13 iunie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi (PL-x 258/2018). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 19. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Comisia pentru egalitatea de şanse, doamna Iurişniţi, raport.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi; PL-x 258/2018. În temeiul dispoziţiilor art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, trimis cu adresa PL-x 258/2018, înregistrat sub nr. 4c-17/225 din 25 aprilie 2018. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă în şedinţa din 23 aprilie 2018. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă, conform Avizului nr. 1146 din 20.12.2017. Guvernul, prin Adresa nr. 533 din 30 martie 2018, precizează că Parlamentul va decide asupra oportunităţii acestei iniţiative. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul interzicerii, sub sancţiune contravenţională, a actelor de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, membrii comisiei au examinat această iniţiativă legislativă în şedinţa din 15 mai 2018. În conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, la dezbateri au participat, ca invitaţi: doamna Cîrstea Monaliza, secretar general din partea Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, şi domnul Bogdan Caştu, şef serviciu din partea Ministerului Afacerilor Interne. La şedinţa Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi au fost prezenţi, conform listei de prezenţă, 10 deputaţi, din totalul de 13 membri ai acesteia. În urma examinării iniţiativei legislative, a expunerii de motive, a avizului Consiliului Legislativ, a punctului de vedere al Guvernului, precum şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şi şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu un amendament admis, redat în Anexa nr. 1, ce face parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Doamna Bîzgan.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colege, Dragi colegi, Opt din zece femei din România nu se simt în siguranţă pe stradă seara, iar patru nu se simt în siguranţă nici măcar ziua. Mai mult decât atât, şapte dintre ele nu se aşteaptă ca cineva să intervină, să le ajute, atunci când cineva le hărţuieşte pe stradă. Eu ştiu că putem să facem mai mult şi aş vrea să vă mulţumesc tuturor celor care aţi susţinut acest proiect de lege, şi mai ales acelora care au susţinut din umbră şi care nu sunt neapărat în primă linie de comunicare. De asemenea, vă mulţumesc tuturor celor care aţi susţinut toate proiectele de lege, de o manieră transpartinică, şi aş vrea să ştiţi că vă sunt tuturor recunoscătoare şi vă mulţumesc pentru un vot pozitiv. Mulţumesc foarte mult şi echipei mele, sunt mândră de ea, face o treabă extraordinară! Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. La articole? Nu. Vot final.