Carmen-Ileana Mihălcescu Stimaţi colegi, Vă rog să vă pregătiţi cartelele de vot, să luaţi loc în bănci şi să facem un vot de control. Haideţi să facem un vot de control. Vot, vă rog. O să repetăm votul. Vot, vă rog. Proiecte de hotărâri ale Camerei Deputaţilor. 1. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Recomandarea de Decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii negocierilor privind un Pact mondial pentru mediu COM(2018)138; PH CD 36/2018. Vot, vă rog. Adoptat în unanimitate, 257 de voturi pentru. 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European şi Consiliu - Raport privind progresele înregistrate cu privire la punerea în aplicare a Agendei europene privind migraţia COM(2018)250; PH CD 37/2018. Vot, vă rog. Adoptat, cu 243 de voturi pentru, 20 de abţineri, un coleg fără opţiune. 3. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor; PH CD 35/2018. Vot, vă rog. Adoptat cu 261 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă, o abţinere, un coleg fără opţiune. Legi organice. Adoptări. 4. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; PL-x 553/2017. Comisia juridică propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Adoptat cu 181 de voturi pentru, 87 de voturi contra, 4 abţineri. 5. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative; PL-x 346/2018. Comisia specială propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Adoptat cu 187 de voturi pentru, 11 voturi contra, 75 de abţineri. Proiectul de Lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de... Explicarea votului. Vă cer scuze. Vă rog, domnule Cupşa. Aici nu v-am văzut, pe consolă.
Ioan Cupşa Mulţumesc, doamnă preşedinte. Partidul Naţional Liberal, prin reprezentanţii săi, a participat la toate dezbaterile formale care au avut loc în legătură cu adoptarea acestei iniţiative legislative. De asemenea, ne-am întâlnit, am avut dezbateri cu reprezentanţii Asociaţiilor Profesionale. Recunoaştem că o parte dintre criticile noastre s-au transformat în amendamente, care au trecut prin comisie şi au trecut şi astăzi în plen. Subliniez, doar o parte dintre criticile noastre au fost primite de cei care conduc astăzi vremelnic Camera Deputaţilor. Ne-am abţinut. Ne-am abţinut pentru că noul Cod de procedură civilă, astfel cum este el modificat şi cum va intra în vigoare la 3 zile după ce va fi publicată în Monitorul Oficial această lege, nu răspunde întru totul nevoii de a avea un act de înfăptuire a justiţiei civile de calitate. Din păcate, şi în aceste texte pe care astăzi le-aţi adoptat sau pe care astăzi le-am adoptat, sunt destule neclarităţi, destule texte ambigue. În egală măsură, nu putem accepta faptul că de astăzi tribunalele specializate au dispărut de pe firmamentul instanţelor judecătoreşti din România. Aşa cum nu putem accepta ca un cetăţean român să nu poată să-şi realizeze drepturile şi interesele sale legitime prin intermediul căii de atac a recursului, pe care o formulează şi adresează instanţei competente, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care nu poate de facto să-şi susţină respectiva poziţie, respectivele drepturi şi libertăţi pe care ar putea în mod legitim să le solicite, apărarea prin înfăptuirea unui act de justiţie la nivel de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru toate acestea, aşa cum spuneam, deşi o bună parte dintre aceste modificări... sunt câteva zeci de modificări utile, Partidul Naţional Liberal s-a abţinut astăzi de la a vota iniţiativa legislativă. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. 6. Proiectul de Lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - S.A., precum şi pentru modificarea unor acte normative; PL-x 236/2018. Comisia pentru politică economică propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. (Aplauze.) Adoptat cu 174 de voturi pentru, 98 de voturi contra, 3 abţineri. Explicarea votului? Domnul Virgil Popescu.
Virgil-Daniel Popescu Dragi colegi din majoritatea parlamentară, Ştiu că nu vreţi să auziţi, dar astăzi aţi votat un proiect de capitalism bugetar. Încă din campanie v-am spus că ceea ce faceţi dumneavoastră se numeşte capitalism bugetar. Pentru că, fiind de stânga, asta ştiţi să faceţi. Aţi luat companii din energie, aţi luat Nuclearelectrica, aţi luat Hidroelectrica, aţi luat Compania Energetică Oltenia, aţi luat Romgaz, tot ce era mai bun, şi le-aţi trecut într-un Fond de Investiţii. Aţi luat aeroporturile, aţi luat porturile, investiţii strategice ale României. Le treceţi într-un Fond de Investiţii. Pentru ce? Ca să aveţi bani să investiţi? Păi, aveţi fonduri europene ca să investiţi, pe care nu sunteţi în stare să le atrageţi. Faceţi acest Fond de Investiţii, ca să faceţi pe plac domnului Dragnea. Faceţi acest Fond de Investiţii pentru că vă trebuie să goliţi de conţinut Ministerul Energiei, Ministerul Economiei. Eu stau să mă întreb de ce au votat cei de la ALDE? Pentru că pe culoare altceva spuneau. Erau foarte tari în gură pe culoare. Acum văd că au votat. Dragi colegi, Partidul Naţional Liberal va ataca la Curtea Constituţională acest Fond de Investiţii, pentru că, pe lângă faptul că este complet aiurea făcut, nici nu respectă dreptul constituţional al parlamentarilor de a avea amendamente. Ne-aţi luat şi acest ultim drept al nostru, de a dezbate amendamentele pe care ieri, să ştiţi, în Comisia pentru industrii, le-am dezbătut. Astăzi n-au mai apărut. Oare de ce? De ce vă este frică să discutăm de aici? Partidul Naţional Liberal a votat împotrivă şi se va opune ferm oricăror abuzuri pe care încercaţi să le faceţi. Mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Claudiu Năsui.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Votul pe care astăzi l-aţi dat este un vot care va rămâne infam în istoria României, pentru că prin el statul român chiar pierde o mare parte din avuţia sa - cele 33 de companii profitabile, 9 miliarde de lei şi două miliarde de lei pe an, bani care veneau din dividende. Aş dori să răspund unui antevorbitor, domnului Vosganian - din păcate, dânsul a plecat deja, era singurul vot care era important şi atunci l-a dat şi a plecat - care ne întreba, unde scrie exact că acest fond nu va avea un management profesionist? Păi, haideţi să citim ceea ce votăm. Este o idee foarte bună, cred. Şi noi aici avem, în amendamentul admis chiar ieri, şi spune: "Prin derogare de la prevederile Ordonanţei nr. 109, primii membri ai Consiliului de supraveghere se numesc de către acţionari prin ordin al Ministerului Finanţelor Publice". Deci este prin derogare de la Ordonanţa nr. 109. Nu ne mai spuneţi că va fi profesionist administrat, că nu va fi. Va fi tot politic administrat, tot în acelaşi mod în care au fost administrate şi celelalte active ale statului român. Ce aţi făcut astăzi aici este preludiul unui jaf. Al unui jaf care se va înfăptui în momentul în care acest Fond nu va fi capabil să-şi acopere datoriile. La prima criză, acesta se va îndatora şi nu va fi capabil să le plătească. Şi ce se va întâmpla este că îşi va pierde acţiunile la acest Fond. Vă reamintesc că astăzi, din varii motive, aţi ales să faceţi treaba pe care doamna Dăncilă nu a făcut-o. A refuzat să facă acest Fond prin semnătura ei, probabil de frică, şi atunci l-a trecut prin Parlament. USR, PMP şi un grup de deputaţi neafiliaţi vor ataca la Curtea Constituţională acest Fond. Şi sperăm să avem câştig de cauză pentru România. Mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Itu Cornel.
Cornel Itu Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este o iniţiativă bazată pe Programul de guvernare al Partidului Social Democrat, aprobat prin Hotărârea Parlamentului. Crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii reprezintă o măsură necesară pentru stimularea economiei româneşti. Astfel, vor putea fi constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii profitabile şi sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare în economie. Acest model a fost urmat cu succes şi de alte state europene. Grupul parlamentar al PSD a susţinut şi a votat pentru adoptarea acestui proiect. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Eugen Tomac. Vă rog, explicarea votului.
Eugen Tomac Doamnă preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Domnul Adrian Năstase a rămas în istoria contemporană drept omul care a vândut resursele României. Dumneavoastră veţi rămâne în istorie drept cei care aţi mai vândut ceea ce a mai rămas. Este regretabil că prin votul de astăzi aţi legitimat şi aţi creat o funcţie de prim-ministru care gestionează resursele statului din afara instituţiilor statului. Prin acest Fond de Investiţii pe care îl creaţi astăzi, practic puneţi pe butuci ceea ce mai funcţionează în statul român. Am spus şi mai devreme, spun şi acum. Mai bine aţi pune, domnule Dragnea, biciul pe Guvern, şi l-aţi obliga să atragă fondurile europene, pentru că suntem restanţieri la acest capitol. Să lăsăm să funcţioneze ceea ce merge bine în stat şi să aducem banii pe care România trebuie să-i primească. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Victor Ponta.
Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, doamnă preşedinte. Voiam doar să spun că mă mândresc şi mulţumesc colegilor mei care în 2012-2016 m-au ajutat să facem aceste companii profitabile. N-am ştiut că le facem profitabile şi bune pentru ca în 2018 să treacă într-un fond privat, pe care domnul preşedinte al Camerei îl va duce la Tel Aviv, ca să primească mulţumiri. (Vociferări.) Aţi greşit foarte tare. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Legi organice. Respingeri. 7. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea art. 587 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; PL-x 469/2017. Comisia juridică propune respingerea proiectului de lege. Vot, vă rog. Respins cu 267 de voturi pentru şi doar 4 abţineri. 8. Moţiunea simplă iniţiată de 67 de deputaţi. Vot, vă rog. Moţiunea a fost respinsă cu 162 de voturi contra, 89 de voturi pentru şi doar 10 abţineri. (Aplauze.) Încheiem aici şedinţa noastră de astăzi. O zi bună vă doresc! Biroul permanent, colegii, la sală, vă rog. Mulţumesc. Şedinţa s-a încheiat la ora 13,47.