Carmen-Ileana Mihălcescu Vom continua cu punctul 3 de pe ordinea de zi. 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Recomandarea de Decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii negocierilor privind un Pact mondial pentru mediu; este COM(2018) 138. Din partea Comisiei pentru afaceri europene, domnul preşedinte Tîlvăr, prezentarea proiectului de hotărâre.
Angel Tîlvăr Mulţumesc frumos, doamnă preşedinte de şedinţă. Opinia noastră este în conformitate cu prevederile art. 170 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, şi are în vedere nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza realizată de secretariatul Comisiei pentru afaceri europene. Astfel, comisia noastră salută adoptarea recentă a Rezoluţiei ONU referitoare la Pactul mondial al mediului, precum şi contribuţia Comisiei Europene şi a statelor membre iniţiatoare şi susţinătoare la acest proces. Considerăm că este benefică utilizarea mecanismului de consultare publică folosit de-a lungul timpului de Comisia Europeană, la potenţialul său cel mai înalt, astfel încât întrebuinţarea mecanismelor de consultare stabilite la nivel mondial să fie axate pe acele zone unde procesele consultative sunt inerent limitate sau dificile. Totodată, recomandăm o abordare regională a procesului de consultare şi negociere, pentru a beneficia de pe urma diversităţii de abordare, inclusiv prin analizarea punctelor de vedere ale organizaţiilor statelor de pe aceste continente. Considerăm că Pactul pentru mediu reprezintă o ocazie de a stabili drepturi şi obligaţii în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, acolo unde este posibil, sau cel puţin o oportunitate de a iniţia dezbateri pe această temă. Comisia noastră, doamnă preşedinte, întrunită în şedinţa din 30 mai, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezentul proiect de opinie. Propunem informarea instituţiilor Uniunii Europene şi Guvernului României, asupra observaţiilor şi recomandărilor noastre, ca o contribuţie la procesul de formulare a unor politici eficiente în domeniul de referinţă. Vă mulţumesc foarte mult.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. La dezbateri generale? Doamna Lungu Tudoriţa? Vă rog.
Tudoriţa Lungu În marja schimbărilor climatice majore care afectează tot mai mult mediul înconjurător, Comisia Europeană a demarat un proces de analiză cu privire la elaborarea unui set de măsuri menite să încetinească acest proces ce deteriorează calitatea vieţii cetăţenilor de pe întreg mapamondul. Ca parte a soluţiilor identificate, instituţia europeană a demarat un amplu proces de negociere privind oportunitatea instituirii unui Pact mondial pentru mediu. Prezentul document are ca principal obiectiv elaborarea unui nou instrument juridic de drept internaţional aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene şi nu numai. Având în vedere carenţele majore pe care România le înregistrează la capitolul mediu, riscul demarării de Comisia Europeană a procedurii de infringement pentru netranspunerea în legislaţia naţională a directivelor europene în materie, cu precădere a acelora care vizează direct calitatea aerului, instituirea unui nou cadru juridic european ar soma autorităţile publice centrale cu atribuţii în domeniu să întreprindă măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător. PNL va vota pentru adoptarea proiectului de opinie elaborat de Comisia pentru afaceri europene.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă sunt obiecţii la titlu? Nu sunt. Adoptat. La preambul dacă sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. La articolul unic, obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Proiectul de hotărâre merge la votul final.