29 mai 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.73 1 din Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar (PL-x 35/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 78. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 73 1 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar - PL-x 35/2017. Iniţiatorii? Nu. Domnul Mihai Găină, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă. Vă rog, prezentaţi raportul.

Mihăiţă Găină Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată, prin adresa PL-x 35/2017 din 1 februarie 2017, cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, a Proiectului de Lege pentru modificarea art. 73 1 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alin. (12) al art. 73 1 din Legea nr. 7/2006, în sensul includerii în categoria celor care beneficiază de pensie de serviciu şi a persoanelor care au exercitat temporar funcţia publică parlamentară. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. La lucrările comisiei au fost prezenţi 19 deputaţi, din totalul celor 21 de membri ai comisiei. Raportul comisiei a fost adoptat cu majoritate de voturi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 22 decembrie 2016. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului de lege, din următoarele considerente: textul art. 73 1 alin. (11) din Legea nr.7/2006 prevede faptul că persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevăzute de această lege au dreptul la pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării ocupă o altă funcţie sau au o altă ocupaţie decât cea de funcţionar public parlamentar. Alin. (12) al art.73 1 impune însă condiţia ca încetarea raporturilor de serviciu cu instituţia Parlamentului să fi avut loc în condiţiile prevăzute de art. 64 lit. a), b) sau e) din lege, respectiv prin demisie, prin eliberare din funcţia publică parlamentară sau prin acordul părţilor, consemnat în scris. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dezbateri generale, domnul Cristian Seidler. Vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Stimaţi colegi, USR va vota pentru respingerea acestei iniţiative legislative, care, dacă ar fi fost aprobată, ar fi extins pensiile speciale. Salut faptul că şi majoritatea guvernamentală doreşte limitarea pensiilor speciale. Salut şi o fostă declaraţie a liderului acestei majorităţi, domnul Liviu Dragnea, care s-a exprimat împotriva pensiilor speciale ale parlamentarilor. Şi vă îndemn, dacă tot suntem puşi pe respingerea pensiilor speciale, să includem pe ordinea de zi de mâine şi proiectul de lege al USR prin care eliminam, abrogam pensiile speciale ale parlamentarilor! Haideţi să începem cu noi şi să scăpăm mult împovăratul buget al ţării, de 700 de pensii speciale absolut imorale şi nejustificate.

Florin Iordache Alte intervenţii dacă sunt? Nu sunt. Rămâne la votul final.