Florin Iordache Mai departe. Mulţumesc. Proiectul de Lege pentru modificarea... Mulţumesc. Puteţi trece în bancă!
Tudor - Vlad Benga Nu mi-aţi răspuns!
Florin Iordache Păi, nu sunt obligat să vă răspund! 16. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asigurării pentru accidente de muncă; PL-x 189/2018; caracter organic. Am opt amendamente admise. Raport comun din partea Comisiei pentru muncă şi Comisiei pentru sănătate. Vă rog, colega mea. Vă rog.
Eliza-Mădălina Peţa-Ştefănescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi a Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, modificările având ca scop: - crearea cadrului legal pentru ca personalul voluntar din cadrul serviciilor de urgenţă voluntare să beneficieze de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în situaţia în care este victima unui accident în timpul intervenţiilor de urgenţă; - reglementarea acordării indemnizaţiei şi a cuantumului acesteia pentru cei care au suferit accidente de muncă în timpul intervenţiilor de urgenţă. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 3 aprilie 2018. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituţia României, republicată. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare. În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asigurării pentru accidente de muncă, cu amendamentele admise. Amendamentele sunt redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale, domnul Dumitru Oprea.
Dumitru Oprea Astăzi au fost diverse forme de manifestare a unor sincronizări vizavi de proiectele de lege. Este cazul şi acestui proiect de lege care încearcă să rezolve o problemă neglijată, dar foarte importantă, a persoanelor care acţionează prin chiar contracte de voluntariat, dar care în timpul acţiunilor la care sunt angajate pot fi şi accidente şi în cazul acesta soluţionarea ar fi fost de mult necesară a fi propusă şi rezolvată. Cazul rar, la noi, la comisie, din câţi oameni au fost la comisie, absolut toţi au fost de acord cu forma de recunoaştere a influenţei unor astfel de persoane ce acţionează prin voluntariat şi în cazuri de accidente să beneficieze de servicii prin care să li se întoarcă o parte din eforturile, mai ales sufleteşti. Deci Partidul Naţional Liberal este pentru un astfel de proiect de lege şi amendamentele propuse au fost la nivel de comisie efectuate.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. Domnul Ungureanu, Grupul USR.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Apreciem mult această iniţiativă, mai ales că vine să scaneze sistemul complex de intervenţii în situaţii de urgenţă. Am cerut la Comisia pentru sănătate - şi le mulţumesc colegilor mei că au sprijinit în unanimitate acest proiect - vreau să vă spun că am avut o dilemă, pe care o vom rezolva, sper, în săptămânile care vin. Nu ştim care este numărul de voluntari care participă în situaţii de criză şi dacă nu cumva acest foarte bun proiect nu va susţine această activitate de voluntariat, pe lângă serviciile de urgenţă. De aceea, acest proiect este extrem de binevenit şi vom vota pentru susţinerea lui. (Aplauze.)
Florin Iordache Doamna Andrea Csép, Grupul UDMR. Vă rog.
Éva-Andrea Csép Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Ca şi iniţiator al acestui proiect de lege, doresc, în primul rând, să mulţumesc colegilor mei din Comisia pentru muncă şi din Comisia pentru sănătate care au sprijinit această iniţiativă. Cred că nu este necesar să repet ceea ce au zis colegii mei dinainte, dar, totuşi, v-aş atrage atenţia dumneavoastră asupra muncii de voluntariat care se desfăşoară în situaţii de urgenţă. Vorbim de pompieri, vorbim de SMURD, vorbim de oameni care în timpul acestor intervenţii, până când ajung profesionişti, pot chiar salva vieţi, pot chiar salva gospodării şi totuşi depun o muncă de calitate în folosul comunităţilor. Aceşti oameni, până acum, nu erau asiguraţi. Ei degeaba interveneau în aceste situaţii. Dacă se petrecea un accident, în urma căruia îşi pierdeau parţial sau total capacitatea de muncă, nu puteau să beneficieze de pensie de invaliditate, de recuperare, pentru că acel accident nu s-a petrecut la locul de muncă. Aceasta aduce această modificare legislativă nouă, care cred că este un demers necesar şi care cred că va veni în sprijinul acelor oameni - şi nu numai tineri - care vor să desfăşoare în continuare activităţi de voluntariat. Vă mulţumesc pentru sprijinul dumneavoastră. (Aplauze.)
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Buicu, Grupul PSD.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Vreau să mulţumesc membrilor Comisiei pentru sănătate şi pentru muncă pentru unanimitatea votului. Şi ca să răspund la o întrebare anterioară, vreau să vă spun câteva cifre, ca să înţelegeţi care sunt, de fapt, beneficiarii acestui proiect de lege. În România funcţionează un număr de 3.119 servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, în cadrul cărora activează 104.681 de persoane, din care 100.835 sunt voluntari - 96%, şi 3.846 sunt angajaţi. Din totalul voluntarilor, 76.325 au încheiate contracte de voluntariat. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul UDMR, cea de-a doua intervenţie. Domnul Vass Levente.
Levente Vass Avem tendinţa să credem că la noi în ţară nu se petrec lucruri bune şi frumoase. Din 2006 până în 2018 avem peste 100.000 de voluntari, oameni puternici, bărbaţi şi femei care stau la dispoziţia autorităţilor publice locale, la dispoziţia sătenilor, comunelor. Este un lucru foarte interesant şi foarte important. Să ştiţi că în Germania, la nivelul comunelor, nu există servicii de urgenţă plătite din banii contribuabililor. Iată, şi în România, ajungem să avem o "armată puternică" care încearcă să ajute. Să ştiţi că, prin modificarea legislativă, corectăm şi dăm posibilitatea ca acest segment să se dezvolte în continuare, avem grijă de oamenii noştri care vin şi ajută comunităţile locale. Acest exemplu merită luat şi merită implementat şi în alte domenii: sănătate, protecţie socială şi, de ce nu, şi în construcţii, mai ales atunci când sunt probleme cu vântul, cu apa, cu soarele şi aşa mai departe. Eu cred, din punct de vedere al corectitudinii, că am făcut astăzi şi facem astăzi, prin votul nostru comun, un lucru bun în România şi haideţi să continuăm aşa. Mulţumim.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Mai sunt intervenţii? Nu mai sunt intervenţii. Avem opt amendamente admise. La titlul legii. Intervenţii? Nu. Articolul I. Intervenţii? Nu. Articolul II? Articolul II punctul nou? Articolul II punctul 2? Articolul III? Articolul IV? Articolul V? Mulţumesc. Rămâne la votul final. Caracter organic.