2 iulie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România (PL-x 188/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 9. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România. Este un raport fără amendamente. Procedură de urgenţă. Reprezentantul Guvernului, înainte de a vă da dumneavoastră... (Vociferări.) OK. Nu avem. Vă rog. Domnul Varga, prezentarea raportului comun.

Vasile Varga Mulţumesc, doamnă preşedinte. Cele două comisii au fost sesizate spre dezbatere în fond cu acest proiect de lege. Senatul a fost prima Cameră sesizată. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, în scopul transpunerii corecte şi complete a art. 6 alin. (1) teza a II-a şi alin. (2) din Directiva nr. 2003/109/CE a Consiliului din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisanţilor ţărilor terţe care sunt rezidenţi pe termen lung. Intervenţiile legislative vizează: delimitarea condiţiei de a nu constitui o ameninţare la adresa ordinii publice de condiţia referitoare la securitatea naţională; respectarea principiului proporţionalităţii în situaţia în care este luată o decizie de refuz al acordării dreptului de şedere pe termen lung, avându-se în vedere elemente, precum: durata şederii, vârsta, refuzul de acordare a dreptului de şedere şi consecinţele deciziei pentru persoana în cauză şi pentru membrii familiei sale, legături cu ţara de reşedinţă sau absenţa legăturilor cu ţara de reşedinţă; introducerea garanţiei că refuzul acordării dreptului de şedere pe termen lung nu se bazează pe considerente economice naţionale, precum: motive de recesiune economică, dorinţa excesivă de a proteja munca autohtonă sau mediul de afaceri naţional. Urgenţa reglementării este justificată de declanşarea, de către Comisia Europeană, a acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru al Uniunii Europene, în cauza 2017/4109 -infringement. Consiliul Legislativ, Comisia pentru politică externă şi Comisia pentru drepturile omului au avizat favorabil. Membrii celor două comisii sesizate în fond au hotărât, în conformitate cu prevederile art. 61 un raport comun de adoptare a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 14/2018.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale. Dacă sunt intervenţii? Dacă nu, nefiind amendamente, proiectul de lege rămâne la votul final.