29 mai 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea şi modificarea Legii nr.69 din 2000 a educaţiei fizice şi sportului (Pl-x 257/2015). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 79. Propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea Legii nr. 69 din 2000 a educaţiei fizice şi sportului - Pl-x 257/2015. Iniţiatorii? Nu. Comisia pentru învăţământ? Doamnă preşedinte Gavrilă, vă rog.

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Raportul suplimentar asupra Propunerii legislative pentru completarea şi modificarea Legii nr. 69 din 2000 a educaţiei fizice şi sportului. Este din 2015. A trecut prin analize şi dezbateri succesive. Comisia noastră a primit spre dezbatere, în fond, propunerea legislativă respectivă. În şedinţa plenului Camerei Deputaţilor din 30 septembrie 2015, s-a hotărât retrimiterea propunerii legislative la comisia sesizată în fond, în vederea reexaminării. De asemenea, la 15 iunie 2016, din nou s-a hotărât retrimiterea propunerii legislative la comisia sesizată în fond. Obiectul de reglementare se referă asigurarea unei creşteri a ponderii disciplinei educaţie fizică în cadrul trunchiului comun al planurilor de învăţământ, la toate nivelele de şcolarizare. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 11 martie 2015. În unele dintre analizele anterioare, la nivelul comisiilor, se hotărâse adoptarea cu amendamente admise. În urma dezbaterii pe fond, s-a hotărât respingerea propunerii legislative, din următoarele considerente: Legea educaţiei naţionale prevede că planurile-cadru sunt elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, deci nu la nivel de legislaţie secundară; numărul de ore de curs pentru fiecare disciplină este hotărât prin ordin al ministrului, deci s-ar crea o suprareglementare la nivelul Legii educaţiei fizice şi sportului; alocarea unui număr suplimentar de ore pentru disciplina educaţie fizică, prin curriculumul diferenţiat, se aplică doar la liceele cu program sportiv; creşterea numărului de ore de educaţie fizică ar însemna suplimentarea bugetului; propunerea legislativă nu respectă normele de tehnică legislativă - deci un cumul de argumente care au condus la propunerea de respingere. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Romanescu, dezbateri generale.

Cristinel Romanescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Deputaţii PNL vor vota pentru respingerea acestei propuneri legislative, pentru că Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede clar că planurile-cadru sunt elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Conform legii, numărul orelor de curs pentru fiecare disciplină este stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin ordin al ministrului. Pe cale de consecinţă, Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate suprareglementa stabilirea planurilor-cadru şi a numărului de ore. Iniţiatorii propunerii legislative nu au realizat o evaluare preliminară şi un studiu de impact şi nu au prevăzut un proiect de finanţare necesară acestei aplicări. Grupul PNL va vota pentru respingerea iniţiativei.

Florin Iordache Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu sunt. Rămâne la votul final, cu propunere de respingere.