22 mai 2018 – Dezbaterea Proiectul de Lege privind precursorii de droguri (PL-x 118/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 31. Proiectul de Lege privind precursorii de droguri. Guvernul? Domnul secretar de stat, Ministerul de Interne.

Florin Iordache Îl rog pe domnul vicepreşedinte Eugen Bejinariu să ne prezinte raportul Comisiei pentru apărare şi al Comisiei pentru sănătate.

Eugen Bejinariu Mulţumesc. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisia pentru sănătate şi familie au fost sesizate cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă, a Proiectului de Lege privind precursorii de droguri. La întocmirea prezentului raport, comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei pentru industrii şi servicii. Proiectul de lege are ca obiect reglementarea regimului juridic al precursorilor de droguri şi stabileşte măsurile necesare punerii în aplicare, la nivel naţional, a dispoziţiilor cuprinse în regulamentele Uniunii Europene, în domeniul precursorilor de droguri. Prin obiectul de reglementare şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Comisiile au dezbătut proiectul de lege în şedinţe separate. Comisia pentru apărare, în 11 aprilie 2018, şi, în urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, în unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat. La şedinţa Comisiei pentru sănătate şi familie, din data de 24 aprilie 2018, în urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 12 martie 2018. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Eugen Bejinariu Mulţumesc.

Florin Iordache Nu avem amendamente. Dezbateri generale? Grupul PSD? Domnule Simion, doriţi să interveniţi? Nu. Grupul PNL, domnul doctor Stamatian, vă rog.

Vasile-Florin Stamatian Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Inventivitatea, capacitatea de cercetare, capacitatea de adaptare în producerea stupefiantelor şi a substanţelor periculoase sunt foarte mari în ceea ce-i priveşte pe cei care beneficiază de pe urma comercializării. În ultima vreme au apărut pe piaţă precursori ai unor droguri care au determinat şi la nivel european să fie făcute modificări semnificative, care au dus la apariţia unui nou cadru legislativ privind aceşti precursori. Cadru care să cuprindă dispoziţii menite să descurajeze deturnarea precursorilor de droguri către fabricarea ilicită a stupefiantelor sau a substanţelor psihotrope. Este nu numai o datorie ca şi România să-şi adapteze sistemul legislativ, dar este în interesul umanităţii ca să ne aliniem legislaţiei europene şi să votăm o astfel de adaptare a legii. De aceea, Grupul parlamentar al PNL va vota pentru adoptarea Legii nr. 18/2018 privind aceste substanţe. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc şi eu, domnule doctor. Alţi colegi dacă doresc să intervină? Nu mai doresc. Închidem aici şedinţa noastră de astăzi. Vă mulţumesc. Mâine dimineaţă, 8,30 - declaraţii; 10,00 - plen; 12,00 - vot final. Seară bună! Numai bine! Şedinţa s-a încheiat la ora 17,57.