13 iunie 2018 – Aprobarea ordinii de zi şi a programului de lucru.

Petru Gabriel Vlase Stimaţi colegi, Vă rog să vă invitaţi colegii în sală. Să trăiţi, domnule viceprim-ministru! Să luăm loc. Vă rog, un secretar... Vreau un coleg secretar de la Senat de la PSD sau de la ALDE. (Discuţii la prezidiu.) Doamna Arcan, sunteţi în sală? (Discuţii la prezidiu.) Domnul Pavel, domnul... (Discuţii la prezidiu.) Domnul Ganea. Domnule lider de la Senat, am nevoie de un secretar de la Senat de la PSD, din toţi trei. Mă scuzaţi că v-am deranjat! PAUZĂ

Petru Gabriel Vlase Până recuperăm, vă rog să luăm loc, să facem un vot test. Domnule Iancu Marius-Ionel sunteţi înscris la cuvânt sau aţi apăsat din greşeală? Vot test. Da. Mulţumesc. Deschidem şedinţa. Avem două puncte pe ordinea de zi. Programul de lucru: începem acum până la epuizare. Doamna Turcan, aveţi o procedură la început? Vă rog.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, Partidul Naţional Liberal vă solicită să retrimiteţi la Comisia specială raportul Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie şi proiectul de hotărâre aferent. Vă facem această solicitare întrucât, şi în urma dezbaterilor de astăzi din Biroul permanent reunit, Partidul Naţional Liberal nu a fost în posibilitatea de a vă convinge să acceptaţi şi o opinie separată la acest raport făcut de către Comisia specială. Vă mai menţionez c-au mai existat în Parlamentul României până acum două comisii de anchetă referitoare la sumele cheltuite de Ministerul Tineretului în 2009 şi, de asemenea, privind sistemul de irigaţii, unde, cu acelaşi proiect de hotărâre de funcţionare a comisiilor speciale, a fost acceptat şi un punct de vedere suplimentar al formaţiunilor care nu şi-au însuşit punctul de vedere oficial al majorităţii din comisiile respective. Aşadar, pe procedură, în baza art. 28 alin. (1), vă solicităm retrimiterea la comisie a acestui raport, astfel încât să poată fi inclus în raportul ce va primi votul din partea dumneavoastră şi opinia separată pe care Partidul Naţional Liberal a formulat-o, v-a supus-o atenţiei, a transmis-o şi Biroului permanent reunit, dar pe care dumneavoastră aţi ignorat-o. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vă rog să vă pregătiţi cartelele. Vot pentru retrimitere la comisie. 65 de voturi pentru, 180 de voturi împotrivă, o abţinere, doi colegi care nu optează. Propunerea a fost respinsă. Ordinea de zi are cele două puncte şi cu programul de lucru... L-am anunţat. Intrăm în... Vă supun votului proiectul ordinii de zi. Vot. 188 pentru, 68 împotrivă, două abţineri, un coleg care nu optează. Adoptat. Vă supun votului proiectul programului de lucru. Vot. 266 pentru, 3 împotrivă. Adoptat.