Florin Iordache Şi ultimul proiect, este vorba de PL-x 318. 32. Proiectul de Lege pentru asigurarea strategiei naţionale a României privind menţinerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă. Domnul preşedinte Iancu, vă rog.
Iulian Iancu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Avem în dezbatere în fond proiectul de lege menţionat. Aş vrea să vă spun că a fost adoptat de Senat; este, de asemenea avizat de Comisia pentru apărare. Este un proiect de lege extrem de important pentru că el se adresează, pe de o parte, strategiei energetice a României, dar şi securităţii energetice a ţării şi vizează menţinerea ciclului nuclear integrat prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Cernavodă, respectiv Centrala Nucleară de la Cernavodă. În urma finalizării dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât adoptarea proiectului de lege, cu amendamente admise.
Florin Iordache Mulţumesc. Dezbateri generale, domnul Bumb, Grupul PNL. Se pregăteşte doamna Cristina Prună, USR.
Sorin-Ioan Bumb Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În vederea menţinerii ciclului integrat de fabricare a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă şi produs de Compania Naţională a Uraniului, în scopul asigurării securităţii energetice şi independenţei energetice a României, Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă poate achiziţiona acest combustibil nuclear prin procedură competitivă, la preţuri reglementate şi cu obligaţia Companiei Naţionale a Uraniului de a notifica, în primele 3 luni ale anului, cantităţile disponibile şi perioadele de timp în care pot fi livrate. PNL va vota pentru acest proiect de lege având în vedere asigurarea securităţii şi independenţei energetice a României. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna Prună Cristina, USR.
Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Acest proiect de lege este unul care s-ar dori a fi salvator, doar că intenţia este un pic departe de a oferi un răspuns concret la această mare problemă. Concret. Se doreşte ca furnizarea materiei prime pentru combustibilul nuclear pentru reactoarele de la Cernavodă să fie asigurate din exploatările naţionale de uraniu. Acest lucru cert este un lucru bun, doar că el maschează multă neputinţă. Pentru că în prezent este nevoie de investiţii la CNU, importante pentru deschiderea de noi mine de uraniu, şi, totodată, pentru noi instalaţii, pentru Uzina de Rafinare a Uraniului de la Feldioara, din judeţul Braşov. Însă compania a fost abandonată şi este la un pas de desfiinţare în prezent, deşi încă din 2014 există un proiect de preluare a CNU de către Nuclearelectrica. Ministerul Energiei trebuia să vină cu un plan de eficientizare, de restructurare, să păstreze activele sănătoase de la această companie, însă nu a făcut acest lucru. Şi cumva era previzibil să se întâmple acest lucru, pentru că asta se întâmplă când bunurile statului ajung să fie gestionate de nişte oameni care nu au pic de viziune şi interes faţă de România. Ar mai fi şi alte aspecte de menţionat. Am întrebat ieri, cum ne asigurăm de faptul că o companie cum este Nuclearelectrica, care este listată la bursă, poate să preia o companie precum CNU, care are o situaţie financiară precară, cine e de vină că astăzi Nuclearelectrica nu are o soluţie alternativă pentru contractul cu canadienii de la Cameco şi de ce vorbim de 4 ani de zile de interes naţional şi de patriotism, dar am lăsat să se aleagă praful de ciclul nuclear integrat. USR se va abţine, însă vom face o cerere la Comisia pentru industrii şi servicii, pentru a avea reprezentanţii Ministerului Energiei în comisie. Şi să ne dea aceste răspunsuri şi soluţii viabile pentru CNU, nu doar strategii peste strategii şi proiecte care nu au întotdeauna legătură cu realitatea. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Avem 4 amendamente admise. La titlul legii. Intervenţii? Nu. La art. 1. Intervenţii? Nu. Art. 2. Intervenţii? Nu. Art. 3. Intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; caracter ordinar.