege. Repet. De la 1 la 10, pe amendamente admise, dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. De la 11 la 20 dacă aveţi intervenţii? Nu. De la 21 la 31 dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Au fost adoptate. Caracter ordinar. Rămâne la votul final.