30 mai 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea literei h1), alin.(2) al art.9 şi a literei g1), alin.(2) al art.15 din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali (Pl-x 228/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 15. Propunerea legislativă pentru modificarea lit. h 1 ) alin. (2) al art. 9 şi a lit. g 1 ) alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali; Pl-x 228/2018. Iniţiatorii? Nu. Domnule Varga, vă rog. Raportul comun - Comisia pentru administraţie şi Comisia juridică. Vă rog.

Vasile Varga Mulţumesc. Stimaţi colegi, Cele două comisii au fost sesizate spre dezbatere în fond cu această propunere legislativă. Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil, dar cu observaţii şi propuneri. Guvernul, de asemenea, a trimis un punct de vedere conform căruia Parlamentul va decide cu privire la oportunitatea adoptării acestei iniţiative legislative, care are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 393/2004, în sensul că pierderea de către alesul local a calităţii de membru al partidului politic pe lista căruia a candidat să nu determine pierderea mandatului de ales local, în situaţia unei fuziuni prin absorbţia partidului politic respectiv. În urma dezbaterilor, cele două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi - 11 voturi împotrivă -, adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea lit. h 1 ) alin. (2) al art. 9 şi a literei g 1 ) alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu amendamentele admise cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Sunt 5 amendamente. Dacă la dezbateri generale sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. La titlul legii dacă...? A, domnul Movilă, vă rog. Am întrebat dacă sunt intervenţii.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Aş dori ca reprezentantul ministerului, reprezentantul Guvernului sau preşedintele Comisiei pentru administraţie să ne explice dacă la marginal 3, h 1 ) înseamnă că pierderea calităţii de membru se referă... Deci avem amendamentul: "...pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a căror listă de competitori electorali a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care consilierul devine independent". Să înţeleg că două partide au fuzionat. Oricare dintre consilierii celor două partide poate face ce vrea după această fuziune, conform acestui act normativ? Adică poate să renunţe la calitatea de membru al partidului şi să-şi păstreze funcţia de consilier? Da?

Florin Iordache Da.

Petru Movilă Este o întrebare pe care o adresez public, pentru că din acest...

Florin Iordache V-am răspuns eu public, da. Nu putem obliga, domnule deputat, nu putem obliga...

Petru Movilă Domnule preşedinte, Am o rugăminte.

Florin Iordache V-am răspuns.

Petru Movilă Vă invit la microfon, să ne răspundeţi, dacă vreţi. Nu este vorba că nu oblig, dar această lege nu are nimic cu normalitatea din România. Să mai fac din nou un O.U.G. nr. 55 prin care să creez condiţii anticonstituţionale, antieuropene, să permit fuga de la un partid la altul a aleşilor locali?! De aceea am cerut această clarificare, pentru că vreau să văd răspunsul public al celor care conduc Comisia pentru administraţie, şi al reprezentantului Guvernului. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnule Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Aţi dat dumneavoastră răspunsul. Mai trebuie făcută o precizare. Că este o mică, mare diferenţă între comasare şi fuzionare prin absorbţie. Lucrurile stau puţin diferit în ceea ce priveşte întrebarea pusă. În altă ordine de idei, Partidul Naţional Liberal consideră că nu este corect să schimbi regulile în timpul meciului, şi, practic, se deschide o cutie a Pandorei, care este şi destul de interesant din punctul de vedere constituţional. Adică, dacă vrei să aplici aşa ceva, te referi la absorbţiile viitoare, nicidecum la cele deja făcute. Am făcut aceste precizări ca urmare a întrebărilor puse de colegul deputat. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Procedură. Vă rog, domnule Voicu. Explicaţi-i colegului chestiunea cu libertatea consilierului. Nu poate fi obligat prin fuziune. Vă rog.

Mihai Alexandru Voicu Evident că aş dori să vorbesc despre libertate, însă m-am înscris la o chestiune de procedură. Sunt parlamentar vechi şi respect ceea ce am spus. Răspuns pentru colegii noştri care au intervenit mai devreme, care cred că sunt subiectul acestei legi, dar nu sunt, din două motive. În cazul în care iniţiatorii legii ar fi dorit să se refere la procesul prin care PMP şi UNPR au devenit un singur partid, au greşit rău, din două motive: în primul rând pentru că acel proces la care m-am referit nu se numeşte fuziune. Legea se referă la fuziune. Nu ştiu ce au vrut să facă iniţiatorii. Acel proces se numeşte comasare prin absorbţie, deci nu sunteţi subiectul acestei legi; în al doilea rând, legea nu poate prevede decât pentru viitor. Deci nici din acest punct de vedere nu sunteţi subiectul acestei legi. În cazul în care iniţiatorii au dorit să facă ceva, n-au reuşit. Mulţumesc.

Florin Iordache Au reuşit. O să vedeţi, domnule deputat. Vă explic eu în pauză. Dacă sunt alte observaţii? Procedură, da, vă rog.

Petru Movilă Domnilor colegi, Eu nu vreau să fiu nici subiect, nici cobai. Vorbim despre o lege normală care trebuie să se aplice şi pentru dumneavoastră, când sunteţi în opoziţie. Gândiţi-vă la aceasta. Noi vorbim de proceduri generale, nu că le facem în funcţie de cine guvernează. Pentru că, dacă iar vom veni să schimbăm Legea aleşilor locali cu un alt OUG nr. 55, va fi trist pentru România. Şi, cum a precizat colegul nostru, sper că - pentru stenogramă va rămâne - legea, aşa, proastă şi imorală, cum o consideră PMP, se va aplica din mandatul 2020 pentru aleşii locali. Nu scrie nicăieri acolo, dar am văzut o afirmaţie asumată de comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnul Drulă, vă rog.

Cătălin Drulă Dumneavoastră conştientizaţi ridicolul acestei dezbateri? Asistăm la un circ penibil, în care o lege dată cu dedicaţie, evident pentru UNPR, avem o dezbatere de la tribuna acestei instituţii, ne-a reuşit sau nu ne-a reuşit mica combinaţie. Domnul Iordache spune că merge, domnul Voicu ne spune... ne lămureşte că poate nu merge, domnii de la PMP vor asigurări că nu li se aplică. Este ridicol. Legile nu se fac aşa. Traseismul politic trebuie oprit. USR spune un nu categoric traseismului politic. Şi spun şi de la această tribună, nu vă gândiţi... (Vociferări.) că aţi putea... că am putea fi punctul următor pe cariera unora de aici care sar aşa, din floare în floare. Clasa politică trebuie schimbată şi noi o vom face. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Bun. Dacă nu mai sunt intervenţii, avem 5 amendamente admise, rămâne la votul final. Şi ultimul proiect.