29 mai 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru "Inocenţa Copilăriei" privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui (PL-x 89/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Mai departe. 87. Proiectul de Lege pentru "Inocenţa Copilăriei" privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui - PL-x 89/2017. Iniţiator? Nu. Comisia pentru învăţământ şi Comisia juridică?

Camelia Gavrilă Cele două comisii au elaborat raportul comun asupra Proiectului de Lege pentru "Inocenţa Copilăriei" privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală. Au fost dezbătute în fond prevederile proiectului legislativ respectiv. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă, în condiţiile art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constituţia României. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Obiectul iniţiativei se referă la interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui. Comisia pentru învăţământ a dezbătut proiectul de lege, în şedinţa din data de 7 martie 2017. Am hotărât, la nivelul comisiei, respingerea proiectului de lege, cu amendamentele respinse din anexă, din următoarele considerente: - conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 3590/2016, trunchiul comun nu include nicio disciplină care are ca scop explicit educaţia sexuală. Curricumul la decizia şcolii cuprinde pachetele disciplinare opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local şi acceptate, evident, de elevi şi de părinţi, stabilite în urma consultării acestora; - chiar dacă unele discipline din trunchiul comun abordează tematica "Educaţie pentru familie", iar disciplina Biologie, prin ramura anatomie şi fiziologie, cuprinde capitole referitoare la reproducere la om sau animale, acestea nu pot fi considerate elemente de educaţie sexuală explicită şi conţinuturile ştiinţifice este firesc să fie transmise elevilor.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Camelia Gavrilă De asemenea, Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului presupune ca autorităţile publice locale şi toate instituţiile publice sau private, cu atribuţii în domeniul sănătăţii sunt obligate să adopte toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru viaţă, în vederea prevenirii...

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă preşedinte.

Camelia Gavrilă ... contractării bolilor cu transmitere sexuală. Şi Comisia juridică a avut un punct de vedere similar şi a asumat raportul preliminar. În aceste condiţii, s-a propus raport de respingere.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. A fost distribuit, colegii ştiu despre ce este vorba. Rămâne pentru mâine, la votul final.