Florin Iordache 14. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 - 2020; PL-x 201/2018; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Guvernul, dacă doriţi? Vă rog, doamnă secretar de stat. Se pregăteşte Comisia pentru buget, în vederea prezentării raportului.
Florin Iordache Comisia pentru buget, vă rog, prezentaţi raportul.
Andrei Pop Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare asigurarea cadrului legislativ necesar urgentării implementării programelor operaţionale, astfel încât să se diminueze riscul de dezangajare la nivelul acestor programe pentru anul curent. De asemenea, este avută în vedere reglementarea modalităţii de recuperare a sumelor acordate în baza unor cereri de plată şi nejustificate prin cereri de rambursare, prin utilizarea aceluiaşi mecanism de recuperare ca în cazul cererilor de prefinanţare. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Florin Iordache Dezbateri generale? Domnul Neagu Nicolae, Grupul PNL. Vă rog.
Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte. Văzându-l pe reprezentantul Guvernului, mi-am reamintit că aici trebuie să fim solidari nu cu Guvernul României, ci cu România. Adică, astăzi noi venim, cu această ordonanţă de urgenţă, să facem nişte reglementări/modificări, mergând pe principiul că dacă le rezolvăm, vom absolvi mai repede ce avem în exerciţiul financiar până în 2020, urmând să ştim să negociem, pentru ca ceea ce Comisia Europeană propune pentru exerciţiul financiar, începând cu 2020, să realizăm, adică o creştere de la 25,2 miliarde, către 27,2 miliarde. Nu ne putem opune! Problema este - avem siguranţa că se va realiza? Şi dacă da, la ce sens fondul suveran?! Păi, dacă scoatem şi tragem fondurile europene, înseamnă, spre exemplu, că din axa transporturi Sibiu-Piteşti se rezolvă? De ce să nu se rezolve în doi ani?! Eu am speranţa că, susţinând această ordonanţă de urgenţă, această iniţiativă legislativă, chiar dacă suntem în ceasul al doisprezecelea, ceea ce este de rezolvat în exerciţiul financiar curent, să fie rezolvat. Report probabil, ne imaginăm că nu va fi cum a fost în exerciţiul financiar precedent şi că vom reuşi, indiferent cum se numeşte Guvernul României, să obţinem maximum de negociere, în ideea în care fondul creşte pe coeziune, cu atât mai mult cu cât suntem în Anul Centenarului şi suntem în anul de pregătire a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu ianuarie 2019. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă nu mai sunt intervenţii, avem 15 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu sunt. La articolul unic dacă sunt intervenţii? De la marginal 3 la 15. Intervenţii? Nu. Rămâne la votul final.