18 iunie 2018 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară (PL-x 417/2017/2018). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase Avem raportul la punctul 3. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară; în procedură de urgenţă. Vă rog, comisia?

Alina-Elena Tănăsescu Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere în fond, cu cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Această lege, adoptată de Parlament, a fost transmisă spre promulgare preşedintelui României, la data de 30 martie 2018. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui României. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi propune adoptarea Legii, în forma transmisă la promulgare. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, legea face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale. Vă rog. De la USR sunteţi doi. Domnul Stanciu, dezbateri generale. Vă rog. Alte intervenţii? Vă rog, domnule Stanciu, pe procedură.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule director... scuzaţi-mă... domnule preşedinte. Nu cred că s-a votat ordinea de zi astăzi. Deci aţi supus votului doar cererea doamnei Turcan, dar ordinea de zi nu a fost supusă votului. Este prima zi în programul acestei săptămâni şi ar trebui să o supuneţi votului.

Petru Gabriel Vlase Nu se supune votului ordinea de zi, pentru că s-a votat în Biroul permanent. Vă mulţumesc, domnule deputat. (Vociferări Gălăgie.) Alte intervenţii dacă sunt la dezbateri generale? Vă rog, domnule Bejinariu! Dacă nu sunt intervenţii la dezbateri generale şi nefiind amendamente... (Domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.) Da, sunt? V-aţi hotărât, domnule Stelian? Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Se comite acelaşi abuz la nesfârşit, în sensul că s-a stabilit şedinţa Comisiei juridice în paralel cu plenul. Ştiam că avem astăzi pus, de pe o zi pe alta, de pe o oră pe alta, Codul de procedură penală. Evident, la ora 16,00 am stat în plen, pentru că mi se pare un subiect foarte important. În acelaşi timp, în Comisia juridică s-a discutat, chipurile, acest proiect privind Legea nr. 304/2004, modificarea Legii privind organizarea judecătorească, dându-se un raport. S-a dat un raport în lipsa noastră, pentru că ne-aţi obligat să fim în plen, aici. Nu puteam să fim şi în plen şi la Comisia juridică.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, la subiect.

Stelian-Cristian Ion La subiect, vă rog să scoatem de pe ordinea de zi acest proiect. Trebuie să îl discutăm serios! Vă rog să îl retrimitem comisiei, pentru că avem amendamente de propus, în conformitate cu cererea de reexaminare formulată de preşedintele României. Ceea ce se întâmplă acum pare a fi o mascaradă, pentru că este absolut imposibil să fii şi într-un loc şi în altul, şi în plen şi în Comisia juridică. Aveţi o majoritate confortabilă...

Petru Gabriel Vlase Am înţeles!

Stelian-Cristian Ion ... cu care puteţi tranşa, prin vot, ceea ce doriţi.

Petru Gabriel Vlase Am înţeles!

Stelian-Cristian Ion Dar respectaţi minimele norme de procedură!

Petru Gabriel Vlase Am înţeles! Vot pentru retrimitere la comisie, punctul 3, reexaminarea. 74 de voturi pentru, 141 de voturi împotrivă, o abţinere, doi colegi care nu optează. Propunerea dumneavoastră a fost respinsă. (Domnul deputat Ioan Cupşa şi doamna Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Amândoi? Doamna Turcan era înainte. Domnul Cupşa.

Ioan Cupşa Mulţumesc, domnule preşedinte. Cererea de retrimitere era absolut întemeiată, în Comisia juridică - şi cei care au fost prezenţi pot confirma acest lucru - nu a existat vreo dezbatere ocazionată de cererea de reexaminare. Subliniez acest lucru. Am fost prezent. Nu a existat vreo dezbatere.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Procedura, domnule deputat.

Ioan Cupşa A fost expediat totul în 5 secunde şi aceasta se numeşte dezbatere pentru cei care vremelnic, sigur, aveţi puterea. Nu uitaţi însă că toate aceste abuzuri care tind să se cronicizeze s-ar putea să vină şi cu o notă de plată, cât de curând. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Nu mai sunt intervenţii la dezbateri generale. Legea merge la votul final. Vă rog, liderii să fiţi atenţi! Continuăm cu punctul 11 al ordinii de zi, pentru că nu avem rapoarte până acolo. Doamnă Turcan, vă rog închideţi microfonul, pentru că mă derutează aici. Mulţumesc. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Vă rog, comisia. Domnule Rădulescu, vă rog din suflet... vorbiţi mai aproape. Staţi în aceeaşi bancă! Comisia juridică. Nu este nimeni de la Comisia juridică în sală? (Vociferări.) În şedinţă... OK. Amânăm.