13 iunie 2018 – Supunerea la votul final:

Petru Gabriel Vlase Vă rog să vă invitaţi colegii în sală. Luaţi loc şi resetaţi cartelele acum. Acum! A mea merge. Voci din sală : Nu avem lista de vot!

Petru Gabriel Vlase Se distribuie şi listele acum. Facem un vot de control. Vă rog, vot test. 247, suntem în cvorum. Înainte de a începe, vreau să vă informez, stimaţi colegi, că avem în sala de plen Delegaţia Adunării Naţionale a Republicii Franceze, condusă de domnul deputat André Chassaigne, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franţa. (Aplauze.) Mulţumesc. Înainte de a intra în procedura de vot, dau cuvântul doamnei deputat Bîzgan pentru o chestiune de procedură, înţeleg, discutată cu liderii deja.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vot. 268 de voturi pentru, un vot împotrivă, o abţinere. Aprobat. 1. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor. Vă rog, vot. (Domnul deputat Victor-Viorel Ponta solicită să ia cuvântul.) La aceasta?

Victor-Viorel Ponta Da.

Petru Gabriel Vlase 266 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă. Vă rog, domnule Ponta.

Victor-Viorel Ponta Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Aş vrea să explic votul meu pentru; sunt convins, colegii nu ştiu ce au votat... Dar vreau să mulţumesc... (Vociferări.) Nu mă huiduiţi, că o să zic că aţi huiduit-o pe Simona Halep! (Râsete. Aplauze.) Vă rog frumos! (Aplauze.) Voiam să mulţumesc conducerii Camerei Deputaţilor, personal domnului preşedinte Liviu Dragnea, pentru faptul că, după patru mandate de deputat şi unul de prim-ministru, în sfârşit am fost promovat la Comisia pentru abuzuri şi îi promit că mă voi ocupa de abuzurile Domniei Sale, în continuare. Mulţumesc. (Aplauze.) Şi vă rog să-i transmiteţi domnului Dragnea toate gândurile mele bune. I-aş transmite şi la mulţi ani, dar mă interpretează greşit. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase II. Legi ordinare. Adoptări 2. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru modificarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. 217 voturi pentru, 53 de abţineri, un coleg care nu optează. Adoptat. Aveam înscrişi la cuvânt, dar nu văd... Domnul Codreanu, explicarea votului.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Ca de fiecare dată, atunci când vorbim de sprijinul românilor din afara graniţelor ţării, fie că vorbim de cetăţeni sau de etnici, Partidul Mişcarea Populară susţine orice demers legislativ în acest sens. În acelaşi timp, ca deputat de diaspora, ca preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, dar mai presus de orice, ca român din afara graniţelor ţării, dacă-mi îngăduiţi să fiu metaforic, un ochi plânge, altul râde. Râde pentru că reuşim să facem un lucru important în schimbarea cadrului legislativ. În acelaşi timp, există regretul că nu am conştientizat anumite lucruri strategice pe care, în continuare, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să le facă şi este regretabil faptul că, de la această tribună, preşedintele Camerei Deputaţilor vorbea despre reunirea celor două state româneşti ca despre un proiect pentru care România are toată deschiderea, dar, în acelaşi timp, în Republica Moldova, o televiziune unionistă, românească, s-a închis din cauza lipsei de fonduri. Încurajez ministerul să fie, la rândul lui, cât mai curajos în aplicarea prevederilor acestor noi schimbări legislative şi să înţeleagă că avem, în anumite zone, fie că vorbim de Republica Moldova, fie că vorbim de comunităţile istorice, acolo unde chiar săptămâna aceasta au avut loc descinderi ale Serviciului de Securitate, la Cernăuţi, avem interese strategice pe care nu le putem ignora şi dacă, în cazul anumitor proiecte, de exemplu, spaţiul informaţional România-Republica Moldova nu am avansat, să o facem pe proiecte punctuale. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Pambuccian.

Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Noi am votat şi vom vota în continuare tot ce înseamnă legislaţie pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor României. Ne-am dori şi pentru ele un tratament similar cu cel pe care-l au comunităţile etnice din România. Şi ne-am dori şi pentru ele ca efortul pe care îl face statul român pentru întreţinerea identităţii etnice şi culturale a lor, să crească în timp. Îmi amintesc că am fost cu prietenul meu, Varujan Vosganian, în Bucovina, ne-am întâlnit cu comunităţile româneşti de acolo şi eram singurii reprezentanţi ai Parlamentului României. Ar fi bine să mergem mai des, să ne întâlnim cu ei, să le cunoaştem problemele. De aceasta am votat, întregul grup, amendamentele pe care le-a avut domnul Codreanu, care au fost amendamente - păcat că nu le-am votat cu toţii - au fost amendamente extrem de utile şi de raţionale. Sper să vină un moment în care să amendăm legea, în direcţia aceasta, pentru că aici nu mai vorbim de lucruri care ţin cât ţine un mandat, aici vorbim de lucruri pe termen lung, vorbim de felul în care va arăta viitorul şi de speranţele unei naţiuni întregi. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Doamna Intotero.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi fost de acord cu adoptarea acestui proiect de lege, un proiect prin care s-a deblocat finanţarea proiectelor pe domeniile educaţie, cultură, şi în special spiritualitate. Aşa cum s-a afirmat şi de aici, de la tribuna acestui Parlament, da, domnule preşedinte Codreanu, vom fi deschişi atât pentru comunităţile istorice, cât şi pentru toţi românii de pretutindeni - fiecare român reprezintă o prioritate. Vreau să vă mulţumesc şi dumneavoastră, şi tuturor colegilor parlamentari din comisiile de specialitate, ale românilor de pretutindeni, dar tuturor colegilor parlamentari, pentru tot dialogul şi toată deschiderea în promovarea proiectelor care vin în sprijinul românilor de pretutindeni. Fac această afirmaţie atât în calitate de parlamentar al Partidului Social Democrat, cât şi în calitate de ministru al românilor de pretutindeni. Vă mulţumesc frumos. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. 3. Proiectul de Lege privind acordarea biletelor de valoare. Comisia pentru muncă propune adoptarea. Vot. În unanimitate, adoptat. 4. Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar- veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Comisia pentru agricultură propune adoptarea. Vot, vă rog. 223 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă, 31 de abţineri. Vă rog, domnule Oros.

Nechita-Adrian Oros Eu vreau să mulţumesc colegilor de la PSD-ALDE că, în sfârşit, după câteva luni, au înţeles că acea Ordonanţă nr. 71, abuzivă şi aberantă, în opinia noastră, nu face decât să oprească şi să încetinească activitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi că, din greşeală, fără ştirea lor, era să legifereze introducerea statului paralel în ANSV, prin acel ORNISS.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Pe 5 l-am trimis la comisie. 5. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Comisia pentru industrii propune adoptarea. Vot, vă rog. 241 de voturi pentru, 32 de abţineri. Adoptat. Domnul Călin? Nu. Domnul Popescu.

Virgil-Daniel Popescu Dragi colegi, Partidul Naţional Liberal a votat astăzi pentru aprobarea acestui proiect de lege, PL-x 338/2018, din mai multe motive. Cred că am făcut bine că am spus Ministerului Energiei "Ajunge!". Ajunge, ai blocat din 2012 concesiunile de gaze, în România, iar acum, prin acest proiect de lege, le dăm dreptul primarilor şi unităţilor administrativ-teritoriale să concesioneze distribuţia de gaz. De asemenea, cred că am făcut bine atunci când, prin amendamentele care permit clienţilor industriali, care au un consum minim, de 150.000 de megawaţi, să se alimenteze direct, printr-o magistrală, în conducta Transgaz a operatorului naţional. Am făcut bine, pentru că dăm o mână de ajutor şi o gură de oxigen industriei româneşti. Practic, îi ajutăm să devină mai competitivi, ajutăm să devină competitivă industria românească. Nu cred că am făcut bine - şi aici cred că trebuie să ne mai aplecăm un pic - atunci când o parte din amendamentele din celebra Ordonanţă nr. 64 le-am transferat aici. Pentru că există riscul - şi vă spun foarte serios, de la această tribună a Parlamentului - să blocăm investiţiile din Marea Neagră şi cred că nimeni de aici nu-şi doreşte acest lucru. La discuţii generale am auzit că s-a discutat destul de aprins Ordonanţa nr. 64. Dragi colegi, De multe ori am luat cuvântul pe Ordonanţa nr. 64 şi am spus că această ordonanţă a venit ca să stopeze o procedură de infringement. Ieri am aprobat-o în Comisia pentru industrii şi probabil săptămâna viitoare va intra la plen, în forma propusă de Guvern, ceea ce va ajuta şi va stopa procedura de infringement. Dar să spui de aici că Ordonanţa nr. 64 a fost făcută la presiunea Bruxelles-ului, este mult prea mult! Datorită Ordonanţei nr. 64, colegii care au iniţiat Legea BRUA - şi aici, de la toate partidele, - au obţinut finanţarea, cei 168 de milioane de euro, pentru conducta BRUA, care ne asigură diversitatea surselor de gaze. Dragi colegi, Haideţi să avem proprietatea termenilor şi să nu mai susţinem ceea ce nu este adevărat! Eu le mulţumesc colegilor că au votat acest PL-x. Este bun, dar cred că mai trebuie să ne aplecăm, să fie şi mai bun. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului... (Domnul deputat Iulian Iancu solicită să ia cuvântul.) Domnul Iancu, să rămână pe stenogramă, că istoria...

Iulian Iancu Nu am vrut să-i deranjez pe colegi, însă intervenţia anterioară ne obligă la o restauraţie a adevărului. Despre ce vorbim? Despre ce vorbim, stimaţi colegi? Despre faptul că dumneavoastră aţi susţinut, în perioada în care eraţi în Guvernul Cioloş, Ordonanţa nr. 64. Ordonanţa nr. 64, pentru informarea întregului plen şi a poporului român, a fost promovată de Guvernul Cioloş, după ce guvernul respectiv nu a înaintat Proiectul de Lege pentru realizarea infrastructurii BRUA şi am făcut-o noi, parlamentarii. După ce noi am făcut-o, i-am invitat la dezbateri, în plen. Au întârziat în comisii punctul de vedere al Guvernului, deşi se ştia că este scadent la 7 iulie 2017; era data la care Bruxelles-ul aştepta, pentru a declanşa infringementul. Nu ne-au dat avizul, am ajuns în 7 iulie şi am primit scrisoare de la Bruxelles, prin care ce ni se spunea? Că, de fapt, constituim o barieră în calea exportului de gaze naturale, invocând faptul că noi, prin lege, Parlamentul acestei ţări a spus: "Se asigură gazele, cu prioritate, populaţiei României". A fost considerat un subiect de infringement, da? Aţi înaintat ordonanţa, pentru a ieşi din bariera de export, dar în ordonanţă ce aţi trecut? Liberalizarea cu patru ani mai repede a preţului la gazele naturale. Ce legătură avea liberalizarea cu BRUA şi eliminarea barierei fizice? Nu avea! Dar acesta a fost adevăratul obiectiv!

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat.

Iulian Iancu În condiţiile acestea, aţi declanşat o creştere cu 56% a preţului gazelor naturale, cu impact direct asupra economiei româneşti, competitivităţii economiei şi suportabilităţii consumatorului. Aici aţi adus consumatorul şi tot dumneavoastră astăzi veniţi şi invocaţi faptul că acel demers a fost unul foarte bun, în favoarea României.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Iulian Iancu Iar când de aici am spus: "V-aţi dus, de asemenea,..."

Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi! Mulţumesc.

Iulian Iancu "...în 2017, la Bruxelles, şi aţi făcut presiune la Bruxelles, că noul Guvern nu respectă angajamentul Guvernului anterior, am făcut referire la lobby-ul dumneavoastră şi presiunea dumneavoastră, în defavoarea consumatorului român", în loc să înţelegeţi că trebuie să fie o creştere graduală, şi termenul trebuia să rămână 2021! În ce situaţie suntem? Uitaţi-vă la preţurile din februarie anul viitor şi o să găsiţi 125 de lei, în loc de 60 de lei! Adică 110% creştere! Cine va face faţă?! Acesta este adevărul, aici aţi adus economia românească şi aceasta trebuie să fie îngrijorarea, nu modul ipocrit şi politicianist de a plânge pe umerii aşa-zisei ordonanţe promovate de Cioloş! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Doamna Prună. Domnule Popescu, nu avem drept la replică la explicarea votului.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Din păcate, se continuă proferarea de la această tribună a unor fake-news-uri. (Vociferări.) Explicarea votului. USR s-a abţinut la acest proiect de lege - şi am spus-o şi la dezbateri generale. S-a abţinut pentru că, deşi există o serie de măsuri bune, cum ar fi descentralizarea extinderii reţelei de gaze, totuşi, acest amendament, cu 50% pe pieţele centralizate, dar şi alte amendamente care au fost preluate din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64 nu fac decât să distorsioneze piaţa gazelor şi posibil să blocheze aceste investiţii în Marea Neagră. Am să reiau ceea ce am spus. Se proferează, de la această tribună, fake-news-uri. Se spune că preţul gazelor naturale a crescut cu 56%. Eu nu ştiu de unde vine această cifră, pentru că am să vă citesc faptul că Eurostat şi INS au spus că preţul a crescut cu 1,5% în 2017, raportat la anul 2016. Totodată, ar fi bine să ne uităm la faptul că la ANRE, care este condus de domnul Chiriţă, fost deputat PSD, se decide creşterea preţului la gaze, la populaţie. Şi atunci de ce venim aici, la tribună, şi spunem că Bruxelles-ul a făcut, Bruxelles-ul a decis, Guvernul Cioloş şi aşa mai departe? Vă propun să nu mai speriem populaţia, aşa cum o faceţi dumneavoastră, şi să ne despărţim de practicile acestea din trecut şi să nu mai avem preţuri din acestea stabilite din pix la populaţie, aşa cum ne propuneţi dumneavoastră. Acest proiect de lege mai conţine o altă prevedere, şi anume amânarea termenului de implementare a contoarelor inteligente. Am spus-o şi am s-o repet: acest lucru ar fi dus la scăderea preţului la energie electrică, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, faptul că consumatorii devin mult mai conştienţi de ceea ce consumă. Iar dumneavoastră aţi amânat acest termen până în 2028, într-un context în care...

Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi!

Cristina-Mădălina Prună O să concluzionez! ...într-un context în care, în ziua de astăzi, într-o lume digitală, în care practic ne ia o jumătate de oră să ne comandăm mâncarea de pe internet, încă vom avea persoane care să ne bată la uşă şi să ne citească contoarele, pentru că aşa a dorit majoritatea PSD-ALDE. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. Punctul 6, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2018 pentru modificarea unor acte normative din domeniul protecţiei mediului; lege ordinară. Comisia pentru mediu propune adoptarea. Vă rog, vot. 254 de voturi pentru, 18 voturi împotrivă, două abţineri. Adoptat. 7. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. 179 de voturi pentru, 88 de voturi împotrivă, 3 abţineri. Adoptat. Capitolul III. Legi organice. Adoptări. 8. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, precum şi pentru modificarea art. 16 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Comisia juridică propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 182 de voturi pentru, 82 de voturi împotrivă, 10 abţineri. Adoptată. Domnul Seidler? Vă rog, explicarea votului.

Cristian-Gabriel Seidler Stimaţi colegi, Astăzi s-a anunţat scăderea pensiei mediei reale cu aproape 2% faţă de sfârşitul anului 2017. Ştiţi care este relevanţa acestei informaţii, în contextul votului tocmai dat? Faptul că domnul Victor Ciorbea, aici de faţă, şi adjuncţii dânsului vor beneficia din luna imediat următoare promulgării acestei legi de o pensie specială de 3.400 de euro pe lună, suplimentar faţă de indemnizaţie. Dacă aceasta vi se pare justiţie socială, doamnă Lia Olguţa Vasilescu, vă provoc să veniţi, să explicaţi acest proiect de lege pe care sunt sigur că l-aţi votat! Ruşine tuturor celor care cer pensii speciale şi ruşine, ruşine, ruşine tuturor celor care mai votează astăzi pensii speciale! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Tomac.

Eugen Tomac Domnule preşedinte de şedinţă, Avem o explicaţie, de ce PNŢ-CD-ul a ţopăit în Piaţa Victoriei, alături de PSD, împotriva abuzurilor! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. 9. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Comisiile - pentru administraţie şi juridică - propun adoptarea legii, în forma adoptată de Senat. Vă rog să votaţi. 221 de voturi pentru, 29 de voturi împotrivă, 16 abţineri, un coleg care nu optează. Adoptată. Domnul Olar, explicarea votului.

Corneliu Olar Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este o lege mult aşteptată de primari, este o lege prin care înlesnim şi clarificăm anumite obstacole în derularea unor proiecte. Aş vrea să explic de ce Partidul Naţional Liberal niciodată nu s-a opus în iniţiativa comunităţilor locale şi în dezvoltarea comunităţilor locale. Aş vrea să clarific aici misiunea primarului, că vă este frică că primarii fac exproprieri abuzive. Primarul doar pune în executare hotărârile de consiliu! Peste el este un secretar care contrasemnează legalitatea, plus prefectura, care, şi ea, după 10 zile, contrasemnează legalitatea adoptării hotărârilor de consiliu. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Şi eu. 10. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. 183 de voturi pentru, 54 de voturi împotrivă, 33 de abţineri. Adoptat. Domnul Vişan.

George-Gabriel Vişan Mulţumesc, domnule preşedinte. Mulţumesc mult, dragi colegi, pentru votul de astăzi. Este un pas important, prin care se reechilibrează relaţia dintre stat şi întreprinzător, prin care întreprinzătorul îşi va culege mai devreme rodul muncii lui. Mulţumesc mult de tot.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. 11. Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 32 din 23 ianuarie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 20 februarie 2018. Comisiile - juridică, administraţie, muncă - propun adoptarea legii, în forma adoptată de Senat. Vot. 177 de voturi pentru, 36 de voturi împotrivă, 49 de abţineri. Adoptată. Domnul Benga.

Tudor - Vlad Benga Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colegi, Nu ştiu dacă ştiţi, dar acest proiect de lege a avut un lung parcurs legislativ, a început de prin 2015, a fost contestat în 2016 la Curtea Constituţională, s-a întors aici, a fost contestat de mai multe ori, a fost retrimis şi de preşedinte. Ce se întâmplă? Când aţi început atacul la adresa justiţiei, la începutul lui 2017, aţi folosit şi acest proiect de lege, pentru a face scăpaţi funcţionarii publici trimişi în judecată, pentru a opri suspendarea contractelor de muncă. Bun! (Rumoare.) După aceea, abrogarea acelei prevederi a fost contestată la Curtea Constituţională şi ce se întâmplă? De ce este relevant ceea ce vă spun? Pentru că acum două zile, preşedintele dumneavoastră, condamnat penal, în aceeaşi emisiune televizată în care acuza un larg segment de societate că sunt şobolani, aşa cum acum 28 de ani alţii ne numeau "golani", se plângea că ar trebui să contemplăm posibilitatea ca Codurile de procedură penală să fie trecute prin ordonanţă de urgenţă, pentru că opoziţia, preşedintele şi tot restul societăţii fac tot ceea ce le stă în putinţă pentru a se opune genului acesta de abuzuri. Acum, în final am ajuns la concluzia că era într-adevăr neconstituţional, că nu puteaţi lăsa funcţionarii publici să îşi continue activitatea, în momentul în care erau trimişi în judecată. Însă, ceea ce este relevant din tot acest episod este că în această societate vom folosi toate mijloacele necesare pentru a ne opune asaltului sistematic în care încercaţi să preluaţi statul, în care încercaţi să preluaţi fiecare instituţie independentă...

Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi, domnule deputat!

Tudor - Vlad Benga ... pentru a pune căpăstru acestei naţii. Mulţumesc frumos. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. 12. Propunerea legislativă pentru completarea art. 42š din Legea audiovizualului nr. 504/2002. Comisia pentru cultură propune adoptarea. Vot. 261 de voturi pentru, o abţinere, un coleg care nu optează. Felicitări, doamnă Săftoiu şi colegilor de la Comisia pentru cultură! Punem punct aici şedinţei. Vă rog, membrii Biroului permanent, la sala de Birou permanent pentru o şedinţă scurtă. La ora 13,00, plen reunit. Şedinţa s-a încheiat la ora 12,49.