27 iunie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind integrarea în muncă, în cadrul instituţiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajaţi (PL-x 102/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 8. Proiectul de Lege privind integrarea în muncă, în cadrul instituţiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajaţi - PL-x 102/2018; procedură de urgenţă; caracter organic Guvernul? Nu. Domnule preşedinte Solomon, vă rog. Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru acordarea priorităţii la angajare a tinerilor dezavantajaţi, în sensul stabilirii unui procent de 5% din posturile existente şi bugetate specifice personalului contractual, raportat la numărul total de angajaţi cu contract individual de muncă. Această măsura vine în sprijinul angajatorilor, care au competenţe legale în protecţia persoanelor aflate în dificultate, pentru a încuraja şi pentru a creşte gradul de ocupare a acestor persoane aflate în nevoi, respectiv tinerii dezavantajaţi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 5 martie 2018. Face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele admise şi respinse, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Domnule preşedinte, Aş vrea să fac o menţiune. Există un amendament respins al domnul Seidler, amendament care nu apare în raportul trimis Biroului permanent. Este o ...

Florin Iordache ... o eroare... Prezentaţi amendamentul respectiv, care înţeleg că a fost adoptat în comisie.

Adrian Solomon Amendamentul se referă la obligativitatea angajatorilor de a publica pe site-ul fiecărei instituţii salariile respective şi are următorul cuprins - la art. 5 alin. (3) lit. g) - "... salariul de bază şi salariul lunar stabilite potrivit legii, inclusiv valoarea brută a compensaţiilor, a indemnizaţiilor, a sporurilor/adaosurilor, primelor, premiilor, celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzătoare posturilor şi alte drepturi în bani şi/sau în natură, acordate potrivit legii, precum şi orice alte informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial..." Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Cu acest amendament, a cărui eroare a fost corectată, va fi supus dezbaterii generale. Dezbateri generale. Domnul Dumitru Oprea, Grupul PNL. Vă rog, domnule deputat.

Dumitru Oprea Am venit doar să confirm că face parte din categoria proiectelor de lege acceptate unanim de membrii comisiei. Este şi un proiect la care ar fi trebuit mai de mult timp să se gândească. Procentul de 5% din numărul de posturi existente şi bugetate la nivel de instituţie publică reprezintă un element pe care toată lumea l-a acceptat. Este vorba despre un contract pe perioada a 24 de luni, pentru astfel de persoane care sunt dezavantajate. Toată lumea a fost de acord cu propunerea şi nu a existat nicio altă poziţie, decât vot pentru.

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul USR, domnul Seidler.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. Stimaţi colegi, Doar pentru a rămâne pe stenogramă, amendamentul, pe care l-a citit domnul Solomon, într-adevăr, a fost un amendament adoptat în comisie, deci nu respins, ci adoptat. Mulţumesc.

Florin Iordache Da, aşa a prezentat, amendament... din eroare... Dacă nu mai sunt alte observaţii, trecem la dezbatere, plus acel amendament... sunt încă 29. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La dispoziţii generale, observaţii? Nu. Până la poziţia 10, intervenţii? Nu. Până la final dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; caracter organic.